Besplatno na pozorišnu predstavu “Starovremenske spahije”

Besplatno na pozorišnu predstavu “Starovremenske spahije”

5
Podijeli

Predstava “Starovremenske spahije”, u produkciji Pozorišta mladih iz Sankt Peterburga biće odigrana večeras i sjutra veče u Dvorani Park, u okviru Dana ruske kulture. Ona prvi put gostuje u Crnoj Gori i veoma je cijenjena u Rusiji, saopšteno je iz TO Herceg Novi. U saradnji sa Opštinom, TO je omogućila da ulaz bude besplatan za posjetioce. Predstava je na programu od 19 sati.

Starovremenske spahije je po Gogoljevoj kratkoj priči iz 1835. godine, režirao Georgije Vasiljev, a predstava je laureat petrovgradske Više teatralne nagrade ‘Zlatni sofit’, koja je najznačajnija petrogradska teatarska nagrada.

Picerija i restoran

“U Starovremskim spahijama Gogolj je ismijao isprazan život stanovnika spahijskih imanja, ograničen isključivo na fiziološke potrebe. Pisac izvrgava ruglu besmislenost života, gdje ni jedna želja ne prelazi preko plota dvorišta. Tugom za istinskim, zdravim društvenim životom ljudi protkana je cijela priča”, zapisala je prof. Zagorka Zečević.

Junaci ove satirične i istovremeno lirske priče o ljubavi, su Afanasij Ivanovič i Pulherija Ivanovna, provincijski bračni par koji živi izolovano od svijeta, u tišini svoga doma i svojih navika koje su postale njihova druga priroda. Smisao njihovog života je u međusobnom poštovanju i bogatoj ishrani.

“Predstavljajući nam dobre starce, Afanasija Ivanoviča i Pulheriju Ivanovnu, njihovu intelektualnu ograničenost, lijenost, opsjednutost kulinarskim interesima koji su iznad svih drugih ljudskih potreba, pisac se cijelim bićem istinskog humanističkog protesta protivi društvenom poretku koji od čovjeka pravi bogalja. Parazitski način života potpuno uništava čovjeka  – to je centralna misao Starovremskih spahija”, objašnjava Zečević.

Turistička organizacija Herceg Novi realizuje Dane ruske kulture, uz podršku Opštine Herceg Novi, Herceg festa, Galerije Josip Bepo Benković, Gradske biblioteke, Ruskog doma i Crkvene opštine.

5 Komentari

 1. Ruska kultura je prebogata i šteta je što su sa ovom predstavom odlučili da se predstave. Gluma je izvanredna ali predstava je totalni promašaj, traje oko sat ipo i iskreno izgubljeno je vrijeme bilo. Žao mi je što sam je odgledala s obzirom da jako cijenim njihovo pozorište

  9
  3
  • gluma je izvanredna ali je predstava totalni promašaj??
   oči moje da zaista cijeniš njihov teatar i da imaš iole pojma kakav stil i manir imaju rusi u literaturi i dramskom stvaralaštvu voljela bi i ovu predstavu. predstava inače malo prevazilazi okvire novljana i njihovog obrazovanja i erudicije, pa se nije čuditi malom interesovanju, odlasku publike u sred predstave i ovakvim komentarima… preteško je to štivo za prosječnog provincijalca, koji nema vremena da čita, a kamo li da ima komparativan stav u odnosu na bilo šta. Novljanima treba bulevar, jeftin humor i laka literatura, Kakav Gogolj, Čehov i ekipa?… dosadno je to…

   4
   8
   • Oči tvoje? Poštovana Jasna, treba persirati nekome koga ne poznajete. A da malo provjerite šta je to što inače ti glumci igraju na parketu u Rusiji, ovo je najlošija predstava koju su imali, koja je i njima(Rusima) neshvatljiva, moj tzv bunt je upućen samom odabiru predstave, onome što su odlučili pokazati,sa čime su se odlučili predstaviti. U današnje vrijeme svima dobro dođe jeftina literatura i humor pa čak i tim Novljani a koje pominjete,za Vašu informaciju mnogo predstava,opera i baletskih izvođenja sam odgledala na njihovom parketu i Boljšom teatru (Большой театр) tako da imam potpuno pravo da kudim ono što su nam pokazali u Dvorani Park. Što se tiče posjećenosti same predstave velikim dijelom je kriva visina ulaznice koja je mnogima neprihvatljiva. U svakom slučaju drago mi je da sam imala tu čast da mi na komentar odgovori jedna obrazovana i kulturno edukovana osoba, hvala Vam na tome.

Ostavite komentar

*

code