Početna Kultura Bokeljska mornarica najreprezentativnije kulturno dobro

Bokeljska mornarica najreprezentativnije kulturno dobro

0

Izuzetno je važno što je Crna Gora za UNESCO-ovu listu nominovala dvanaestovjekovnu tradiciju Bokeljske mornarice, jednog od najreprezentativnijih nematerijalnih kulturnih dobara, ocijenila je Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO na Cetinju.

Komisija se upoznala sa procesom nominacije Bokeljske mornarice za upis na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Predsjednik Komisije i minister kulture, Aleksandar Bogdanović, sazvao je sjednicu da bi bilio razmotreno stanje očuvanosti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor, ali i informacije o ostalim programima i projektima od značaja za UNESCO.

– Nacionalna komisija je preliminarno analizirala Izvještaj Savjetodavne misije UNESCO za Nacionalni park Durmitor i ocijenila da takođe treba pospješiti saradnju svih zainteresovanih strana, kako bi se probudila zajednička odgovornost u odnosu na zaštićeni prostor, a aktivnosti ne bi bile pojedinačno implementirane, već u sadejstvu svih institucija – kaže se u saopštenju Ministasrtva.

Razmotrene su i aktivnosti na implementaciji dva međudržavna menadžment plana koji se odnose na transnacionalne nominacije: Stećci-srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od 16. do 17. vijeka.

Zaključeno je da su transnacionalne nominacije izuzetno važan model saradnje kako za institucije unutar Crne Gore, tako i za međunarodnu saradnju.

Komisija je razmatrala i programe Čovjek i biosfera, DIKTAS kao i aktuelne programe iz oblasti obrazovanja i nauke.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code