BLOKIRANA GRADSKA DEPONIJA – PRIJETI LI HERCEG NOVOM ZARAZA?

BLOKIRANA GRADSKA DEPONIJA – PRIJETI LI HERCEG NOVOM ZARAZA?

140
0
Podijeli

SmeceMještani sela Ubli danas su blokirali gradsku deponiju, zbog kako su rekli, konstantnog ignorisanja njihovih zahtjeva i neispunjavanja dogovorenog u lokalnoj vlasti u Herceg Novom.
– Oni ne slušaju šta mi govorimo, ponašaju se kao da smo građani drugog reda, ili kao da nismo građani ove države i sad je sve prevršilo mjeru i morali smo ovo da uradimo – kaže nam Dragan Vuković član Savjeta Mjesne zajednice Ubli, koja je organizator blokade.
On dodaje da je opština od 14 zahtjeva koja je obećala da će ispuniti još prošle godine u junu ispunila su samo dva.
– Uplatili su Mjesnoj zajednici 10.500 eura i napravljeno je 105 metara zaštitne ograde na seoskom putu. Protest je juče najavljen i u nadležnim službama su bili spremni za blokadu Ubala.
Oko 11 časova bilo je 30-tak građana koji su došli da iskažu nezadovoljstvo i blokiraju deponiju, kaže Šprio Dragojlović, predsjednik MZ Ubli. Iz lokalne samouprave saopštili su da će se oglasiti tek kada konkretno čuju zahtjeve mještana MZ Ubli. Iz hercegnovskog JP Čistoća su saopštenjem obavjestili javnost da uslijed blokade i onemogućavanja deponovanja otpada na privremenom odlagalištu komunlnog otpada Tisova greda, u selu Ubli, došlo je do značajnijeg poremećaja u pružanju komunalnih usluga, održavanje higijene grada i deponovanje otpada za opštinu Herceg Novi.
Očigledno da to neće biti tako brzo riješeno, jer se u saopštenju koje su dostavili, navodi da građani budu strpljivi narednih dana, s obzirom da očekuju značajnije poremećaje u radu, izgledu i zagađenju javnih površina nagomilavanjem otpada.
Načelnik komunlane policije Zoran Bijelić, potvrdio je da su njegovi saradnici bili na Ublima te da je blokada puta, onakva kakvu su i najavili, ali da će konkretne poteze znati iza 14 časova, nakon vanrednog sastnaka.
Mještanima je prošle godine obećano i umanjenje štetnog uticaja deponije na životnu sredinu i davanje finansijske pomoći MZ Ubli po tom osnovu, zatim izgradnja puta, uređenje škole, uvođenje dežurstva na deponiji, kako se ne bi na nju ostavljao otpad koji tamo ne pripada.
Obećano je i rješavanje problema sa strujom od prije 20 godina, zbog koga je dug dostigao preko 20.000 eura i kako saznajemo, još uvijek nije plaćen.
Potom, saniranje udarnih rupa na putu do Ubala, proširivanje puta od deponije ka selu, uvođenje kontrole da se više smeće ne odlaže pokraj puta i formiranje dva vidikovca i isplata zaostalog duga prema ovoj MZ – sve je to trebalo da bude urađeno. Nije bilo dogovora ni na prošlonedjeljnom sastanku sa predsjednikom Dejanom Mandićem. Ubljani su zatražili mjesečnu uplatu 3.000 eura, kako bi ih, kako kažu natjerali da shvate koliko je ova deponija opasna i da se ne šale.
Tvrde da se i dalje na glavnu gradsku deponiju istovara medicinski materijal, meso iz mesara, ali i toksične materije zbog čega mještani trpe ogromnu štetu.
U lokalnoj samoupravi kažu da su upoznati sa najavljenom blokadom puta za deponiju, ali i da će se izjasniti o tome tek kada decidno čuju zahtjeve mještana MZ Ubli.
Ubljani tvrde da je zbog kontinuiranog odlaganja toksičnog otpada unazad dvije godine, broj oboljelih od malignih bolesti u ovom selu porastao, baš kao i smrtnost mladih ljudi. Oni takođe tvrde da deponija koja se nalazi u neposrednoj blizini sela ne samo da je izvor zaraze, jer toksični otpad prodire kroz ze¬mlju u podzemne vode i dospijeva do gradskog izvorišta Opačica sa kojeg se Novi snabdijeva pijaćom vodom, nego je i okupljalište pasa lutalica koji napadaju ovce.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code