Početna Društvo Bojan Brković imovinom “Vektra Boke” osniva novu firmu “Plaža Boka”, peticija radnika...

Bojan Brković imovinom “Vektra Boke” osniva novu firmu “Plaža Boka”, peticija radnika ministru pravde

18

Otimačina imovine Vektra Boke dobija na ubrzanju, sa tendencijom da se u vrlo brzom vremenskom periodu potpuno otuđi, upozoravaju advokat i punomoćnik bivših radnika Vektra Boke, Jovan Pejović, izvršni direktor Udruženja za implementaciju prava, Ranko Martinović, te predstavica radnika Maja Pajević. Oni su o tome govorili na press konferenciji.

Za 25. novembar zakazana je Skupština akcionara Vektra Boke na kojoj bi trebalo da se izdvoji Hotel Plaža iz imovine kompanije i prebaci na imovinu firme Plaža Boka, u vlasništvu Bojana Brkovića, sina predsjednika Odbora direktora Vektra Boke, Dragana Brkovića, kazao je Jovan Pejović.

To, pored činjenice da je od prodaje dijela imovine Vektra Boke 5 miliona eura uplaćeno na račun druge kompanije, Vektra Investmentsa, ukazuje na koliziju i zabranu iz člana 44 Zakona o privrednim društvima:

“Dragan Brković je predsjednik Odbora direktora AD Vektra Boke, a u tročlanom Odboru je i njegov sin, pa većinom glasova mogu da prenose imovinu na svoje privatne firme, što je po nama organizovani kriminal. Nećemo uspjeti da naplatimo priznata potraživanja u iznosu od million eura, koliko su radnici uspjeli da izdejstvuju u sudskim procesima ukoliko se nastavi ovakvo otuđenje imovine”, smatra Pejović.

Privredni sud podržava organizovani kriminal

Pokušali su, kako dodaje Pejović, da se naplate na osnovu Odluke Ustavnog suda i javni izvršitelj u Herceg Novom je izdao rješenje o izvršenju budući da je prvi isplatni red isplaćen prije dvije godine. Međutim, Privredni sud iz Podgorice podržava ovu interesnu grupu, tvrdi Pejović, jer je ukinuo  Rješenje o izvršenju i odbio da prizna presudu Ustavnog suda.

Predstavnica radnika, Maja Pajević je predočila peticiju radnika ka ministru pravde:

“Protiv Ministarstva pravde moraćemo da podnesemo tužbu, ukoliko budemo izigrani na način na koji ukazujemo”.

Čak 180 radnika potražuje neto 1,2 miliona eura, plus iznos za neuplaćeni radnni staž od oko 800 godina za njih. Menadžment Vektra Boke ne priznaje odluku Ustavnog suda, ali, kako kaže advokat Pejović, veći im je  problem što je Privredni sud zaustavio rješenje o izvršenju koje je izdao javni izvršitelj u Herceg Novom:

“To je diskriminatorski odnos prema radnicima i potraživanjima Opštine, a sa druge strane ne reaguju kad se otuđuje imovina i izigrava Plan reorganizacije uplatom  5 miliona firmi Dragana Brkovića, Vektra investments, za koju se zna da je prezadužena, jer njegov sistem duguje bankama preko 200 miliona eura. To nije pozajmica nego cinizam i te pare nikada neće biti vraćene, a mogli su biti isplaćeni brojni povjerioci i radnici po Planu reorganizacije”, smatra Pejović.

Razočarani u državne institucije, ali i Opštinu

Obrazlažući zbog čega su radnici Vektra Boke i pravni zastupnici promijenili stav prema opštinskoj administarciji, Pejović je objasnio da je lokalna uprava takođe dobila sudsku presudu na million i po eura i rješenje o izvršenju javnog izvršitelja. Međutim, po žalbi Vektra Boke Privredni sud ukida to rješenje i izriče, a to je napisao  predsjednik Privrednog suda, da “nije pravedno da se primjenjuje taj dio Plana reorganizacije”:

“To su dvostruki standardi. Kad je riječ o radnicima, pozivaju se na Plan reorganizacije i kažu nije pravedno da se primjenjuje Odluka Ustavnog suda. Kad je riječ o Opštini, onda kažu ne treba da se primjenjuje Plan koji je potpisao stečajni sudija, Blažo Jovanić, što je potvrdio i Apelacioni sud, nego da moramo sačekati da se isplate svi povjerioci za 4 godine, pa da onda tražimo bankrot, ali tada očigledno neće biti imovine”, uvjeren je Pejović.

I umjesto kako je dodao da se Opština bori za svoja prava kao i radnici, te žali Ustavnom sudu, oni su sa predsjednikom Borda direktora AD Vektra Boka, napravili novi dil, tvrdi Pejović:

“Došli su do cifre od 2 miliona u koju su uključili spornih 400 hiljada koje treba da naplate za 4 godine, što im Osnovni sud u Herceg Novom nije priznao. Umjesto da se sa nama bore za očuvanje imovine i prava radnika, odnosno oko hiljadu članova njihovih porodica, pokušali su sa nekim dilovima i tu su izigrani”, zaključio je Pejović.

18 Komentari

 1. Sto su Boro krivi advokati ti si Boki protiv radnika da je opstina bila za radnike niko radnicima ne bi trebao.Nazalost opstinu je bas briga. Oni samo obecavaju sve pred izbore.Sramota zato nam je sve ovako naopako.

  28
  2
  • novljanin@ losi advokati samo zamgljuju oci ljudima, tacno je to za opstinu,ali gradonacelnik i ekipa moraju da vam omoguce advokate-to je opstinska imovina

   9
   9
 2. Losi advokati dovesce vas do totalnog kolapsa,to su likovi koji gube sve sporove!!! Ukljucite op[tinu,ona stoji sa strane i gleda ,a treba najvise da ucestvuje,neka vam obezbjede i plate jake,kvalitetne normalne advokate .Opstina je jednako kriva kao i vlasnik Boke ,jer nista ne preduzima

  26
  9
 3. Isto Tako Kako je I njunjo dobio spomenik Tako ce I u Neko buduce vrijeme biti aleja zasluznih gradjana koji su upropastili Nas grad.zivi bilo pa vidjeli.

  13
  2
  • Nije DPS kriv,nesposobna korumpirana opozicija je kriva,oni ih drze na vlast.Pogledaj vlast u Novom,ponasaju se kao DPS.U cemu je razlika?

   32
   7
   • dzaba zborimo- tacno tako,ovo su jos i gori,zaposljavaju van zakona i reda samo svoje clanove i rodbinu,investitore su otjerali korupcijom i necinjenjem. lICNO NE IZLAZIM NA GLASANJE,JER NEMAM ZA KOGA ,ISTA PASTA !!! Nadao sam se u ove ,toboz,nove,ali prevario sam se

    17
    4
  • vaši umovi sve generalizuju , ako je neko protiv lopovske vlasti onda je za opozicionu stranku ! Ne , upravo takve vrijednosti lažne treba mjenjati , dati šansu nekome ko je nikad nije imao a ko nudi znanje ,kvalitet i moralne vrijednosti. Ima opcija ,ali treba znati vidjeti. I naravno ,ako ne valjaju ,odma mjenjati

   9
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code