BESPLATNO ŠKOLOVANJE U AMERICI ZA JEDNOG SREDNJOŠKOLCA

BESPLATNO ŠKOLOVANJE U AMERICI ZA JEDNOG SREDNJOŠKOLCA

236
0
Podijeli

razmjena srednjoskolacaAgencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice, u saradnji sa američkom Fondacijom International Student Exchange (ISE) prvi put za crnogorske srednjoškolce, dodjeljuje punu stipendiju za jednogodišnje školovanje u Americi.
Stipendija je namjenjena nekom od redovnih učenika koji bi naredne školske godine pohađali II, III, ili IV razred srednje škole. Do ove godine, ovo je bio komercijalni program koji su plaćali učenici, ali zbog dobrih rezultata i velikog interesovanja fondacija ISE je odlučila da stipendira jednog crnogorskog srednjoškolca. Odluku o dobijanju stipendije donosi fondacija, a zainteresovani srednjoškolci moraju prije svega biti odlični učenici kazala nam je saradnica agencije ISEM iz Podgorice, Sanja Šćepović.
“Kandidat mora da ima od 15-18 godina, da bude redovan učenik srednje škole, da dobro poznaje engleski jezik, da ima što više vannastavnih aktivnosti, da pokazuje zrelost, fleksibilnost i želju za upoznavanjem američkog načina života, tradicije i kulture”.
Odabrani stipendista smješta se u neku američku porodicu, koje to dobrovoljno rade, a porodicu biraju lokalni i regionalni koordinatori ovog programa.
Šćepovićka je dodala da i ove godine postoji mogućnost da svi zainteresovani učenici, koji su u mogućnosti, plate jednogodišnje školovanje koje iznosi 5 ipo hiljada USD odnosno oko 3 ipo hiljade eura, što je osnovna cijena, uz još neke dodatne troškove. Samo u prošloj godini iz Crne Gore otišlo je 30 samofinansirajućih srednjoškolaca, koji su završili jednogodišnje srednješkolsko obrazovanje. Nakon završene jedne školske godine u Americi, đaci se moraju vratiti u Crnu Goru i ponovo proći proces apliciranja, jer se u suprotnom tretiraju kao imigranti.
“Djeca dobijaju J-1 studentsku vizu koja se dobija jednom u životu i poslije završetka školske godine, obavezni su da se vrate u Crnu Goru. Ukoliko su zainteresovani za dalji nastavak školovanja Ili studiranje, moraju da apliciraju ponovo.”
Zainteresovani srednjoškolci iz Crne Gore detaljnije informacije o apliciranju i kompletnom programu mogu dobiti na prezentaciji programa školovanja u Americi, koja će se održati u petak, 20. septembra u 19 h, u prostorijama Američkog Ugla u Podgorici.
Agencija ISEM iz Podgorice postoji već dvije godine i umnogome je olakšala odlazak crnogorskih srednjoškolaca na školovanje u SAD jer zainteresovani više ne moraju odlaziti u zemlje regiona da bi se prijavili za stipendiju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code