Bespovratna podrška od 17 miliona eura za investicije u poljoprivredi

Bespovratna podrška od 17 miliona eura za investicije u poljoprivredi

0
Podijeli

Mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede od sjutra se mogu prijavljivati na IPARD javni poziv za dodjelu bespovratne podrške preradi, kroz koji će zainteresovani moći konkurisati sa projektima vrijednosti od 40.000€ do 1.500.000€ i ostvariti bespovratnu podršku do 50%, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Preduzećima u sektoru poljoprivrede kroz ovaj poziv na raspolaganju je ukupno 17 miliona eura bespovratne podrške za investicije kojima će unaprijediti proizvodnju i poboljšati standarde u proizvodnji hrane i time postati konkuretniji na putu ka EU tržištu.

Picerija i restoran

Ministarstvo će podržati izgradnju novih objekata i pogona, nabavku proizvodne opreme, investicije u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dobiti za dio troškova koji se odnose na upravljanje otpadom, nusproizvodima, zatim prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada.

– Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su tokom prethodne sedmice imali intenzivnu terensku info – kampanju, kroz koju su održali prezentacije javnoj poziva potencijalnim aplikantima širom Crne Gore. Nakon prezentacija koje su održane u velikom broju opština, za proizvođače u centralnom, primorskom i većem dijelu sjevera, u ponedjeljak će biti održana i prezentacija u Bijelom Polju i Beranama – najavljuju iz Ministasrtva.

Prerađivači koji su prisustvovali prezentacijama upoznati su sa mogućnostima podrške koju mogu ostvariti kroz javni poziv, detaljno su im pojašnjeni uslovi koje treba da ispune i procedure prikupljanja dokumentacije i prijavljivanja, kako bi uspješno aplicirali za sredstva podrške.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na poziv mogu se preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Zahtjev za dodjelu podrške po IPARD javnom pozivu podnosi se od 16. maja do 16. jula 2018. godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code