Početna Kultura Biće 52. Praznik mimoze, ali bez masovnih okupljanja

Biće 52. Praznik mimoze, ali bez masovnih okupljanja

18

Tradicija Praznika mimoze neće biti prekinuta ove godine, pa će 52. izdanje ove pučke fešte biti upriličeno od polovine februara do polovine marta u smanjenom obimu i lokalnim okvirima. Programi će biti značajno drugačiji u odnosu na one koje smo navikli, dio prezentovan online. To je Radiju Jadran potvrđeno u hercegnovskoj lokalnoj upravi, mada, za sada bez detalja , o kojima će javnost biti upoznata narednih dana.

Predstavnici Opštine, JUK Herceg Fest i Turističke organizacije Herceg Novi su se u proteklom periodu više puta sastali kako bi razmotrili mogućnosti za organizaciju 52. Praznika mimoze, kao i brojne ideje o programima koji mogu biti upriličeni uz puno poštovanje važećih epidemioloških mjera.

“Dogovoreno je da će ovogodišnji festival biti održan u smanjenom obimu i lokalnim okvirima, te da će programi biti značajno drugačiji nego što smo navikli, ali tradicija neće biti prekinuta”, uvjeravaju iz lokalne uprave.

Centralni događaji Praznika mimoze već decenijama su svečanosti na ulicama Herceg Novog, fešte duž rivijere, te u gradskim hotelima koje okupljaju na hiljade posjetilaca.

“Nažalost, ove godine zbog zaštite zdravlja građana i suzbijanja širenja korona virusa neće biti moguća organizacija masovnih okupljanja, koncerata, pučkih fešti i tome slično.  Ipak, organizatori su uspjeli da osmisle kulturne, zabavne i sportske programe čije održavanje je moguće i u ovoj situaciji, a od kojih će neki biti organizovani online pa tako i dostupni široj publici”, navode u Opštini.

Podsjetićemo da je korona virus prošle godine uslovio otkazivanje završnih manifestacija kojima je trebalo da bude zatvoreno 51. izdanje “Mimoze”. Novljani i gosti ostali su uskraćeni za nekoliko događaja koje okupe najveći broj posjetilaca: spaljivanje karnevala, Trka karića, Dječija cvijetna povorka, karnevalska povorka sa gostujućim karnevalskim grupama iz regiona, kao i završni koncert na kojem je trebalo da nastupi Željko Joksimović.

Upitani kakve su obaveze učesnika programa kojima je nastup prošle godine, prema nezvaničnim saznanjima, plaćen unaprijed, pa odložen zbog zabrane okupljanja, te koliko je takvih učesnika iz lokalne uprave navode:

“Ostao je ugovoren, a nerealizovan nastup Željka Joksimovića”, ne potvrđujući niti demantujući da li mu je nastup avansno plaćen. U svakom slučaju, koncert će biti održan kada se za to steknu uslovi.

U ovim okolnostima, jedino ne može da čeka mirisna mimoza. Narednih dana biće u punom cvatu, kakav god praznik slavili u njenu čast.

18 Komentari

 1. Napokon da se neko sjetio da je ovo naš grad,e ako je naš ajde da ga sredjujemo.Hajmo saditi naranče i mimoze svuda okolo .Da jedne godine posle praznika mimoze bude nešto ostalo iza nas.Zamislite grad pun naranči i mimoza za 5 godina.Jedan pravilan korak,čekamo sledeće korake ,šta još da radimo sredimo.

  19
  1
 2. Pučke fešte? Kada su građani tog dijela CG, Boke Kotorske, neku manifestaciju nazivali pučkom. Uvijek su bile narodne svečanosi, narodna kola, narodna muzika, a ne pučka kola ili pučka muzika. Praznik dana mimoze upriličili su mještani Đenovića, da bi se vremenom proširio na cijelu Opštinu i postao prepoznatljiv i van Crne Gore. Ovo na kraju priloga “jedino ne može da čeka mirisna mimoza” je pod znakom pitanja o mirisu, ali o njenoj ljepoti i raskošu samo se možemo diviti.

  20
  13
  • Ako nisi u stanju da osjetiš miris mimoze, onda imaš problem sa za to zaduženim organom! Mimoza miriše veoma decentno, ali definitivno miriše! Nauka je ustanovila da onaj koji ne može da osjeti miris cvijeta đurđevka po pravilu ne može ni da ima djece… Koji je tu kauzalitet, to još nije otkriveno.

   11
   5
   • Kada bi ti “puče” mogao znati, a izgleda da ne znaš, onda bi trebao da znaš, da ispod drveta mimoze ne može ni korov da raste. List mimoze ni koza neće da jede, jer drvo u sebi sadrži neke otrovne supstance. Preporuka ljekara je da se cvijet mimoze ne drži u zatvorenim prostorima, jer kod nekih ljudi izaziva glavobolju. Sve ovo ne znači da mimozu ne treba voljeti i uživati u njenim raskošnim krošnjama. Mimoza je drvo koje ukrašava velike otvorene prostore i zato je mnogi vole. Zato je i ja volim, imam veliko drvo ispred kuće, ali cvijet u kuću ne ulazi.

    11
    2
 3. Od ove Novljanske opstinske vlasti jedino je bila gora drzavna vlast dok ovi novi nisu dosli. Da nas je dva zemljotresa streslo u zadnjih 30 godina koliko imamo ovakve lokalne vlasti brze i bolje bi se oporavili nego cemo poslije ovih.
  Kad nemate srece i zivite 30 godina u gradu sa najgorom lokalnom vlascu na svijetu koja je u istom vremenu u drzavi sa najgorom vladom na svijetu.

  8
  18
 4. Ušteda od 500-600 000.€
  Ionako se razbacivalo do mile volje.
  Kako ko prodje pored Herceg Festa tu je sto-dvjesta eura.
  Da ne spominjemo razno, razne karotrce, picigine i slične glupusti.

  19
  13
 5. Najžalije mi je za gradsku muziku sto nece ic okolo trošiti pare bez veze i jest roštilj . Usput dobijat dnevnice i zabavljat se. Od svega toga korist nula. Da ako ovo opameti neke mozgove da promijene glupu tradiciju koja ne donosi nista.

  16
  12
 6. Odlična ideja: Online berba mimoze i priganje ribe! A doma svako svoje voljeno biće da maskira u karakondžulu u koje je izraslo. Znate ono: “Na početku si maca, kuca, pile, jagnje moje… a onda sve te životinje porastu!”

  12
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code