Početna Društvo Begić-Eraković: Iako je posljednjih dana manje inficiranih korona virusom ne smijemo se...

Begić-Eraković: Iako je posljednjih dana manje inficiranih korona virusom ne smijemo se opuštati

4

Na osnovu analiza 60 uzoraka na korona virus, uzetih juče poslijepodne i jutros danas nije evidentiran nijedan novi slučaj obolijevanja, saopštio je na press konferenciji pomoćnik direktora IZJ, dr Senad Begić. To znači da je broj oboljelih u Crnoj Gori i dalje 252.

„To je već 4 -5 dan za redom gdje registrujemo manje slučajeva. Situacija je takva da će neko pomisliti da smo zaustavili virus, ali ne smijemo se opuštati i ići za talasom optimizma koji se trenutno bilježi“, upozorio je dr Begić.

On je podsjetio da je najveći peak ( pik-širenje virusa ) zabilježen 4. aprila – 37 oboljelih. Za očekivati je da svi slučajevi registrovani tada, povećaju obolijevanje narednih dana.

Dirktor KCCG, dr Jefto Eraković, kazao je da je danas 24. dan od početka infekcije. U KC je 19 pacijenata, 12 na infektivnoj, 7 na internoj jedinici, a od tih sedmoro 4 pacijenta su na respiratoru.

„Ono što je dobro jeste da se danas pripemamo za još 1 otpust, a do kraja nedjelje još 6. Slično je i u drugim bolnicama u Crnoj Gori, gdje je 22 pacijenata: 11 u Baru, 4 u Beranama, 6 u Nikšiću i 1 u CODRI. Svi pacijenti u drugim bolnicama su stabilni što je jako dobro – pratimo sve multidisciplinarno, uz koordiniranost sa kolegama iz drugih bolnica“, istakao je Eraković.

On je zahvalio svim kolegama koji dobro, marljivo i profesionalno rade sa ovakvim rezultatima:

„Mislim da sigurno nijesu slučajni. Ljekari i kompletno medicinsko osoblje su radili odlično a sada imaju vremena i mogućnosti iz iskustava druguih zemalja, da bi liječili pacijente po svim protokolima“, naveo je Eraković.

On je dodao da su obavili jednu telekonferenciju sa kolegama iz Kine – njihove ocjene koje su dobili na račun našeg liječenja su više nogo dobre i mogu biti zaista zadovoljni, kazao je Eraković. Međutim:

„Neophodna je i dalje saradnja građana, pridržavanje mjera NKT. Ne bih dozvolio i ne smije niko od nas dozvoliti da ovo što je do sada urađeno anulirao na bilo koji način. Potrebna je maksimalna pažnja, spremnost na poštovanje svih mjera koje se donose, a nove nijesu donesene bez razloga da ne bi dozvolili da ponovo dobijeno peakove. Apelujem na građane da nastave i pokažu ličnu odgovornost kako bi nastavili sa prepeorukama i mjerama kako bismo na kraju izašli kao pobjednici“, poručio je Eraković.

On je podsjetio na broj 1555, na koji građani mogu dobiti savjete tima stručnjaka psihijatara, psihologa i socijanih radnika.

„Do sada smo evidentirali preko 200 poziva sa različitim motivima, pitanjima. Danas smo analizirali i vidjeli koliko epidemija virusa ostavlja tragove na građane CG i svijeta. Mislim da će nam pitanja biti jako korisna kada krenemo sa normalizacijom života, da budemo posebno pažljivi prema određenim grupama stanovništa, kako bismo shvatili da su oni u ovim momentima imali poseban pritisak“, kazao je Eraković.

4 Komentari

  1. Bas me zanima hoce li se u Herceg Novom pojavit posle visednevne stagnacije neki novi zarazeni sad kad nas je vlada castila drugom turom zatvorenih u karantinu u Institutu Igalo.Prvo je dugo dugo bilo samo 4 zarazena.Onda kad smo mislili da ih vise nece bit pojavila su se jos 2 i evo mimo toga broja nikog novog fala Bogu.I sad bas da vidimo dok se svi nadamo da je skoro kraj ovoj bolesti u nasem gradu evo stizu nam novi potencijalni nosioci u institut.Mozda niko nije zarazen.A mozda su svi? Ko to zna?A ja opet pitam kako je i na osnovu kojih i cijih procjena vlada odlucila da koristi ove objekte od Instituta i bivseg Metalurga pored sijaset drugih koje su mogli koristit?Ima li to kakve veze sa neuspjesnom prodajom instituta od strane vlade i tihim revansom sto su ispali budale 5 puta.Ima li to veze sa podjelom na lacmane i cikotice dje bi ovi potonji da dovjeka vladaju ne birajuci sredstva.Bitno je da su se nase direktorice rado ponudile za saradnju i zrtvu Instituta.Znam da se mnogi nece slozit sa mnom ali kako rece jedan od skolovanih i obrazovanih vladalaca”polakote”Vrijeme je majstorsko reseto.

    • Niko iz karantina iz instituta nije “donio” virus u Herceg Novi . Imaš press konferencije svaki dan po 2 puta,pa prati malo situaciju ili bi ti možda volio ili voljela da ima više zaraženih,čisto da bi imali čemu da se sladite. Svaka čast vojjsci,odlično i profesionalno.

  2. Cuju li ovi ljudi i ovi iz vlade sebe sto pricaju.Onaj najavljuje polako popustanje mjera krajem maja, pocetkom juna.A isti dan zvanicnici najavljuju turisticku sezonu pocetkom jula.Vicu smanjuje se broj novooboljelih ali cemo mi zato pojacat mjere.Dok istovremeno naprednije zemlje sa daleko vecim procentom oboljelih i umrlih razmisljaju da vec od ponedeljka nakon Katolickog uskrsa pocnu sa ukidanjem ove vojno milicijske okupacije.Evo jutros je donesena fenomenalno spasonosna mjera zabrane kafemata.Ako ista zazstavi pandemiju to ce.Ajde moj Muvisa upisi faks iz pocetka vi zecani ste ionano poznati po intelegenciji i koriscenju kafemata.

    7
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code