“BOKEŠKA MASLINA” OKUPLJA PROIZVOĐAČE ZDRAVE HRANE IZ REGIONA

“BOKEŠKA MASLINA” OKUPLJA PROIZVOĐAČE ZDRAVE HRANE IZ REGIONA

161
0
Podijeli

Manifestacija “BOKEŠKA MASLINA” biće upriličena večeras od 18 h do 24 h u Tivtu, na šetalištu ispred hotela Pine, u organizaciji Maslinarskog društva Boka, a uz pomoć Opštine Tivat i Turističke organizacije Tivta.

Na sajmu će biti izloženi domaći proizvodi mediteranske ishrane, maslinovo ulje, maslina, pršut, sir, vino. Specijalno za ovu priliku iz kuhinje hotela Pine, biće pripremljena pašta sa maslinama na tivatski način.
Cilj manifestacije je okupljanje proizvođača i potrošača, podizanje svijesti građana o značaju i vrijednosti domaćeg proizvoda i obogaćivanje turističke ponude grada.
Očekuje se dolazak tridesetak izlagača i proizvođača zdrave hrane iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Zasigurno da će domaći maslinari na ovom sajmu imati prilike da kažu šta misle i o novom predlogu Zakona o maslinarstvu koji je skinut sa dnevenog reda na poslijednjem skupštinskom zasjedanju i o njemu neće biti rasprave dok se ne formira Nacionalno udruženje maslinara.
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović je podsjetio da je 2011. godine formirana Komisija za izradu zakona, poziv za javnu raspravu objavljen u junu 2013. godine i da je napravljen nacrt koji je usaglašen sa svima koji su htjeli da učestvuju u raspravi.
U predlogu zakona izričito stoji da je zabranjen uvoz maslinovog ulja u rinfuzi i miješanje sa domaćim maslinovim uljem i njegova takva prodaja pod etiketom da je to crnogorsko maslinovo ulje, jer nije.
Pojedini uvoznici bi htjeli da ono što se zove ekstra djevičansko maslinovo ulje u Crnoj Gori bude drugačije od onoga što je ekstra djevičansko maslinovo ulje u Italiji, Španiji ili ostatku Evrope”, rekao je Ivanović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code