Bokeljski demokratski savez uređuje plažu „Plava tišina“ u Zelenici

Bokeljski demokratski savez uređuje plažu „Plava tišina“ u Zelenici

4108
0
Podijeli

Lista koja na predstojećim lokalnim izborima nastupa pod rednim brojem 1. – Bokeljski demokratisk savez, organizovala je danas akciju nasipanja plaže „Plava tišina“ u Mjesnoj zajednici Zelenika. Noslilac liste, Stevan Lepetić  navodi  da to kupalište, za razliku od nekih drugih, popularnijih u Zelenici, koriste uglavnom mještani, kao i stanovnici Meljina i Poda.

– Jedna od bitnijih stavki našeg programa jeste odnos JP Morsko dobro prema primorskim opštinama. Po dosadašnjem konceptu, koji je ustanovljen Zakonom iz 1992. godine, cijela Boka kao i ostatak primorja su „odsječeni“ od mora, tako što je država formirala prsten, odnosno priobalni pojas, koji je u državnoj svojini, kojim isključivo upravlja država, ne pitajući lokalne samouprave ili stanovništvo – kazao je Lepetić.

Picerija i restoran

Po njegovim riječima, danas je svaka plaža državna svojina i samim tim se može dobiti samo na korišćenje. Ponte i madraći, koje su gradili starosjedioci, posebno u Novom, danas predstavljaju svojinu države Crne Gore.

– Ono što je paradoks, jeste da se ta nekadašnja svojina starosjedilaca ustupa na koriščenje nekim „novim privrednicima“. Paradoks je da oni danas imaju izlaz na more na novskoj rivijeri, a ne mještani. To je stanje koje mi u Bokeljskom demokratskom savezu želimo da mjenjamo i koje se mora mjenjati – navodi Lepetić.

Želja svih članova ovog građanskog pokreta bila je da se jedna plaža sredi i učini ljepšom i dostupnijom mještanima. Naručeno je oko 35 kubika pijeska, koji će aktiviski Bokeljskog demokratskog saveza danas ručno prebacivati i rasipati po plaži. Plaža je prethodno očišćena od otpada, mulja i trave koji je posljednji jugo izbacio.

– Posebno želim da napomenem da je ovo plaža, kako nas je zakupac obavjestio, na kojoj se poštuje zakonski minimum i ne postavljaju se ležaljke, pa će mještani imati slobodan pristup – istiće Lepetić.

Čitavu akciju finansirali su kandidati za odbornike ovog udruženja, a kako navode, to se slaže sa njihovim konceptom da ni od koga ne zavise i da se isključivo sami finansiraju, jer su „autohtono novsko, odnsono bokeljsko udruženje građana“ i jedina lista koja u svom nazivu nosi termin Boka.

– Nama je Boka, pa samim tim i plaže, odnosno njihova dostupnost lokalnom stanovništvu, prioritet. Za to ćemo se boriti i zalagati. Ukoliko nam građani ukažu povjerenje, možemo im javno obećati da će već do sljedeće ljetnje sezone u Herceg Novom biti nekoliko javnih, gradskih kupališta. Ukoliko se koncept Morskog dobra do tada ne promjeni, a mi ćemo učiniti sve da do toga dođe, ispred Opštine Herceg Novi biće zakupljeno nekoliko gradskih plaža, na kojima neće biti ležaljki, niti privrednika, već će građani moći slobodno da dođu, da se kupaju i uživaju na suncu – obećao je Lepetić.

Jedan od starih žitelja Zelenike i bivši vlasnik prvog hotela na ovim prostorima – „Plaža“, Ćaba Mađar, pohvalio je akciju Bokeljskog demokratskog saveza.

– Na žalost, prethodni korisnici bivšeg hotela uništili su plažu onim betonskim blokovima, a nekada je tu bio pijesak dovezen iz Trsta, pred Drugi Svejtski rat. Pijesak je brodovima dogonio moj otac, a utrošio je oko 50 hiljada ondašnjih dinara na taj posao. Poslije rata, kada je objekat nacionalizovan, korisnici tog objekta praktično su uništili plažu betonskim blokovima. Ovo je sad prvi put da vidim da se neko aktivno bavi tim problemom i dogoni pijesak da uljepša ovu plažu, koja je uvjek služila Zeleničanima na zadovoljstvo i korist – kazao je Mađar.

Leptić je podsjetio da je porodica Mađar izgradila hotel „Plažu“ i bila njegov prvi vlasnik, a na njihovom primjeru najbolje se ogleda odnos Crne Gore, ali i prethodnih struktura lokalne samouprave, prema običnom čovjeku, prema mještaninu i prema bivšem vlasniku imovine.

  Država Crna Gora je konceptom Morskog dobra, kako je kazao Stevan Lepetić, mještanima oduzimala imovinu i davala je na korišćenje nekim drugim privrednicima. Tako su primorci dovedeni u situaciju da danas ne mogu sići na plaže, koje su njihovi preci gradili, da ne mogu vezati barke na ponte koje su njihovi roditelji ili đedovi pravili, da ne mogu ući u mandraće koji su izgrađeni od kapitala njihovih predaka.

– Mi želimo da se to promjeni, želimo pošteniji odnos države prema običnom čovjeku i želimo novi koncept Morskog dobra. Da se prvenstveno zaštiti privatna svojina u tom pojasu, a ne kobajagi javni interea, koji se kasnije manifestuje kao tobožnji interes nekih novokomponovanih privrednika – zaključio je Lepetić.

Plaćeni izborni program

Nema komentara