Početna Kultura “Bokeški D mol” s novom postavom, na novoj sceni u Tivtu

“Bokeški D mol” s novom postavom, na novoj sceni u Tivtu

2

Publika “Purgatorija” večeras u Tivtu s nestrpljem iščekuje premijeru obnovljene predstave “Bokeški D mol“, po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Milana Karadžića.

Ona bi, kako je najavio direktor Centra za kluturu, Neven Staničić trebalo da postane stub oko kojeg će se graditi imidž Centra za kulturu Tivat:

„Ovo izdanje predstave vrlo svjesno sa velike, stavljamo na malu scenu, kao što ćemo je svjesno staviti na repertoar kao stalnu postavku, kao predstavu koja treba da simbolizuje naš rad i kroz koju ćemo pratiti glumačku scenu Crne Gore i sve mlade ljude koji će se smjenjivati u nosećim ulogama, a možda ćemo nekada promijeniti i režisera”, najavio je Staničić.

Dramski pisac Stevan Koprivica kaže za Radio Jadran da je novo igranje “Bokeškog D mola”, svojevrsna provjera da li je izdržao provjeru vremena.

-On je funkcionisao u jednom vremenu, prošlo je dosta godina i sada valja provijeriti kako će ga primiti nove generacije. Vrijeme je majstorsko rešeto i pokazaće se da li neke vrijednosti traju ili ne. Svakom piscu jako imponuje da se poslije dest godina igranja pojavljuje rimejk. To govori, ipak, o trajnoj vrijednosti. Godi mi obnavljanje te predstve, jer to dokazuje da ovo djelo nije otišlo u zaborav – ističe Koprivica.

Muziku je komponovala Irena Popović, a u glavnoj ulozi Katarine Šparović pojaviće se Jelena Đukić. Mariju Šparović tumačiće Dubravka Drakić. Iva Šparovića – Mladen Nelević, Stanka- Pavle Popović, Renea –Vule Marković, kapetana- Dejan Đonović, Anku – Marija Maša Labudović, Senku –Marija Đurić, Vlajina-Goran Slavić, Banda –Stevan Radusinović i Ežena –Omer Bajramspahić.

Dubravka Drakić je u ime glumačke ekipe istakla da je rad na ovoj predstavi izuzetno značajan proces za sve aktere, te da je velika obaveza da dosegnu ono što je predstava značila za sve koji su je gledali više puta, za ekipu koja je oduševljene bokeškim jezikom, pričom Stevana Koprivice, sjajnim glumcima:

– Prije svega Milenom Dravić koja je svojim učešćem u predstavi okrenula kulturnu stvarnost eks jugoslovenskih prostora – ka Tivtu i ka mogućim potencijalima i svemu onome što se ovdje desilo u prošlih 20 godina. Drago mi je što smo se mi stariji i moji studenti okupili u jednom ovakvom projektu i trudićemo se da opravdamo povjerenje, prije svega Nevena, koji nam je ukazao čast da budemo protivteža svemu onome što je Bokeški bio i što će biti kao perjanica oko čega će se okretati dalji repertoar Centra za kulturu Tivat, ili pak mogućeg pozorišta”.

Predstava će biti odigrana na sceni Atrijuma Buća, a početak je u 21 sat i 30 minuta.

2 Komentari

  1. Jelena Djukić, sjajna mlada glumica. Nemoguće je ponoviti premijernu postavu. Milena više nije sa nama, Ivana iz prve postave takodje, a naša Jelena je prevazišla uzrast djevojke od sedmaneset godina, koliko je i sama imala kada je igrala. Jelena je za ovu ulogu bila najmladji dobitnik Sterijine nagrade ikada. Postava je , koliko vidim, liše Nelevića i našeg Deja, potpuno nova u podjeli. Neka ponovi pola ondašnjeg uspjeha, pa je odlično. Ova predstava je od Tivta napravila pozorišni centar, afirmisala Boku Kotorsku a njene priče stavila u rang evropskog kulturnog naslijedja. Pametan potez Tivćana , čuivajmo i obnavljajmo naše vrijednosti. Takodje treba podržati ideju o Tivtu kao regionalnom pozorišnom centru sa profesionalnim pozorištem. Mnogo naše djece je umedjuvremenu steklo pozorišno obrazovanje, mladih iz Herceg Novog, Tivta, Kotora, Budve, pa eto prilike da se okupe na jednom mjestu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code