Početna Društvo Bolje informisani roditelji lakše se bore protiv maloljetničke narkomanije

Bolje informisani roditelji lakše se bore protiv maloljetničke narkomanije

1

Edukacijom roditelja moguće je pomoći djeci koja naginju ili su već u svijetu narkomana. To se čulo na interaktivnom okruglom stolu o borbi protiv narkomanije, u organizaciji NVO Pandora, uz podršku NVO Crnogorski ženski lobi iz Podgorice, u Muzičkoj školi u Herceg Novom. Projekat “Edukacijom roditelja i djece protiv narkomanije” podržava i Ministarstvo zdravlja.

O edukaciji roditelja i mladih u borbi protiv narkomanije i neophodnosti uključivanja javnih institucija u tu borbu govorili su nacionalna koordinatorka Sigurne kuće za trgovinu ljudima i izvršna direktorica NVO Crnogorski ženski lobi, Aida Petrović, kao i predsjednik NVO Pandora, Aleksandar Jerotić.

Iz NVO Pandora ističu da ovim interaktivnim okruglim stolom žele da edukuju roditelje, kako bi u svom, ili tuđem djetetu lakše prepoznali konzumenta opijata.

– Želimo da podignemo svjest, cijeloj zajednici, roditeljima i nastavnom kadru, o simptomima na koje treba treba da obrate pažnju, da bi na taj način pomogli djeci da se riješe problema. Kada se na početku otkrije zavisnost to je uvijek efikasno- naglasio je predsjednik NVO Pandora, Aleksandar Jerotić.

Neki od najčešćih upozoravajućih znakova su izražena sklonost laganju, posjedovanje veće količine novca, ljutnja i izbjegavanje razgovora o drogama, smanjena motivacija, nedostatak energije, opadanje školskog uspjeha.

Za rješavanje problema zavisnosti maloljetnika ključno je intenzivno uključivanje porodice, istakla je direktorica NVO Crnogorski ženski lobi, Aida Petrović.

– Rezultati zavise od toga koliko će se uključiti sama porodica i koliko je stvarno osoba koja je krenula u proces oslobađanja od narkotika spremna da prođe sve što predstoji u fazi takozvanog čišćenja, naglasila je Petrović.

Najveći problem društva je sveprisutnost i velika dostupnost narkotika i opijata mladim osobama. Veliku opasnost predstavljaju i sintetičke droge koje su jako jeftine, a čije jake hemikalije razaruju organizme mladih.

Nakon predavanja održana je interaktivna radionica, a okruglom stolu prisustvovali su i brojni roditelji i srednjoškolci.

1 komentar

  1. Bravo ,to su teme apel političarima,nećete imati s kim vladati,mnogo djece je odavno na drogama,zadnji je čas da se nešto uradi .Niste ni svjesni koliko droge ima,zna se tačno odakle dolazi,ko je prodaje ,ali ništa ! Novcem od droge investiraju u zgrade i kuće ,ovo su problemi !

    13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code