Biće puna uskršnja trpeza i kod 60 siromašnih Novljana

Biće puna uskršnja trpeza i kod 60 siromašnih Novljana

7
Podijeli

U susret Uskrsu, kad se u mnogim domovima pripremaju trpeze koje će okupiti bližnje, na glavnom gradskom trgu jutros je upriličena humanitarna akcija prikupljanja hrane za one kojima je zbog loše materijalne situacije ta mogućnost uskraćena.

Iako je početak akcije najavljen za 9 h, Novljani su uru prije dolazili i dostavljali konzervirane i pečene namirnice, prehrambrene proizvode koje će nakon završetka akcije biti distribuirane za oko 60 porodica.

Picerija i restoran

Akciju „Doniraj ili daruj obrok“ i ovog puta pokrenula je NVO Volonterski centar, kojeg vodi Zorica Drakulić Vidaković. Odziv sugrađana je odličan:

„Ovo je prva akcija ovakvog tipa i zahvaljujući društvenim mrežama i Radiju Jadran proteklih par dana preko 60 građana me kontaktiralo i raspitivalo se kako mogu pomoći, bilo da je riječ o hrani ili novčanim sredstvima. Akciju smo usmjerili na one sa minimalnim primanjima, od 40 – 120 eura, samohranim majkama sa 4 – 7 djece, kao i za ljude bez primanja koji su ostali bez posla, a očekuju drugo zaposlenje“- priča Zorica.

Osim Novljana koji su pomogli individualno, akciji su podržali i neki restorani i privrednici, dodaje ona:

„Prema spisku koji sam sastavila, hranu ćemo dostaviti za 60 porodica. Jutros nam je, recimo, jedan čovjek donio 600 jaja, tako da će svako dobiti po 10. Osim toga i dva ekspres restorana u Igalu i Zelenici obezbijedili su po 10 porcija jela, kao i restoran Al Posto Giusto, nešto i Institut Igalo“, navodi ona.

Najviše je, kako kaže, donirano suhomesnatih proizvoda, sireva i jaja, a uz to i pinjice, razne pite, tjestenine, ulje, sokovi….
Ona podsjeća da su prostorije NVO Volonterski centar u zgradi Novljanke, gdje svi koji žele da pomognu u hrani, odjeći, novcu ili na drugi način, mogu distribuirati pomoć.

Dok smo pratili akciju na Trgu, dječak Aleksa sa majkom je donio hranu, ali će njegova mama pokloniti i kolica za bebe i još po nešto što njenom sinu više nije potrebno, a može dobro doći drugoj djeci.

7 Komentari

 1. Za svaku pohvalu, zbog ovakvih akcija možemo da se ponosimo, zaslužila je ne jednu, nego 10 oktobarskih nagrada. A ovom što prica o sramoti, neka razmisli koliko je puta na novskim terasama pio kafu sa prevarantima, lopovima, raznim ljudskim razlogom. Siromaštvo nije sramota, radije ću sjesti u gradsku kafanu sa siromahom nego sa ovima što su napravili te ljude siromašnim. Bravo još jednom.

  25
  1
 2. Nekad jedan od najrazvijenijih gradova Jugoslavije danas mora da prikuplja pomoc za svoje siromasne sugradjane, kazete 60 njih se javilo a ja mislim da ih ima puno, puno vise.Nazalost.
  Akcija je divna i svaka cast za humanost i organizatorima i ucesnicima u prikupljanju pomoci.
  Mozda bi bila efikasnija da je organizovana par dana ranije i uz vecu medijsku paznju, u svakom slucaju hvala.

  22
 3. Nije ružno. Stvari uvijek treba nazvati pravim imenom da bi se to stanje poboljšalo tamo gdje se može, a sasvim je druga stvar što ovaj novski mentalitet vrijeđa istina, pa se onda živi lažna slika, jer ne daj Bože da neko misli da si siromašan…i da nemaš za kafu na pjenu od mora

  13
  2
 4. Nije sramota reći da je neko siromašan, ako je siromašan. Pustite se fraza lica u stanju socijalne potrebe i t d i td . Da nećemo da žmurimo pred istinom? A nije sramora ni reći da je neko bogat ..Vidimo jedne i druge , svi žive oko nas…Ljudi su jedni i drugi , samo što ovim prvima treba pomoći da ne izgube koru hljeba , a ovim drugima, da je ne bacaju!

  19

Ostavite komentar

*

code