Bijelske Kruševice: Jubilej – 140 godina od osnivanja prve škole

Bijelske Kruševice: Jubilej – 140 godina od osnivanja prve škole

6
Podijeli

Prigodnom akademijom u Bijelskim Kruševicama je juče obilježen jubilej – 140 godina od osnivanja prve škole u tom mjestu i sjećanje na njenog osnivača, učitelja i jereja Sava Bijelića.

O jubileju su govorili predsjednik NVO „Velika Bokeška fešta“ Nikola Svilanović, direktorica OŠ „Orjenski bataljon“ Jarmila Radović, autorka knjige o Morinjskoj školi i pedagoškinja u OŠ „Dašo Pavičić“, Nedjeljka Stojanović Stanojlović, kao i potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Picerija i restoran

Svilanović je podsjetio da je za vrijeme svih godina rada škole i odjeljenja u Bijelskim Kruševicima i Matovićima, kroz učeničke klupe prošlo preko 2500 đaka, a radilo 18 učitelja. Zahvalio je Mjesnima zajednicama Kamenari i Bijela, Udruženju žena “Riza” iz Bijele, NVO “Ruža vjetrova – Bijela”, Maslinarskom društvu Boka, članovima mjesnih zajednica i predstavnicima lokalne uprave, kao i svim pojedincima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije.
Potpredsjednica Đurović je pozdravila Bijeljane, Novljane i goste, u ime Opštine Herceg Novi i predsjednika Stevana Katića, koji zbog zbog učešća na Molitvenom doručku u Vašingtonu nije bio u mogućnosti da prisustvuje Akademiji.

– Veliki broj djece i odraslih danas ovdje upravo pokazuje kolika je snaga i povezanost nas sa svojom tradicijom i korijenima, da dolazimo i obilazimo ne samo naše crkve i groblja, već i sve kulturno istorijske spomenike. Upravo takav je i objekat ovdje, gdje je nekada bila škola. Bijelske Kruševice itekako poštuju istoriju i tradiciju, a imaju čime i da se ponose. Jedno od najstarih sela hercegnovskog zaleđa, jedno od sela koje može da se pohvali sa najdugovječnijom populacijom, velikim brojem solunaca-boraca, a takođe i jedan od rimokatoličkih poglavara je bio porijeklom iz Bijelskih Kruševica (Papa Sikst V)- kazala je Đurović i poručila da je ovo pravi put kako sačuvati tradicionalne vrijednosti i prenijeti ih na buduće naraštaje.

Potom su Stojanović Stanojlović i Radović govorile o istorijatu škole i generacijama koje su je pohađale.

Oko 70 đaka OŠ “Orjenski bataljon” i “Dašo Pavičić”, sa nastavnicima i mještanima obišlo je prostorije područnog odjeljenja i Lovačkog doma u zaseoku Matovići, gdje je nastupilo i Pjevačko društvo Grbalj.

Uslijedila je rezidba i obilazak starih maslinjaka, a posađene su i nove masline, kao posveta znamenitim Kruševičanima, prvom učitelju i solunskim borcima kojih je bilo šest iz ovog mjesta. Otvoren je i dio markirane pješačke staze, koja vodi od Bijele preko Zlokovića do Bijelskih Kruševica.

6 Komentari

  1. Mogla je potpredsjednica da pozdravi i Kamenarce posto su bjelske krusevica M.Z. KAMENARI samo koliko ona zna koga treba da pozdravi a moguce da joj je reko to njen partijski drug Nikola Svilanovic.od koga se nije cuditi nista.

    14
    15

Ostavite komentar

*

code