Početna Društvo Bijeljani pripremaju protest zbog raskopanog šetališta i oštećene cijevi kolektora

Bijeljani pripremaju protest zbog raskopanog šetališta i oštećene cijevi kolektora

28

Mještani ulice Sloga u Bijeloj, već 43. dan negoduju zbog oštećenih 10 metara cijevi kolektora na šetalištu i raskopanog „kratera“ oko nje. Planiraju ponovo protestno okupljanje ne bi li na taj način pokrenuli rješavanje ovog ogromnog ekološkog problema.

Još prije deset dana su se pismenim putem obratili nadležnima u lokalnoj upravi, ali i inspekcijama na opštinskom i državnom nivou, kao i Institutu za biologiju mora u Kotoru, odakle im je saopšteno da će obići teren.

Međutim, napretka nema. Dio šetališta zbog oštećene cijevi raskopan je skoro mjesec i po, prolazak je onemogućen, dok ispuštanje neprijatnih mirisa ne prestaje. Voda koja se skupljala oko cijevi ispumpavana je u more.

Njihovim mukama se kraj očigledno ne nazire, kaže za Radio Jadran jedan od mještana, Miroslav Mijanović:

„Od petka skoro niko ne dolazi. Pojavi se neko na sat, međutim ništa. Sve se vrti oko te oštećene cijevi od 5-10 m i zamjene oštećenog dijela. Ronioci su došli do cijevi, ali da li izvođač zna da riješi problem, nijesam siguran. To sve i dalje stoji otvoreno, voda se konstantno puni. Posljednje što sam čuo da je problem je da vodu ne smiju više da crpe iz rupe u more, što je dodatan problem. Rečeno nam je da je izvođaču Ćeltikćogluu istekao ugovor i da od ponedjeljka treba da se pojavi mehanizacija Yu Briva. Do danas ih nije bilo, što će se dalje dešavati, ne znamo“, priča ogorčeni Mijanović.

On i njegove komšije trenutno su nemoćni zbog opšte situacije, iako planiraju protest, uz poštovanje zdravstvenih mjera koje je propisao NKT.

„Jedino što nam ostaje je protest iako ne znamo ni da li će to uroditi plodom. Mislim da je sramota da se bliži 1. avgust a da smo u ovakvoj situaciji. Želimo da inspekcije dođu, otklone nepravilnosti. Ne može mi niko reći da je normalno da 1. avgusta, u prvoj liniji do mora bager stoji na plaži. Brdo pijeska stoji, voda se izlijeva. Oni nemaju rješenja i opreme da se to završi“, ojađen je Mijanović.

Mještane i rijetke turiste, kako kaže, više ne interesuje ko je krivac, traže samo da se problem riješi.

Direktorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Jelena Đaković, potvrdila nam je da se razmišlja o uvođenju drugog izvođača u posao, konkretno kompanije Yu Briv, s obzirom da Ćeltikćoglu, kako je rekla, očigledno ne može da završi posao“:

„Trenutno je problem ogromna količina vode, od mora i kanalizacije, koja puni rupu i ronilac ne može da zavari cijev. Izvadili su polomljeni dio i montirali spojnice koje mora ronilac da zavari. Zato stoje, ne može ronilac da zaroni kada im dolazi kanalizacija iz starog sistema direktno u rupu. Danas nastoje da premoste i ispumpaju kanalizaciju direktno u pumpnu stanicu da bi ronilac mogao da odradi posao. Ne smije se više ništa ispumpavati da se ne bi urušili obalni zidovi“, kazala je Đaković.

No ni ona nema preciznu informaciju kada bi Yu Briv mogao biti uveden u posao niti kada će uopšte oštećena cijev biti zamijenjena, a dio šetališta vraćen u prvobitno stanje i osposobljen za nesmetan prolaz.

Radovi su, podsjetićemo, počeli još 15. juna, a ovaj dio Bijele i zaliva je postao crna tačka zbog nestručnosti i neorganizovanosti izvođača, ali i onih koji nadziru i upravljaju ovim kapitalnim projektom, koji ni poslije 8 godina od početka nije okončan.

28 Komentari

 1. Zasto nam ne daju da koristimo plazu ispred hotela Park u Bijeloj. Nego su postavili znak zabrane pristupa i zabrane plivanja ispred hotele Park. Postavili su osobu da nas tjera, kao da smo stoka. Ne daju da pristupimo plazi uopste, ne daju ni da plivamo u toj zoni. Stvarno neljudski potezi vlasnika Hotela. Nemaju ni jednog gosta. Plaza potpuno prazna…….

  4
  1
 2. Oba kanalizacija je Bozja kazna sto je dozvoljeno da DrPS bude na vlasti 2 godine i da dovede Turke da naprave ovu smjehoteku.Ovo nam je slika drzave.

  2
  3
 3. Kolektor nema sance da radi ni jedan jedini dan, zivi bili pa vidjeli, jer cu na taj dan sve cevi da puknu, dozinom obale. Znam coveka ko je radio na tome, to je bio samo fus, pojma nijesu imali kada su to radili turci!

 4. Nemojte samo proteste sad ako se ne bavite politikom, ima načina sigirno ;napismeno sa pečatom ako ste sigurni, vikanje nikome ne koristi.

  3
  1
 5. Zbilja su više dosmrđeli s kolektorom. Veze s mozgom nemaju ni izvođači ni podizvođači a ni investitor. Čuš Ćeltikćoglu.. S pravom se bune građani Bijele. Nego, što se niko nije pobunio i izašao na ulicu nijedanput protiv devastacije i uzurpacije cijele bjeljske obale od strane pošasti zvane Čedočoglu evo već 10 i kusur godina? Ne da nam ni da provirimo na “njegove plaže”. Oburdo je u more hiljade kubika zemlje. Kad i to uvrstite u dnevni red, vidimo se na protestu. Ovako, odoh se kupat kod plivališta.

  26
  1
 6. Podrska za Djurovicku i ostale strucnjake. Trideset miliona i nije neka para, vazno je da dosljedno glasamo najsposobnije. SNP,DF do pobjede

  14
  7
 7. ovi iz opstine herceg novi su izbrisali rivijeru od svih normalnih radova,od kada je opstina samo do tunela.pravite kanalizaciju na pode 2 .3 kilometra od mora a rivijeru od tunela na 50 metara od mora ne radite nista,sramota.kad treba placati poreze onda je to prva zona,a kada su radovi ispade 3 zona…

  18
  1
 8. Na rivijeri dilvanje užima maha…po liči je nidje sem na magistrali ne bi li uvatili kojeg Albanca u tranzitu i naplatili kaznu ako vozi 60. A dozvoljeno 50. Drugo ih ništa ne zanima ili im odgovara.

  8
  4
 9. Kada se prijavi ekoloski incident institut i nadlezni treba da hitno izadju na teren da bi se sprijecila katastrofa. Nema nikakvog smisla odgovor instituta da ce obici teren i to ko zna kad. Strategija je ovdje jasna. Kada se situacija dovede do kljucanja, onda nastupa spasioc Briv i ne pita se za cijenu.

  25
 10. Taka je svaka rabota u Novom, pogledajte sta uradise sa centrom grada zbog parkinga i jer se dozvoljava da ne pokriveni kamioni prolaze puni zemlje kroz Njegosevu a da ne pricamo kolika je dozvoljena tonaza cijelim putem do Meljina koji ce se raspast jer nije prodvidjeno da idu ovoliki kamioni. Samo pogledajte na sta lici Njegoseva od opstine pa do Hotel plaze od lijepe crvene prasine se ne moze ni disat, a sad zamislite koliko toga je uslo po stanova i poslovnih prostora u tom djelu.

  32
  7
  • anonimus@ nije to radi izbora ne daj boze!!! Pljuju po Vladi sta rade a gledaj njih sitne prevarante- 3,6 miliona za garazu a nemaju ni za plate,ovo je za Riplija

   22
   4
 11. Oće li koji Bijeljanin, bivši radnik Brodogradilišta, dobiti stan u zgradi koja se gradi preko puta. Tu je građevinska plaćena minimalno jer su bili predviđeni stanovu za radnike. Sada je Stečajni prodao za ditne novce Nikšićkoj firmi. Je li mislio na radnike.

  50
  1
  • Neće niko, odma da ti kažem.
   Ko god je uzeo otpremninu može da se slika. A i ovi što nisu isto. Ne budite smiješni, čuš stanove za džabe jer ste radili svoj posao. Da ne biste i po jednog Mercedesa da vam se nađe.
   E kuku.

   18
   9
  • Moj dobri komso, zgrada se pravi kod pumpe ovamo. Blizu “Panorame”. Ovo je kod hotela Delfin, na izlaz/ulaz u ulicu Sloge. Malo si fulao..

   11
   3
   • Nijesam fulao, znaju svi Bijela ni da su taj kolektor skrljali kamioni koji su na divlje nasipa obalu i pravili plažu za čuvenog biznismena. No vas Bijelajana nema nidje sem na dojc u Zotto.

    24
    3
    • Napisao si da se zgrada pravi preko puta ovog mjesta gdje je doslo do havarije. Jesto to sve relativno blizu, ali nije bas preko puta. Drugo, ja sam moj dobri komsija imao dobiti batine, prije nekih dvije godine, kad me je napao covjek koji je ravnao pijesak i sut, koji je nasipan kod hotela Park. O tome sam vec pisao na ovom portalu. Ne sjedimo svi u Zotto i pijemo dojc. Ima nas kojima je stalo do nekih stvari, ali smo na zalost nemocni kao pojedinci. Pozdrav

     12
     1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code