Bivša direktorka RHN traži podršku Vujanovića, Đukanovića i Krivokapića

Bivša direktorka RHN traži podršku Vujanovića, Đukanovića i Krivokapića

1660
19
Podijeli

dragana zecevic plavanskiRazrješena v.d. direkorka Radija Herceg Novi, Dragana Zečević Plavanski uputila je dopis predsjedniku države Filipu Vujanoviću, premijeru Milu Đukanoviću i predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću povodom izbora vd direktora Radija Herceg Novi, prenosi CDM.
Ona je u dopisu istakla da su u tom postupku prekršena elemntarna medijska prava i slobode, te da od premijera, predsjednika države i parlamenta očekuje da neće dozvoliti nepoštovanje Zakona i elementarnih novinarskih prava.
– Zbog kršenja elementarnih medijskih prava i sloboda u JS IC Radio Herceg Novi, a potpuno sigurna da takvo ponašanje ne odobravate i vjerujući da, zbog obaveza, nijeste upoznati sa situacijom, nalazim za shodno da Vas o tome obavijestim.
U potpunoj suprotnosti sa Zakonom o elektronskim medijima Savjet Javnog radio-difuznog servisa Radio televizija Herceg Novi, je u petak, 25. decembra na prijedlog predsjednice Opštine Herceg Novi za vršioca dužnosti direktora imenovao Dubravku Perović. Pomenuti Savjet je imenovan u junu 2014. godine i do danas nije registrovan u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore.
Napomenuću da je u CRPS kao pravni subjekt jedino registrovan Javni servis informativni centar Radio Herceg Novi gdje sam vršilac dužnosti direktora, jer mi je na osnovu Odluke prethodnog Savjeta produžen mandat „do raspisivanja konkursa za izbor direktora“. Pri tome smatram da se na tom mjestu nalazim neprimjereno dugo, ali ne svojom krivicom niti nečinjenjem, jer sam više puta u pisanoj formi obavijestila osnivača o potrebi usaglašavanja Odluke o osnivanju JRDS RTHN sa Zakonom.
Upozorenja Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore Savjetu i predsjednici Opštine da se predlaganjem kadrovskih rješenja u medijima krše elementarna novinarska prava i da neregistrovan Savjet nema legitimitet nijesu imala efekta. Tim povodom obratili smo se Ministarstvu kulture i Direktoratu za medije od kojih odgovor nijesmo dobili, mada se Direktorat kod problema u Beranama i Pljevljima proglasio nenadležnim. Od Agencije za elektronske medije tražila sam i dobila pravno tumačenje koje Savjet i predsjednica Opštine nijesu prihvatili.
Uprkos svemu Savjet je donio rješenje i obavio primopredaju bez mog prisustva zbog čega sam uputila zahtjev Inspekciji rada kako bi se izvršila kontrola.
Kako nijesmo sigurni ko je odgovoran za odbranu medijskih prava i sloboda, jer je proglašavanje nenadležnosti najlakše i najčešće, obratili smo se i Ministarstvu pravde da konačno tu dilemu riješimo.
Ne treba posebno isticati da lokalne javne radio stanice u Crnoj Gori postoje decenijama, temelj su crnogorskog novinarstva profesionalno obavljaju svoj posao u interesu svih građana.
Da bismo odbranili pravo na medijsku nezavisnost i slobodno novinarstvo obraćam se Vama, kao najodgovornijima u državi, zaista potpuno sigurna da ovakvo nepoštovanje Zakona i elementarnih novinarskih prava nećete dozvoliti – navodi u dopisu Zečević Plavanski.

19 Komentari

 1. Ne pominje da je dosla na mjesto direktora sa smjenom vlasti . Sto tada nije zastitila bivse kolege vec je dosta njih otislo . ..tolike godine je radila na racun srpstva i mi gradjani Herceg Novog smo vise znalio Kosovu nego nasem gradu . Dovidjenja Dragana !!!
  0  0
 2. A kad krenu da se cesljaju ugovori zaposlenih u javnim preduzecima i opstini,bez konkursa,bez sistematizacije,bez potrebe!!!!Pocelo je u Budvi,gdje je i bilo najocitije,nastavlja se u Niksicu…V.D Dragana je zaostavstina proslih nepodobstina vlasti, koje je ova vlast kanila nastaviti!!E pa, nece moci!Javni konkurs…svi na megdan#
  0  0
 3. Koje licemjerstvo,koja zamjena teza,koji blam!Pa,ženo draga,znaš li đe se nalaziš,znaš li koju si državu hulila sve ove godine,a sada mi glumiš žrtvu.Dosta,draga ženo,smiri se i nađi malo dostojanstva.Obmanjivala si sve redom tolike godine i glumila Majku Terezu.Kraj,ne može više.
  0  0
 4. Gospodja Dragana a sto nijesi odbila platu da primas kad nijesi registrovana. Sto ne kazss da nikom od kolega nijesi ponudila mjesto odgovornog urednika. Ne, naravno da bi primala 1300. Sramota. A stan koji sidobila tu si dobila odgovor Opstine. I to kao socijala sa hiljadarkom. Ko tebi ista vjeruje. Novljani tedobro znaju. Idi vise.
  0  0
 5. I dalje gospodja manipulise, priznaje “jadna” da je neprimjereno dugo vd , ali ne kaze da je to 10 godina… ima ona od bivseg savjeta da je do raspisivanja konkursa imenovana, ali ne kaze da je i od tada proslo pet godina… i da ne postoji tog zakona po kome bi ona mogla bizi vd duze od sest mjeseci…
  0  0
 6. Žali se političarima, vjerovatno se nadajući da će njihovim uticajem ostati da nas još zaj…a, a sa druge strane, žali se na politički uticaj prilikom imenovanja njene nasljednice. Jedino što podržavam je njen poziv inspekciji rada koja treba da izuzme svu radnu dokumentaciju pa da malo poradi na njoj, nadam se da će i osnivač postaviti pitanje trošenja para građana u proteklom periodu….
  0  0
 7. Nije problem što je primljena bez konkursa, a ni što je smijenjena, još manje. Problem je što nakot na vlasti nema pojma kako to da uradi po zakonu, i sad prave još jedan problem u moru gluposti koje su već napravili.
  0  0
 8. Dragana svaka vam cast u Herceg Novi sve je primljeno u opstini i javnim preduzecima bez konkursa isto kao i u Niksic pa je upravni sud sve to ponisrio. Dokad ce vise DPS trpjeti nebuloze DRKa.
  0  0

Ostavite komentar

*

code