BOKI KOTORSKOJ TREBA 3500 SEZONACA – “AZMONT” TRAŽI RADNIKE

BOKI KOTORSKOJ TREBA 3500 SEZONACA – “AZMONT” TRAŽI RADNIKE

151
0
Podijeli

ljetnji posaoNajveće interesovanje za sezonske poslove u opštinama Boke Kotorske i ove godine vlada u oblasti turizma, ugostiteljstva i trgovine, a za te privredne djelatnosti biće potrebno preko 3.500 hiljade sezonaca.
Na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Herceg Novom, trenutno je 2991 nezaposleno lice. Od toga u Herceg Novom 1256, u Kotoru 904 i u Tivtu 731. Takva stopa nezaposlenosti je među nižim u državi. Od početka godine, na poslovima na određeno vrijeme zaposleno je 1346 lica, od toga 1100 sezonaca.
Direktor Biroa rada u Herceg Novom Stevo Lazarević za Radio Jadran kaže da problem nezaposlenosti umnogome rješava dolazak sezone, ali ističe da tržište rada u Boki ima nesklad između ponude i tražnje. – Na jednoj strani imamo značajne potrebe za kadrovima u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini i građevinarstvu, a sa druge strane jednu nepovoljnu starosnu strukturu nezaposlenih na evidenciji Zavoda.
Da bi se stimulisalo sezonsko zapošljavanje, kao i zapošljavanje domaće radne snage Vlada Crne Gore je donijela Uredbu o subvencijama za poslodavce. Prema toj uredbi, subvencije za one koji zaposle mlade bez iskustva su 100 eura, a za zapošljavanje onih koji su već imali iskustvo iznose 80 eura. Tako je u Boki zaposleno 318 visokoškolaca, koji su angažovani do 15 oktobra.
Lazarević je istakao i da su velika šansa za zaposlenje nove investicije u Boki – iza kojih su komapnije Orascom, Fond Catari diar, Adriatic marinas. Mnogo se očekuje i od Socara, čija kompanija Azmont bi u Kumboru trebalo da počne da gradi luksuzni kompleks od septembra. U toku je konkurs za potrebnu radnu snagu za arhitekte, dizajnere, ali i administrativne radnike.
– Oni sada stvaraju jednu bazu podataka, nakon čega će po utvrđenoj dinamici raditi predselekcije i selekcije i prijem kadrova. Tu je sada najviše riječ o građevinskim radovima, a ne onima koji će stvoriti prostor za veće zapošljavanje – kaže Lazarević.
U Birou je tokom proteklih 5 mjeseci bilo dosta kurseva za usavršavanje jezika, kao i napredni kursevi za računare, koje je pohađalo 130 lica. Opština Tivat iz budžeta je izdvojila određena finansisjka sredstva kako bi se finansirala zanimanja kao što su izrada suvenira i škola slikanja za teže zapošljiva lica. Lazarević je dodao i da su ove godine održali prvi sajam sezonskog zapošljavanja u SMŠ Ivan Goran Kovačić gdje je 12 poslodavaca upoznalo zainteresovane đake o mogućnostima zaposlenja, a oko 130 njih iz Boke zainteresovano je za sezonski rad.
Do početka juna, Biro rada Herceg Novi izdao je preko 1900 radnih dozvola strancima od čega 985 u Herceg Novom, 516 u Tivtu i 403 u Kotoru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code