Početna Oko nas Kotor Bokeljska mornarica poslije 111 godina nastupa u Beču

Bokeljska mornarica poslije 111 godina nastupa u Beču

10

Poslije prošlogodišnjeg gostovanja u Trstu, Bokeljska mornarica Kotor se priprema za put u Beč. Gostovanje u glavnom gradu Austrije je rezultat intenzivne i uspješne saradnje sa ambasadom Crne Gore u Republici Austriji, koja je u dogovoru sa Bokeljskom mornaricom pripremila to gostovanje i uputila Mornarici zvanični poziv.

Članovi Mornarice i Gradske muzike Kotor, njih oko 70, otputovaće 2. oktobra uveče za Beč, gdje će stići 3. oktobra ujutro i taj dan razgledati grad. Nastup Glavnog odreda u tradicionalnim uniformama, sa drevnim oružjem i sa zastavama Crne Gore i Mornarice, defilovaće u pratnji Gradske muzike iz Kotora centrom Beča u petak, 4. oktobra u 12 sati, te na trgu pored katedrale Svetog Stefana otplesati Kolo.

Za tu priliku, kako je saopšteno na sajtu Bokeljske mornarice, izrađeni su flajeri na njemačkom jeziku sa osnovnim informacijama o Mornarici, koji će se dijeliti brojnim gledaocima.

Takođe je predviđen i prijem u ambasadi Crne Gore, kao i u Opštini Beč.

Finansijska sredstva za gostovanje je obezbijedila Opština Kotor.

Interesantno je da je Bokeljska mornarica već nastupila u Beču 1908. godine, prije 111 godina, i to je bio prvi put da je ona otplesala tradicionalno Kolo van Kotora.

10 Komentari

 1. Prvi put su igrali kolo u Beču 1908 god, i nastavili da sljedećih 10 godina igraju u Kotoru do kraha Austrougarske monarhije. Bolje bi Crnu Goru u Beču prestavilo neko crnogorsko KUD da bečlije vide čija im je vojska nanijela poraz u Mojkovačkoj bitci u I Sv.ratu.

  7
  4
  • Samo gusle Strikane. Gusle pripadaju Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Albaniji.
   Ako nešto treba Beč da sluša, onda su to gusle… “Sa Lovćena i Oplenca”!

   1
   4
  • Ja ne znam šta vi imate protiv toga da neko predstavi svoju kulturu,istoriju i otvori novu tradiciju u inostranstvu. I šta to da mi neke bitke predstavljamo i kako smo mi to dobijali. Zašto se narod kao kod nas više neki smrad u sve miješa,negativan i uvjek nešto drugo. Sasvim je ok da neku promoviše nas i da narod zna za nas. Moramo li mi biti svaki put p..ke?

 2. Bokeška mornarica je najstariji pokretni kulturno istorijski spomenik na području bivše nam domovine,ali… šta vrijedi to zborit nekome ko veze sa Bokom nema i neće da ima !

  10
  4
 3. Bas su simaticni,al kad bi se zezali.Idu na noge nekadasnjim gospodarima.Predlazem im da poslije posjete Pariz jer su zajedno sa francuzima jurišali na Njegoševu kapelu.

  15
  12
  • Možda su jurišali sa Francuzima, ali su sa Austrijancima u I svetskom ratu osvojili Cetinje tako da je logično da će u Beč. Tadašnje osvajanje Lovćena je najveća pobeda u istoriji Bokeljske mornarice i nije mi jasno zašto se javno ne slavi.

   13
   4
  • Kad bi tako gledali neb niđe otišli van Boke …koliko se samo gospodara promjenilo od Rima Vizantije pa nadalje…Ali upravo sa ovim tvojim komentarom pokazuješ da niti si Bokelj niti Bokeljski Srbin jer uvijek je ovdje bilo međusobno poštovanje i uvažavanje do ovih tvojih danas…Bokeljska mornarica je pravi reprezent Boke i CG i treba da smo ponosni što takvu organizaciju imamo ,što su nam Englezi kao pomorska nacija i pokazali kada su prošle godine bili u Boki ali to ti već nemožeš shvatiti sa svojim metalnim sklopom

   13
   12
  • Pa i Dacic je isao Erdoganu na noge i jos je pjevao na uvce doticnom predsjedniku Turske, koja je utkala sebe u Srbiju 500 god. Genetika je to jbga.

   9
   7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code