Početna Društvo Bijela kuga u 17 crnogorskih opština, među njima i Herceg Novi

Bijela kuga u 17 crnogorskih opština, među njima i Herceg Novi

24

Negativan prirodni priraštaj, bijela kuga, u prvoj polovini 2018. godine zabilježen je u čak 17 od 23 opštine u Crnoj Gori, pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Monstat), a prenose podgorički mediji.

Herceg Novi

Broj rođenih je veći od broja umrlih svega u šest gradova i to u Podgorici, Budvi, Rožajama, Baru, Petnjici i Tivtu.

Na drugoj strani, lista gradova koji polako nestaju je mnogo šira, a najgora situacija je u Pljevljima gdje je broj preminulih za 144 veći od rođenih. Prestonica Cetinje takođe bilježi veliki minus u natalitetu, pa je broj umrlih u tom gradu do kraja juna bio 124, a rođenih je bilo duplo manje, svega 62.

U Herceg Novom je preminulo 177 građana, a rodilo se 132. Slična situacija je i u Ulcinju, gdje je broj umrlih za 36 veći od rođenih.

Na listi gradova koji su u minusu sa brojem stanovnika su i Andrijevica, Berane, Plav, Bijelo Polje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Kotor, Mojkovac, pa i drugi po veličini grad u državi Nikšić.

Bijela kuga hara i Plužinama, Šavnikom i Žabljakom.

Prirodni priraštaj se sa 5.636, koliko je iznosio 1991, smanjio na 1.368 u 2011. godini. Dok su stope prirodnog priraštaja 1951. i 1961. godine iznosile 20,8 i 20,4 odsto, na posljednja dva popisa stanovništva brojke su bile značajno drugačije, 4,3 u 2003. godini, odnosno svega 2,2 u 2011. godini.

Najveći demografski pad zabilježen je na sjeveru Crne Gore ukupno 47,3 odsto stanovništva Crne Gore je 1948. godine živjelo u sjevernom regionu, da bi u 2011. godini ta brojka iznosila 28,7 procenata. Više od 50 odsto državne teritorije naseljava manje od trećine ukupnog broja stanovništva.

24 Komentari

 1. Nije posao razlog. Jedva hoce i dvoje djece da rode,ne folirajte se tu. Svaka deset abortusa,a jedno ili dvoje rodjene djece. I jos tvrde da nije ubistvo kad nekome kuca srce,a mati ga da ubiti. Nijesu nerotkinje nego cedomorke. Cast izuzecima u koje i ja spadam jer sam rodila svoju djecu.

  4
  23
 2. Pa kako se uopste odluciti za ovaj potez…
  Plate = dno dna
  Pomoc drzave za mlade bracne parove = dno dna
  Zena zaposlena = momentalni otkaz ako je kod privatnika
  Zivot generalno = veoma skup, prosjecna plata 300e, pelene za jedan mjesec 100e, a dje je ostalo
  Buducnost djeteta = da li iko zeli da mu dijete odrasta bez icega, naravno da ne, od cega sutra obezbjediti buducnost tog djeteta a da nije prodaja bubrega ? oce li zivjet mimo roditelja, auto, cuda.. misim stvarno
  Buducnost u smislu posla = dje ce da radi ako nema vezu, dzaba skola i sve, zar treba kao i mi sada da gleda svakojake balvane kako zauzimaju visoka mjesta i plate, a skole nemaju ni osnovne..
  BALKAN = BALKAN KOMPLETAN, cast izuzecima, SVE BALVANI, JA NE ZELIM DA MI DJECA ODRASTAJU U OVOJ ZATROVANOJ SREDINI, DJE SE U 21om VJEKU GLEDA KO JE KOJE NACIJE, VJERE, BOJE KOZE itd… NAROD KOD NAS JE VECINOM ZATUPLJEN, NE ZELIM DA DJECA ODRAStAJU ODJE, BOJIM SE DA NECE MOCI DA SE ODUPRU GLUPAVOJ NACIONALISTICKOJ NEVASPITANOJ SREDINI, NE ZELIM DA MI DJETE ODRASTE U BALKANSKOG SLUNTA.

  Zakljucak = ljepo je imat djecu, ali buducnost odje kod nas je crna i za nas a ne za djecu

  43
  2
 3. Ne krivite drzavu ni opstinu,ko voli imati veliku porodicu, radice i stvarace. Smrdi damama krava i ovca,a hoce mlijeka i sira, treba metnut tri piture na glavu, brokvu u nos ili u jezik i poc na nokte. Za to imate para.

  32
  30
  • A ima okle, 30 godina su nas stiskali da bi napunili kasu i sad kad su kasu do cepa napunili odoseee.A neka idu sretan im put. Nije valjda da nema u kasu, a đe su pare ako nema. Ee svasta, ako nema onda nisu punili kasu no dzepove. I nike bas da je ovo tacno, a po izborima se vidi i po broju glasaca koji raste da smo odma posle Afrike po priraštaju.
   🥂🥂🥂🥂

 4. Pade mi na pamet scena iz filma”Zivot je cudo” i nacin na koji je otac Makarije(Bata Zivojinovic)rijesavao problem nerotkinja u ono vrijeme.Mozda bi se danasnji popovii mogli upotrebiti i u te svrhe,ko velim,kad mogu da osvestavaju vodomjere,trajekte…sto da se malo ne ukljuce u problematiku bjele kuge,uz naknadu za “trud”,naravno.
  Ne bih se iznenadio da se u opstini uvede da kada nesto ovjeravamo ili zavodimo da se ubaci i po jedan pop da tu ovjeru aminuje i malo duhovno pogura,valja se,kada vec ne mogu kisu da prizovu ajde makar da nesto rade.
  Nije mi namjera vrjedjati nikog,vjera je jako vazna i popricno smo se udaljili od nje,ali se stvarima koji se desavaju u zadnje vrijeme a na racun vjere jos vise se udaljavmo od iste.

  31
  6
 5. Drzava nas unistavala sistematski. Nema veće pomoći od 100e za novorodjenče. R. Srpska je isplaćivala 200e mjesečno porodiljama sa biroa ili koje su u radnom odnosu godinu dana a za treće dijete 18 mjeseci po 200e.pa nek to uvrdu svaje tri godine pa dobro je. I za djecu nam treba podsticaj.

  51
  9
 6. Sta je opstinska vlast, koja je dobre zadnje dvije decenije na vlasti u Herceg Novom ucinila da obezbedi mladim parovima posao od koga bi mogli da zive i othrane svoju familiju? Nista. Povoljne otplate stanova gde ce ziveti sa familijom? Opet nista. Srednjoskolci da rade u Opstini Herceg Novi? Da naravno 🤷

  63
  16
  • A sta je drzava uradila? Kao da je ovo neka prebogata opstina, pa ima para da dijeli sakom i kapom. Drzava treba da donese program, a ne opstina.

   13
   14
  • Tako je, u pravu ste. Niko nije sprječavao opoziciju da bude humanija, kreativnija i inovativnija u načinima da riješi probleme. Onaj ko se nudio da pomogne, a ja jesam, bio je odbijen.
   Ništa se promijeniti neće.
   U regionu imamo slučajeve promjene vlasti u svim zemljama, ali običan čovjek, kao i svuda, živi siromašno i obespravljeno.
   Tako da ostaje da naučimo da politika i političari nikom nisu sreću donijeli.

   18
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code