Biće most na Verigama umjesto tunela: Sa obilaznicom oko Tivta poduhvat od...

Biće most na Verigama umjesto tunela: Sa obilaznicom oko Tivta poduhvat od 155 miliona eura

18386
46
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Vlada je usvojila Informaciju o inicijativi Monteputa d.o.o. za otpočinjanje realizacije projekta mosta „Verige“. Nakon sjednice Vlade, ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković je rekao da se čula interesna i laička javnost, kao i političari i stručnjaci da li treba ili ne graditi most. Prije nekoliko dana stigla je inicijativa Monteputa za otpočinjanje aktivnosti i stvaranja uslova za realizaciju mosta Verige i obilaznice oko Tivta.

Ilustracija

Procijena je da bi most i zaobilaznica oko Tivta koštali oko 155 miliona eura.

Picerija i restoran

– Po zaključku Vlade iz 2006. godine Monteput je napravio projektnu dokumentaciju za most na Verigama i vodio cijelu aktivnost o tome da bi utvrdio da li je bolje uraditi most ili podzemni tunel. Nakon izrade projektne dokumentacije rađene su analize uticaja na životnu sredinu – naveo je Nurković.

Kako je rekao postoje razne spekulacije i nakon svih analiza istaknuto je da se tunelsko rješenje i prethodnom studijom opravdanosti izgradnje pokazalo da je varijanta prelaza preko Bokokotorskog zaliva tunelom višestruko nepovoljnija sa prostorno urbanističkog, tehničko ekonomskog, saobraćajno tehničkog, ekološkog, funkcionalnog i bezbjednosnog aspekta.

– Urađena je fizibiliti studija koja pokazuje opravdanost  izgradnje sa internom stopom rentabilnosti 14,1% u varijanti klasičnog finansiranja iz izvora države.

Na današnjoj sjednici donijeti su zaključci i formirana je ekspertska ekipa koja će se baviti analizom i načinom obezbjeđenja  finansijskih sredstava i opcijom za realizaciju ovog projekta. Država nema mogućnosti da finansira gradnju mosta iz budžeta, pa će tražiti druge opcije, kazao je Nurković i dodao da je veliko interesovanje međunarodnih investitora  za realizaciju projekta.

–  Moramo da ispoštujemo zakonske regulative oko javnih nabavki, moramo poštovati direktivu Evropske unije da postupak mora biti transparentan. Ukoliko se nađe investitor, predložićemo da Monteput bude nosilac posla, a da se izvođač radova nađe na tenderu – istakao je Nurković.

Most Verige i zaobilaznica oko Tivta su na trasi brze sobraćajnice. Riješavaju  jedno od uskih “grla”, pored zaobilaznica koje su planirane da se izgrade, oko Budve, Bara i Herceg Novog.

46 Komentari

 1. Sami naslov govori da se blize “nekakvi” izbori. Taj cuveni most je nas veliki vladar obecao jos 1998 na tribini u parku boke a od te godine i suvereno vlada ovom sakom napacenog naroda pa ako je tek sad doslo do razvoja projekta pitam se kad ce se stvarno izgraditi most??? Mada zbog ove transparentnosti kredit mozda i ne bude isao preko prve banke i podizvodjac ne bude neki bemax i sl… :-)))
  25  1
 2. E pa ako ga sagrade ja cu licno da ga pituram i ro svake godine po jednom…. a kao drugo ima ona izreka legenda kaze bice mosta hahah…. nema od toga nista jer za most nemogu pare uzimat kao od catare …
  20  0
 3. Valjda je naslov trebao biti: Biće most na Verigama umjesto trajekta. Ovako izgleda kao da se sad tunelom prelazi s jedne na drugu stranu.
  18  0
 4. Tuga je što naš truli grad ne naplaćuje cataru nego neko drugi,trebalo bi Novi da uzima pare sa Kamenara a Tivat sa Lepetana.A ovo sa mostom se poteže još od sedamdesetija godina prošloga stoljeća,možda ima još po neko od seniora da povjeruje u ove priče i niko drugi čak ni djeca u vrtiću.
  38  0
 5. Dobro je sto lokalni DPS spava.Opozicija se razmahala na sve strane.Angazovali aktiviste koji lobiraju,pricaju obecavaju,pjene od strasti,cak i botove za ovaj najcitaniji portal placaju redovno ili to rade dobrovoljno…a strasni DPS ni to nije u stanju.Sto misle,kako ce proci,sigurno ne s lovirukama.
  7  22
 6. Обилазница око Тивта, Бара, Будве и на крају Херцег-Нови. И ови из врха власти су Нови отписали и јасно је и њима да је Херцег Нови изгубљен и причају реално и нема додворавања бирачима.
  24  4
 7. Ne vjerujem da cu to dozivjeti, jer cekam vise od 20 god.
  Mislim da ce Boka biti unistena izgradnjom mosta na ovoj lokaciji. Mislim da su projektanti promasili lokaciju mosta. Idealno bi bila izgradnja na ulazu u Zaliv jer to nebi narusavalo isti, a Lustica bi bila povezana sa nasom Opstinom sa kompletnom infrastrukturom. Nadam se da ce ovaj predlog sagledati projektanti.
  38  9
 8. haha opet kontra , da je DRK rekao da treba most DPS bi pravio tunel , bilo kako bilo jos jedan dokaz da je DRK jedini spas za ovaj grad!!!!!
  20  21
 9. Počela izborna kampanja. Hoće li novi investitor imati više od 100 funti na računu? Džaba krečite, sigurnim korakom odlazite u zaborav.
  46  7

Ostavite komentar

*

code