“BELKANTO ZA SJEĆANJE“ ZATVORIO 7. MEĐUNARODNI FESTIVAL SOLO PJEVAČA “BRUNA ŠPILER”

“BELKANTO ZA SJEĆANJE“ ZATVORIO 7. MEĐUNARODNI FESTIVAL SOLO PJEVAČA “BRUNA ŠPILER”

195
0
Podijeli

Nastupom najuspješnijih solo pjevača iz regiona i Evrope, odnosno popularnim koncertom “Belkanto za sjećanje”, uz dva puta izvedenu vanvremensku ariju “Sana Lućija”, spuštena je zavjesa na 7. “Brunu Špiler” u Herceg Noovm.

Žiri, kojeg su činili prvakinja beogradske opera, Snežana Savičić Sekulić, koncertna i operska pjevačica iz Ljubljane, Edita Garčević Koželj, prvak berlinske oprere, Piter Maus, kao i prvak litvanske opera, Dejvid Staponkusimali imali su delikatan zadatak da odluče o najboljiam među 120 učesnika festivala.
Laureat ovogodišnjeg festivala je Matjaž Strmole iz Ljubljane. Prva nagrada u četvrtoj kategoriji pripala je Božu Župiću iz Zagreba a najbolji je bio kamerni ansambl “Be Ba Mi Ši Va” iz Ljubljane. Njima su pripale novčane nagrade u iznosu od po 300 eura.
Stipendije za internacionalni operski festival “Oper Oder Špre” uručio je prvak berlinske opere Piter Maus, a dobitnici su Matjaž Strmole i Aleksandra Jovanović iz Beograda. Nagrada podrazumijeva tronedeljni boravak u Njemačkoj, časove pjevanja, glume, scenskog pokreta, učešće na četiri kolažne operske predstave i dva koncerta sa orkestrom.
Francuska asocijacija “Parade” za najuspješnije izvođenje francuske muzike nagradila je Evu Hrastar iz Ljubljane, o čemu je odlučio njihov predstavnik Viktor Boginov. Stipendija uključuje avionsku kartu, boravak, učesce na kamernom koncertu, susrete sa poznatim muzičarima i organizatorima drugih manifestacija u okviru Festivala posvećenog Eriku Satiju.
Nagrade za najljepši ženski odnosno muški glas pripale su Nataši Jovović iz Podgorice i Marku Milisavljeviću iz Niša. Umjetničke slike su obezbijedili vlasnici hercegnovskih galerija Prijić i Sju Rajder, Đuro Beli Prijić i Ljiljana Marinović.

Picerija i restoran

Umjetnička direktorka festivala, primadona Radmila Smiljanić, poklonila je novčanu nagradu najperspektivnijem pjevaču, korepetitoru Arsenu Čarkiću.
Opšta ocjena je da je na festivalu ove godine bilo “zapanjujuće” dobrih mladih solo pjevača. Predloženo je da “Bruna Špiler traje još dan-dva duže kako bi učesnici i žiri bili manje opterećeni. Upućen je poziv nadležnim opštinskim i državnim institucijama da podrže festival, koji predstvlja dobru promociju grada i Crne Gore. Jer, samo iz Slovenije stiglo je 40 takmičara.
Darinka Matić Marović ima samo riječi hvale za organizaciju manifestacije i razmišlja o mogućnosti da se obezbjedi značajnije učešće kamernih ansambala. Predsjednica NVO Bruna, Mirela Šćasni za 30. april najavljuje premijeru opere Đani Skiki koja je dio Pučinijeve tročinke iz koje je već postavljena Sestra Anđelika.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code