Početna Društvo BOLJA PRIMARNA ZAŠTITA PENZIONERA

BOLJA PRIMARNA ZAŠTITA PENZIONERA

0

Potpisivanjem memoranduma o saradnji između Fonda PIO, Domova zdravlja i Udruženja penzionera u 18 crnogorskih opština biće značajno poboljšana zdravstvena zaštita penzionerske populacije.

Ovaj dokument biće potpisan danas i u Domu zdravlja Herceg Novi. Predstavlja dio preventivnog programa Ministarstva zdravlja radi ranog otkivanja bolesti ljudi trećeg doba.
Poptisnici memoranduma obavezuju se na edukaciju penzionerske populacije kroz organizovanje tribina iz raznih bolesti, tj. grana primarne medicine koje se pružaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obavljanju preventivnih pregleda i dijagnostičkih procedura (ginekološki, mamografski i ultrazvučni pregledi dojki kod žena, testovi otkrivanja karcinoma prostate i genitalija kod žena itd). Memorandumom će biti obuhvaćena promocija zdravih stilova života kroz edukativne kampanje, skraćenje rokova čekanja i obavljanja zdravstvenih pregleda, kao i pokušaj ponovnog uspostavljanja gerijatrijske službe u Herceg Novom.
JZU Dom zdravlja trebalo bi da obezbijedi predavače za određenu oblast, kao i potrošni i propagandni materijal.
Fond PIO Crne Gore bi, u skladu sa svojim mogućnostima, trebalo da organizaciono i finansijski pomaže realizaciju memoranduma, kao i svih drugih aktivnosti kojima je cilj unapređenje zdravstvene zaštite penzionera.
Udruženje penzionera Herceg Novog potpisivanjem memoranduma obavezuje se da će obezbjediti prostor i prisustvo svog članstva edukativnim tribinama, kao i obavještavanje i animiranje članova o preventivnim pregledima.
Svi potpisnici memoranduma obevzni su i da usko sarađuju u sprovođenju aktivnosti zaštite prava osiguranika, pa će Udruženje penzionera Herceg Novog delegirati jednog člana koji će pružati logističku podršku i pomagati u praktičnoj primjeni memoranduma.
Potpisivanju će u prostorijama Doma zdravlja prisustvovati direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović, predsjednik Saveza Udruženja penzionera Herceg Novi, Branko Vešović, direktor Doma zdravlja dr Vlado Vodovar i predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code