BOLJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA TURISTA U HERCEG NOVOM

BOLJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA TURISTA U HERCEG NOVOM

68
0
Podijeli

dom_zdravlja_hnKada se tokom sezone u svim primorskim opštinama, ponegdje i udvostruči broj stanovnika dolaskom turista, onda je zdravstvena zaštita posebna briga domaćina. U hercegnovskom Domu zdravlja otvaraju turističke ambulante, koje će raditi do 1. septembra i produžavaju radano vrijeme kako bi obezbjedili bolju zdravstvenu zaštitu tokom sezone.

 

Direktor dr Vladimir Vodovar kaže nam da spremno ulaze u vrelo ljeto. Već 13. jula otvoriće turističku ambulantu u samoj zgradi Doma zdravlja na Toploj, gdje će gostima biti dostupni svakog dana od 7 do 21 h. – Ambulanta će se nalaziti u centralnoj zgadi, u prostoru medicine rada, koji je pogodan za tu službu, jer je blizu glavnog ulaza. Iz iskustva znamo da treba pojačati pedijatrijsku zaštitu, jer najviše pacijenata su nam djeca, tako da će ta služba raditi svakog dana, subotom i neđeljom od 7 do 21 h – ističe za Radio Jadran, dr Vodovar.

Picerija i restoran

On dodaje i da će zdravstvena ambulanta u Bijeloj u turističkoj sezoni raditi i vikendom, a ostale službe Doma zdravlja biće sa kompletnim osobljem, s obzirom da će biti iskorišćeni godišnji odmori.

– Na ovakvav način imaćemo kvalitenu zdravstvenu zaštitu turista i relaksiraćemo službu Hitne medicinke pomoći, koja radi u podmlađenom sastavu, požrtvovani su, rade dobro i ako sve završimo do 21 h onda će hitnoj službi biti lakše tokom noći – kaže dr Vodovar.

Prvi put ove godine u hercegnovskom Domu zdravlja pobrinuće se i za zdravlje izletnika koji hrle brodićima ka atraktivnim mjestima poluostrva Luštica, Dobreču, Arzi, Rosama i Mirištu. Otvoriće turističku ambulantu na Žanjicama.

– Na Luštici bude više od 2000 gostiju i bilo bi veoma rizično da ostavimo te ljude bez zdravstvene zaštite. Otvaramo za koji dan  ambulantu koja neće biti  za opšte preglede već za urgentne stvari, ujede insekata, povrede… Imaćemo ove godine i podršku policije, agažovanjem glisera koji je moćan i koji iz Zelenike na Žanjice dođe za 4-5 minuta. Odatle eventualno ćemo pacijente transportovati, ako bude bilo potrebe i do bolnice Meljine – objašnjava naš sagovornik.

Dom zdravlja i opština Herceg Novi su potpisali sporazum o sufinansiranju ovakvog programa zdravstvene zaštite u turističkoj sezoni, u vrijednosti od 9000 eura. To će znatno pomoći da se program realizuje i to sopstvenim snagama. Jedino će na Luštici biti angažovan ljekar sa strane. U Domu zdravlja u Herceg Novm sada ima 116 zaposlenih, od toga su 34 ljekara i 70 mediciskih sestara. Nedostaje jedan psihijatar, a kada 7 ljekara završe specijalizaciju biće bolje i na pedijatriji, gdje  sa nestrpljenjem očekuju dolazak dva specijalizanta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code