Početna Društvo Bez oslonca kolektor i kuće na Savini, zaštita obalnog zida ne stiže...

Bez oslonca kolektor i kuće na Savini, zaštita obalnog zida ne stiže “na red” 40 godina

22

Mještani Savine su još prije dvije godine ukazivali da će 50 metara dug i tri metra visoki obalni zid, na Savini, uz Šetalište Pet Danica, od Golden bay-a do Ćorovića plaže, pravljen još u doba Austriougarske, popustiti. Jak jugo prije mjesec i valovi podlokali su zid koji je počeo da se otvara i obrušava.

-Zid neće dočekati naredne dvije godine. Onda će kasno biti bilo kakva rekonstrukcija, a šteta ogromna. Jer, urušiće se novi kolektor i kanaliizacija i cijeli grad će biti blokiran – upozoravaju uporno stanovnici ovog dijela Herceg Novog.

Jasno je da bure ili juga tokom zime onemogućavaju da se priđe zidu s donje strane zbog velikih valova. Ali, čim prođe zima trebalo bi, kako navode, fugovati svo kamenje, pa tek onda nabaciti seke da bi bio zaštićen dio obale na kojoj je Šetalište, ispod njega kolektor, a iznad kuće.

-Kada su pravili Austrougari kanalizaciju ovdje su postavili suvomeđu, a kada je pravljen novi kolektor izbačena je suvomeđa i stavljen pjesak. Valovi su ga odnijeli i cijevi kanalizacije vise, nema fuga na zidu. Sve je ugroženo, ne samo prve kuće, nego cijeli grad ako ne radi kanalizacija, jer cijevi će da puknu – tvrde naši sagovornci.

Trasom Šetališta su nekada sigurno fišćali vozovi, obalni zid je sve “držao”, a danas njome kamioni ne smiju. Austrugari, a kasnije Vojska u doba bivše Kraljevine i stare Jugoslavije svake godine su stavljali seke, a gdje treba i fuge. To u posljednjih 40 godina niko ne radi, svjedoče starosjedioci, koji dobro poznaju ćudi mora. Pratili su pomno kako je loše građen kolektor i uzalud dizali glas. Posljedice ćemo, uvjereni su, tek vidjeti.

Doklestić: Hitno nabaciti velike stijene, pa građevinska sanacija

Zid je prvobitno izgrađen za potrebe osiguranja željezničke pruge koja je tuda prošla 1901. godine. Na tom mjestu su i ranije bili jaki udari valova usljed čega je dolazilo do spiranja sitnijeg kamena i šljunka, odnosno do obaranja gornjeg dijela zida, navodi inženjerka hidrogradnje, Olivera Doklestić.

-Stijenski krupni nabačaj je nekada i postavljen kao jaka obaloutvrda protiv djelovanja udarne snage valova. Posljednjih godina je na čitavom potezu Šetališta došlo do pravljenja novih plaža i uklanjanja krupnog kamena. Na potezu ispod stare Meteorološke stanice, nekih 30-ak metara istočnije postoji i danas tumbin kroz koji se nekada prolazilo, a služio je za silazak i za kontrolu kamenog nabačaja i kontrolu kamene konstrukcije zida. Tumbin postoji, ali je nedostupan. Nekadašnji nabačaj od krupnog kamena ili je uklonjen ili se slegao – tvrdi ona.

Zid je oštećen u tom dijelu na dva mjesta. Ispao je vanjski tesani kamen i ostala je rupa od 2,40 x 1,60 m, dubine 40-ak cm. Unutrašnji sadržaj zida je ostao potpuno nezaštićen. Druga rupa je u blizini tumbina, nešto manjih dimenzija, ali je takođe ispao vanjski kamen, upozorava Doklestić.

-Rupe mogu da opstanu još neko vrijeme, ali je lutrija koliko je to zaista i zavisi od vremenskih prilika, a naročito od udara jakih valova. Valovi imaju dvojaku ulogu, dinamičku, udarnu snagu vodene sile i silu ispiranja ili “isisavanja” sitrog sadržaja. Jednako je opasno oboje po zid. Gradnjom kolektora je izvučen sadržaj iz trupa Šetališta, pa je oslabljena i njegova nosivost – ističe ona.

Zato je važno, kako preporučuje, hitno nabaciti krupne stijene, kao što je urađeno nekih pedesetak metara dalje, a potom krenuti u građevinsku sanaciju zida. Jer, mogu ozbiljno biti oštećeni Šetalište i stambeni objekti uz njega, a svakako i kolektor kanalizacije, tvrdi Doklestić.

Jelušić: Nije nam dozvoljeno da završimo s kamenim nabačajem

U JP Morsko dobro potvrđuju da svako veće nevrijeme nanosi velike štete obali na primorju, posebno u Herceg Novom, pa i na ovom dijelu Savine. Kako nam kaže direktor tog preduzeća, Predrag Jelušić, zato je toku je prioritetna izrada projekata za sanaciju više lokaliteta u zoni Morskog dobra u Herceg Novom poslije novembarskog nevremena. Međutim, moraće dobro da analiziraju šta se dešava sa obalnim zidom na Savini i utvrde da li je izgradnja kolektora uslovila dodatno njegovo urušavanje:

-Jer pola posla na tom dijelu je već obavljeno, napravljen je kameni nabačaj, ali dalje nam nije dozvoljeno da prilazimo teškim kamionima zbog postavljene kanalizacije. Ostali smo tako na pola posla, jer nisu nam dali dozvolu da prolazimo, da završimo sa kamenim nabačajem i sve stabilizujemo. Sješćemo s predstavnicima Opštine da vidimo uzroke i moguće posljedice, da napravimo studiju i na osnovu nje da radimo ono što treba – kaže Jelušić.

On vjerujuje i da postoji projekat po kome je postvaljan kolektor na ovom dijelu Šetališta, što bi moglo da olakša posao.

22 Komentari

 1. Herceg Novi je ljetos dobio od profesora Lazara Seferovića u AMANET da restaurira u zemljotresu srušenu tvrđavu Citadela.
  Ako Herceg Novi nije bio u stanju četrdeset godina da sanira rupu u obalnom zidu – onda se pitam treba li čekati da se dogodi čudo pa Citadela izroni kao čudesna ptica Feniks iz mora?
  Crna Gora ipak nije antički Egipat da ima kamena koliko i faraoni niti robova da zakrpe rupu u zidu…

 2. Predlažem da se oko ovih rupa na obalnom zidu postave zlatni ramovi, da se te rupe proglase umjetničkim djelima i da se daju novskoj Galeriji da se stara o njima. Tako bi bila stvorena barem dva radna mjesta: jedno za kustosa koji bi objašnjavao posjetiocima vrijednost i značenje UMJETNIČKIH RUPA, kao i jedna blagajnica koja bi pošteno naplaćivala ulaznice. Takva umjetnička remek djela garantovano ne posjeduje niti jedna druga galerija na svijetu. Herceg Novi bi stao rame uz rame sa muzejima kao što su Luvr, Prado ili Eremitaž!

  1
  1
 3. KUD SRECE DA NIKAD NISU POSLI SA OVIH PROSTORA MAKAR BI SE ZNAO RED I NACIN OVO JE VISE PREVRSILO SVAKU MJERU KOJI NESPOSOBNJAKOVICI I LICEMJERI KORUIPCIONISTI ITD VODE OVAJ GRAD OD 1992 .BRAVO KOALICIJA 4 C RODOLJUBI PATRIOTE EX KOMUNISTI .LIJEVA RUKA DESNI DZEP. ,, KOLEKTOR,, PUT SITNICA,, LED RASVJETA,, VODOVOD IZ MORINJA JAVNA PREDUZECA ITD ITD.AJDE SAD NA TRG I VICITE ,,DEJO SRBINE I SRBIJA DO TOKIJA,,TO SU NASE DIKE I PONOS,BAS SU OSTAVILI REMEK DIJELA .

  2
  2
 4. Da zamolimo braću Austrijance da se mjenjamo.Da mi njima pošaljemo Demokrete sa Katićem na čelu i ostalu opštinsky aparaturu na jedno 10 god, da im nađu odgovarajuće poslove( šoferi, konobari, sobarice, građevinci…), a oni nama 3-4 odgovarajuća stručnjaka da nam refaju ovaj napaćeni grad

  • Saljite ih slobodno. Koliko su sposobni destregali bi Austriju za manje od godinu dana, kakvijeh deset. Najveca dostignuca su im izgradnja malih betonskih puteva, iscrtavanje parkinga po uskim ulicama. Pored toga vrlo su sposobni da svecano otvaraju objekte koje nisu izgradili.

 5. Stop! Prvo tender. Pa obaranje tendera. Pa tender po obaranje tendera. Pa projekat, pa saglasnost glavnog arhitekte i natezanje s njim, pa saglasnost zaštite spomenika, pa saglasnost, saglasnost, saglasnost …
  Ako se u međuvremenu i sruši, nije bitno, važni su propisi. Kad je zbog adminjstracije pala Mezaluna, neka padne i to malo Savine.

 6. Sanacija će se svesti na “krečenje” obalnog zida i problem će (teniskim terminom rečeno) biti return nekoj budućoj novskoj opštinskoj vlasti.
  “Za sanaciju obale poslije novembarskog nevremena u Petrovcu, Budvi i Herceg Novom preko 30 hiljada eura”
  Izvolite ovaj problem sanirati tim novcem a da ga ne uruši naredno jednako jako nevrijeme!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code