Bokaaquarium, prvi javni akvarijum u Crnoj Gori

Bokaaquarium, prvi javni akvarijum u Crnoj Gori

1
Podijeli

Institutu za biologiju mora Univreziteta Crne Gore odobren je grant od pola miliona eura za osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – Bokaaquarium. Grant je odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, a Ugovor o dodjeli granta, vrijednog oko 558 hiljada eura, potpisali su rektor UCG, Danilo Nikolić i ambasador Norveške u Crnoj Gori, Arne Sannes Bjornstad.

Iz Komunikacijskog i PR centra UCG saopšteno je da je predlog projekta podnesen u okviru poziva „Jačanje evropskih integracija u Srbiji i Crnoj Gori“, koji je raspisala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Picerija i restoran

„Osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – Bokaaquarium imaće višestruki značaj za dalji razvoj Instituta za biologiju mora, posebno u segmentima očuvanja, proučavanja i zaštite Jadranskog mora. Morski centar podrazumijevaće uspostavljanje prvog javnog akavarijuma u Crnoj Gori, koji će pružiti pogled na bogatstvo flore i faune u Jadranskom moru, imati edukativnu ulogu u obrazovanju djece školskog uzrasta u Crnoj Gori i u region”, navedeno je u saopštenju.

U okviru projekata, kroz buduću saradnju sa Nacionalnim parkovima Crne Gore, biće uspostavljen slatkovodni akvarijum na Skadarskom jezeru, kao dio planiranih projektnih aktivnosti.

Centar će se baviti zaštitom ugroženih vrsta morske faune i flore, kao i eksperimentalnim istraživanjima iz različitih naučnih oblasti.

„Institut za biologiju mora će nastojati da okupi sve zainteresovane institucije da zajednički daju doprinos u bržem ispunjavanju ciljeva, kroz Pregovaračko poglavlje 27 – životna sredina, naročito u oblasti zaštite morskog ekosistema. Time će UCG i Institut za biologiju mora još jednom potvrditi posvećenost i rad u ispunjenju svih zadatih mjerila kroz pregovaračka poglavlja, kao i što kvalitetnijoj i bržoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju – kaže se na kraju saopštenja.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code