BILE SU DANICE IZ BOKE I NAKON SKORO 7 DECENJA DOBILE SPOMEN...

BILE SU DANICE IZ BOKE I NAKON SKORO 7 DECENJA DOBILE SPOMEN PLOČU

381
0
Podijeli

Šetalište Pet Danica u Herceg Novom, od Igala do Meljina, od danas ima i spomen ploču na početku staze u Igalu, na objektu „Galeb”.

Spomen ploču otkrila je u prisustvu predstavnika opštine dvije hergenovske boračke organizacije, rodbine, građana predsjednica SO Herceg Novi, Danijela Đurović. Kazala je da joj je velika čast što je imala prilike da otkrije spomen ploču pet odvažnih, hrabrih djevojaka „koje su svoje živote dale za sve nas”.
– Ove mlade djevojke su poslije više od 4 decenije kako ova promenada nosi njihovo ime, dobile simboličnu ploču ovdje, koja je prije svega značajna za putnike namjernike koji dolaze u naš grad, da znaju koje su žrtve ove djevojke dale za sve nas, za Herceg Novi, za Boku, cijelu Crnu Goru i cijelu Jugoslaviju – naglasila je Đurovićka. Dodala je i da je, na žalost, danas mnogo onih koji su svoje lične interese stavili ispred opštih javnih interesa i opšteg dobra. Uzore kakve su Danice treba da tražimo i danas – poručila je Đurovićka.
Imena Danice Tomašević, Danice Kosić, Danice Đurović, Danice Bojanić i Danice Popivoda, koje su kao osamnaestogodišnjakinje poginule u NOR-u, isklesana su u ploču koju je postavilo Udrženje boraca NOR-a Herceg Novog. Predsjednik Udruženja boraca NOR-a Herceg Novog Mihajlo Kilibarda istakao je da je u NOR-u učestvovalo 17 Danica, kao i da imena uklesana njih pet treba da budu putokaz omladini i generacijama koje dolaze.
O svojim ratnim drugaricama, o njihovoj mladosti, ljepoti i herojskoj smrti govorila je Olga Đukić Kosić.
– Bile su Danice iz Boke. Svih pet imale su isto ime i iste sudbine. Rasle su zajedno i mladost provele u svojoj lijepoj Boki. Još u predratnim danima pripadale su naprednoj omladini, borile su se protiv neravnopravnog položaja radnika i ponižavajućeg položaja žena.Radile su zajedno na pripremi ustanka, obučavale se za rukovanje oružjem, u prvoj pomoći i vojnopolitičkoj nastavi. U Trinaestojulskom ustanku među prvima su pošle u Orjenski partizanski bataljon gdje su se istakle kao borci, bolničarke i pozadinski radnici. Aprila 1942., na poziv štaba Nikšićkog odreda polaze sa grupom najboljih omladinaca Orjenskog bataljona i od tada, njihov borbeni put je put Pete crnogorske brigade . Zajednički su prošle put – Zelengora, Prozor, Konjic, Nevesinje, Foča,Kalinovik, put gladi, tifusa, bombi, mraza, bitke za ranjenike. I svih pet su izgubile život u IV i V ofanzivi. Buket Danica, buket osamnaestogodišnjih bokeljskih djevojaka uvenuo je u epopeji Sutjeske, ni grob im se ne zna – rekla je Olga Đukić Kosić.

Picerija i restoran

O DANICAMA U KNJIZI „KAZIVANJA IZ KOLONE”
U knjizi „Kazivanja iz kolone” Velizara Perunovića sačuvane su kratke životne priče pet Danica. Najmlađa je bila Danica (Sava) Tomašević rođena u Svrčugama 1925., puškomitraljezac i delegat voda. Poginula je 13. jula na Sutjesci.
Danica (Dušana) Kosić rođena je 1922. takođe u Svrčugama. Hrabra, humana, neustrašiva poginula je na Rogovima 1943.
Danica Đurović rodila se u selu Žlijebi 1922. Učestvovala je u ustanku, radila sa omladinom, obavljala odgovorne kurirske zadatke. Tiha, skromna nečujna a ipak neustrašiva – bombaš. Tu nesalomivu partizanku savladao je tifus kao i mnoge borce i ranjenike na Sutjesci.
Danica (Mitra) Bojanić, rođena je u Bojanićima iznad Risna. Nije imala ni 16 godina kada je prenosila letke između Risna i Dragalja, lijepila ih na žandarmerijske stanice i kasarne. U vrtlogu borbi na Sutjesci stigla je da vidi i zagrli brata. Na njih su sručili tone bombi. Danica je bila teško ranjena.
Peta Danica Popivoda rođena je 1925. godine u Bijeloj. Italijani su joj spalili kuću jer je čitava njena porodica učestvovala u ustanku. Istakla se kao ilegalni politički radnik u pozadini a kada je ponovo došla u Lovćenski partizanski odred već je bila iskusan i hrabar puškomitraljezac. U jednoj borbi u Lipi Cuckoj zarobili su je goloruku i smrtno ranjenu. Tako se ugasio i njen život…..
– Njihova imena stajaće večno zapisana na šetalištu ovog divnog grada, okupanog suncem i podsjećaće na djevojačku i ljudsku ljepotu pet osamnaestogodišnjih Danica – poručila je Olga Đukić Kosić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code