Početna Društvo Bijesni požar na Orjenu, hercegnovski zaliv utonuo u dim

Bijesni požar na Orjenu, hercegnovski zaliv utonuo u dim

23

Požar koji je izbio još 5. avgusta u podnožju Orjena i proširio se ka Borovoj glavi, poprimio je posljednja dva dana ogromne razmjere. Bura koja je pred veče počela da duva munjevito raspiruje vatru.

Foto: PK Subra

– Plamen se vidi s Vrbanja. Prešao je sa obje strane grebena, prema Ublima, odnosno zahvatio i Ubaljsku planinu, ide prema jugu, nošen burom. Ko zna dokle će stići. Isto se desilo 2008. godine, ali bar su tada slali vozila za gašenje. Moglo se ugasiti i ovo prije nekoliko dana sa nekoliko ljudi, ali sada već ne može ni bataljon pomoći – pričaju nam večeras ogorčeni planinari „Subre“, koji svjedoče i da vatra ide prema Vratlu.

Teško da i avioni mogu ugasiti toliku površnu, jer su uslovi nenormalni. Bura, suša, a vatra prži sve pred sobom, dodaju oni.

Do sada nisu pomogla obraćanja iz novske Agencije za zaštitu i razvoj Orjena državnoj Agenciji za zaštitu životne sredine. Ni obraćanje hercegnovskoj Službi zaštite i spasavanja nije imalo efekta, jer skoro dva mjeseca su njeni pripadnici na terenu na požarištima Luštice, te iznad sela u zapadnom dijelu Novog i na Debelom brijegu.

Foto: PK Subra

Niti su imali ljudstva niti druge mogućnosti da intervenišu na Orjenu, kažu nam pripadnici Službe. To jeste zaštićeni park prirode, ali nenaseljen i nepristupačan na preko 1300 m nadmosrske visine.

Ovoga puta izgoreće bez sumnje i strogo zaštićena rijetka endemska vrsta bora, munika, a javni apel upućen prije 20 dana iz hercegnovske Agencije za zaštitu i razvoj Orjena ostao je bez odjeka.

Možda će sjutra biti neke reakcije, jer dim sa planine, nošen vjetrom, prekrio je cijeli Herceg Novi i dobar dio Boke. Nemoguće je zaspati od teškog vazduha, zasićenog pm česticama. Zagađenje je ogromno, pa su mnogi pozatvarali prozore i dišu uz klima uređaje.

23 Komentari

 1. Gdje je služba obavještavanja? Na Osoju je požar bijesnio tri dana dok se neko nije sjetio da gasi požar. Valjda onaj Vavić, VD rukovodioca Agencije za Orjen dežura i gasi gore. U prvim redovima. Zamislite, dijele se nagrade vatrogascima u sred sezone požara. A vajni gradonačelnik nagovještava osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva. Valjda na Žžvunjama. Gospodo mija, opštinar i ostali, da se išta pitam, kao što se ne pitam, ne bih vam dao ni dvije vezane kokoške da mi čuvate. Toliko o nečijoj pismenosti, znanju, sposobnosti, radinosti… Kome porez uplatih? Ako znam, jadi me ne znali!

  27
  5
  • Ti prozivaš opštinare da gase požar ? Evo odma da se razumijemo ja ih ne branim , ni jednoga !!! Ali mi nije jasan vaš rezon . Pri lociranju problema i odgovornosti , te nesposobnosti VLADE prije svega , vi pričate kako požare treba da gase opštinari i vatrogasci bez opreme… Odma da ti kažem u bilo kojoj zemlji zapadno od nas za ovakav fijasko podnosi vlada ostavku. Država bez aviona za gašenje požara !???? Pa nam šalju ukrainci onog što se puni po 45 min… Tragedija naše nacije ogleda se u “rulji” koja za rad sitnih ličnih interesa zaokružuje organizaciju čiji je reprezent depresivni lopov iz Budve. Samo od njegove imovine možemo napravit 3 aerodroma i opremit ih

   21
   1
 2. Becicevi volonteri…. a gdje ste Vi…. sto sjedite uz Internet i saljete komentar …. umjesto da Vi pomognete gasiti i dati primjer volonterima…. niko ne vidi prvo sebe….. nisam glasao za njih , ali prvo svoje dvoriste gledaj ili ćuti….postenije je.

  19
  5
 3. @ljuti potok
  Imao si i ti neke svoje volontere, pa nek’ se priključe i oni, ovo nije stvar politike, vec grada u kom zivimo.
  Cilj je da ga sacuvamo, za koju god partiju glasali!!!

  21
 4. Sta je sa nasim narodom? Imamo prelijepu prirodu i to niko ne postuje. Unistava se nemilosrdno, smece se svuda baca, zivotinje se zlostavljaju, ubijaju i truju…. Trebalo bi raditi na podizanju svijesti o zastiti prirode i zivotinja, zivotu u skladu sa prirodom. Zasto ne bismo imali u osnovnoj i srednjoj skoli kao obavezan predmet ekologiju!

  21
  1
  • Видим ти си на првој линији одбране. Ако треба Бечићеви волонтери да гасе, ваљало би и ову другу страну ангажоват, штета да незапослени у СПУЖ сједе.

   14
   2
  • Da ne pricamo o velikom vodji iz pg dje su male vodje iz hn kojima je to postojbina a imaju mehanizaciju i cistjerne koje aktivno ucestvuju u predizbornom asvaltiranju i betoniranju puteva i medja nesto nisam vidio da su se aktivirali u gasenju pozara

   11
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code