Početna Eco Besplatna vakcinacija goveda i ovaca protiv plavog jezika i kvrgave kože

Besplatna vakcinacija goveda i ovaca protiv plavog jezika i kvrgave kože

1

U veterinarskim službama počela je vakcinacija goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika. U skladu sa Planom preventivnih mjera u narednom periodu obaviće se i vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože.

Cilj vakcinacije je spriječavanje pojave bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta protiv bolesti plavog jezika kod goveda i ovaca vakcinisanih u 2017. i/ili 2018.godini, odnosno stvaranjem imuniteta protiv ove bolesti kod nevakcinisanih goveda i ovaca.

“Vakcinacija je obavezna i držalac životinja je dužan da omogući sprovođenje vakcinacije svih goveda i ovaca na gazdinstvu. Neophodno je da zadrže životinje na gadinstvima, u terminu koji je najavila veterinarska ambulanta, radi uspješnog sprovođenja vakcinacije”, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Vakcinacija je besplatna za držaoce goveda i ovaca.

Za sprovođenje Plana preventivnih mjera protiv opasnih zaraznih bolesti u 2019. godini Vlada Crne Gore je obezbijedila oko 727 hiljada eura. I ove godine od EK biće obezbijeđena donacija vakcina za bolest kvrgave kože goveda.

Ove dvije bolesti su pojavom u 2016. godini prouzrokovale crnogorskim stočarima ogromne gubitke, a državi trošak, u ukupnom iznosu od skoro dva miliona eura.

Kao rezultat pravovremenih akcija vakcinacije, kao jedine pouzdane mjere za spriječavanje pojave i suzbijanje ovih bolesti, a koje su sprovedene tokom 2017. i 2018. godine, u Crnoj Gori nije bilo pojava naročito opasnih zaraznih bolesti kvrgave kože i plavog jezika, navodi se na kraju saopštenja.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code