Početna Društvo Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju

Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju

22

U posljednje vrijeme evidentan je povećan broj biciklista koji učestvuju u saobraćaju na putevima, što je posledica razvoja biciklizma u Crnoj Gori, kao i sve više prihvatanje, od strane građana, ove vrste prevoza, kao alternativnog.

Foto: Pexels

Kao posledica povećanog broja biciklista koji učestvuju u saobraćaju na putevima, došlo i do povećanog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti.

Tako se u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, ukupno dogodilo 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, a samo tokom juna, njih pet.

U cilju podizanja nivoa bezbjednosti ove kategorije učesnika u saobraćaju, koji su pored pješaka i motociklista najugroženija kategorija, iz Uprave policije podsjećaju sve učesnike u saobraćaju na zakonske odredbe kojima je regulisano učestvovanje biciklista u saobraćaju, kao i obavezama drugih učesnika u saobraćaju, prema biciklistima.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima je propisano:

– da se biciklisti moraju kretati biciklističkom stazom, odnosno biciklističkom trakom, ukoliko ona postoji, a ukoliko ne postoji, vozač bicikla za vožnju može koristiti kolovoz u širini do jednog metra od desne ivice kolovoza,
– da bicikl mora da ima uključeno jedno bijelo svijetlo na prednjoj i jedno crveno svijetlo na zadnjoj strani, prilikom kretanja noću, ili u uslovima smanjene vidljivosti,
– da je na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života,
– da na lokalnim putevima i ulicama biciklom mogu samostalno upravljati djeca sa navršenih 14 godina života,
– da vozač bicikla ne smije da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h,
– da vozač bicikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju,
– da zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na magistralnom i regionalnom putu na glavi mora nositi vozač bicikla,
– da je vozač bicikla koji se kreće kolovozom na javnom putu izvan naselja, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužan koristiti prsluk sa svjetlosno-reflektujućim osobinama.
Za nepoštovanje odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima su propisane i obaveze biciklista kada učestvuju u saobraćaju.

Propisane su novčane kazne u iznosu od 20 do 250€, u zavisnosti od vrste i težine prekršaja.

Iz Upravi policije takođe podsjećaju sve učesnike u saobraćaju, da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju i da se u odnosu na njih mora postupati kao i prema svim ostalim učesnicima u saobraćaju, a posebno u dijelu poštovanja pravila saobraćaja – ustupanja prvenstva prolaza kada se biciklisti kreću putem koji je saobraćajnim znakom određen kao put sa pravom prvenstva prolaza, propuštanja biciklista na raskrsnici ili u susret sa njim, kada se biciklista nalazi sa njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije propisano i tome slično.
Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da posebnu pažnju obrate na najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti.

Osim toga apelujemo i na bicikliste da se pridržavaju saobraćajnih propisa prilikom učestvovanja u saobraćaju, kako na taj način ne bi ugrozili svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

22 Komentari

 1. Nikako u HN nemoze biti ravnopravan nema polozeno nema nikakav papir nema opremu za voznju i nema staze za bicikla nemoze voziti metar od desne strane puta kako da se onda odvija saobracaj znaci potpuno neispravan i na kraju to pisu i govore oni koji nemogu da rese problem drugacije mi nemamo puteve ni za automobile a kamoli za neka dodatna vozila

  4
  1
  • To što nema staze ne znači da ne mogu da se voze bicikla putem i da biciklista nije ravnopravan učesnik saobraćaja. Gdje se to polaže molim te vozački za bicikla? Šta umišljaš ti bre

 2. A ovi sto trce setalistem? Njima isto ograniciti brzinu trcanja i staviti kacigu i da trce samo desnom stranom setalista. A setaci samo u sportsim patikama inace svima kazna od 20 do 250€. Mora se malo zavesti reda i naplatiti kazni jer kako to da se neko krece gradom a da ne plati kaznu, mora narod da se kaznjava. Navikli smo na kazne, kazni nas druze predsjednice kazni nas. Platicemo kazne samo da ti ne budes gladan.

  8
  5
 3. ne mogu da budu ravnopravni jer niti polazu vozacki ispit niti prolaze tehnicki pregled, nemaju registraciju; svaka budala i svako dijete moze da vozi biciklo bez problema. jos bih napomenuo bicikliste da na setalistu nemaju nikakvu presnost u odnosu na pjesake i da niko nije duzan da im se pomjeti kako bi prosli, i da dzaba maltetiraju ljude zvoncima i sirenama i ostalim glupostima. bociklo vozim i sam i poveace mi se od biciklista koji misle da su mnogo bitni i vazni.

  13
  2
  • ne znam gospodine Rade sta podrazumjevate kad kazete da je neko duzan da im se pomjeti, nisam cuo za taj izraz ali svakako svak svojim putem i nema problema. takodje, nisam siguran sta je bociklo i kako se to vozi ali podrzavam ukoliko ne zagadjuje i ne pravi buku. isto tako rekoste da vam se poveace od biciklista sto takodje nisam siguran sta bi trebalo da znaci jer nisam cuo ni za ovaj izraz ali samo razumjevanje, prastanje i sloga medju ljudima i sve ce biti u redu. mnogo nas je na malom prostoru pa nije lako

   1
   9
 4. ja generalno izbjegavam magistralu. al na nekim dionicama nekad svijesno kršim to sa desnom trakom i idem suprotnom, veoma oprezno i polako. Mnogo mi je sigurnije da vidim šta mi ide u susret nego da vjerujem kamijondžijama koji pričaju na mobilni dok prolaze pored mene. Radije ću platit kaznu na tim kritičnim dionicama nego glavu da izgubim. A na toj dionici je žena biciklista izgubila život baš zato što se kretala desnom stranom

  11
  2
 5. Jedino su neravnopravni u slučaju kada voze jednosmernom Njegoševom ulicom u zabranjenom smjeru. Ravnopravni su sa pješacima na šetištu pored mora, koje svakodnevno ugrožavaju vozeći velikom brzinom i bahateći se kao da je šetalište biciklistička staza.

  12
  2
 6. Samo vi tvrdite da nema korone,rugajte se sa maskama, ali niko ne zna kako ce reagovati ciji organizam kad je dobijemo jer ovo je opdti haos sto se radi. Ko na plazi moze drzat distancu. Mlad i zdrav se zarazi i prodne mu a prenese ocu i materi i oni stari pomru. O tome ne mislimo,a svi humani do bola.

  3
  4
 7. Nedostaje da je biciklista obavezan da se kreće ,kao i svi ostali učesnici u saobraćau,desnom stranom kolovozne trake!Juče sam imao neprijatno iskustvo,srećom bez posljedica,kada su mi naišli biciklisti u susret mojom trakom,a iz njihovog smjera i kamion, koji je vozio svojom trakom.Malo je falilo da ih udarim!

  15
 8. I ovo nasa policija NEpostuje. Zasto zakon o biciklistima onda. Vozi ko hoce i gdje hoce. Isto tako i motori… bez kacige, jednosmjernom, setalistem… Komunalna i saobracajna zmuri.

  23
  2
 9. Ako su ravnopravni ucesnici u saobracaju onda neka postuju zakon kao i svi drugi! Koliko mi se puta desilo da mi izlete jednosmjernom pored kuce Iva Andrica to je sou pa da ih nebi ubio koci i u parapet felnom, a oni odu. A da ga udaris ne bi te more opralo. A tek ovi sa trotinetima…

  25
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code