BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA PREDUSLOV RAZVOJA TURIZMA

BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA PREDUSLOV RAZVOJA TURIZMA

130
0
Podijeli

Opština Herceg-Novi partner je u projektu prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske “Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici preduslov razvoja turizma u prekograničnoj oblasti” koji finansira Evropska Unija.

Projekat su pripremili Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Beranama i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pored Opštine Herceg-Novi, partneri u projektu su i Opštine Budva i Cetinje u Crnoj Gori, kao i Dubrovnik, Konavle i Župa Dubrovačka u Hrvatskoj.
Dekan Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku iz Berana prof. dr Vujadin Vešović razgovarao je tim povodom o značaju izrade studije bezbjednosti u lokalnoj zajednici sa predsjednikom opštine Dejanom Mandićem i koordinatorom projekta za Herceg-Novi Milijanom Mijovićem.
Projektom će biti analizirana i ocijenjena bezbjednost u saobraćaju u odabranim opštinama i predložene mjere jačanja kapaciteta institucija i pojedinaca – nosilaca poslova bezbjednosti saobraćaja. Biće definisane okvirne mjere za donošenje lokalnih strategija bezbjednosti saobraćaja u skladu sa međunarodnim dokumentima i najboljom praksom.

Picerija i restoran

SMRTNOST NA PUTEVIMA CRNE GORE I HRVATSKE PET PUTA VEĆA NO NA ZAPADU

U Evropi postoji velika razlika u bezbjednosti saobraćaja među državama. Na to ukazuju i pokazatelji koji su u zemljama jugoistočne Evrope lošiji nego u zapadnim zemljama. Smrtnost na putevima Crne Gore i Hrvatske je dva do pet puta veća nego na putevima Švedske ili Holandije. U saobraćajnim nezgodama u svijetu godišnje pogine 1,3 miliona ljudi, a oko 50 miliona bude povrijeđeno. U Evropi godišnje pogine oko 120.000 ljudi dok oko 2,4 miliona zadobije lakše ili teže povrede. Saobraćajne nezgode su vodeći uzrok smrti u populaciji djece i mladih, starosti od 5 do 29 godina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code