Bibliotekari iz 12 država udruženi u INELI projektu

Bibliotekari iz 12 država udruženi u INELI projektu

591
0
Podijeli

INELI-BalkanUdruženje bibliotekara Crne Gore učestvuje u međunarodnom projektu INELI-Balkan (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region – Međunarodna mreža inovatora u bibliotekama na području Balkana), koji realizuje mreža Future Library iz Grčke. Cilj projekta je da poveže bibliotekare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke kako bi se uspostavila održiva mreža koja će podsticati saradnju i inovacije, e-učenje i eksperimentisanje s novim idejama.
U ime Udruženja bibliotekara Crne Gore za nacionalnog koordinatora projekta izabrana je Jasmina Bajo, viša bibliotekarka iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor. U pripremnoj fazi projekta putem javnog poziva izabrano je 35 bibliotekara inovatora iz 10 balkanskih zemalja. Tom prilikom iz Crne Gore izabrani su Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje). Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Mary Rowlatt (University College in London ) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).
Prva INELI-Balkan konvencija održana je od 26 – 29.novembra u Solunu, kojom je praktično započelo osnivanje INELI-Balkan mreže. U toku četiri dana stručnjaci iz bibliotekarstva održali su brojna predavanja i radionice za učesnike konvencije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code