Početna Društvo Bolnica Meljine nesmetano radi: Spremna u slučaju većeg broja oboljelih od koronavirusa

Bolnica Meljine nesmetano radi: Spremna u slučaju većeg broja oboljelih od koronavirusa

0

Sva odjeljenja Opšte bolnice Meljine i u ovo vrime epidemije korona virusa funkcionišu nesmetano. Po preporuci Nacionalnog koordinacionog tijela i Kriznog medicinskog štab primaju samo hitna stanja, saopštili su nam u toj zdravstvenoj ustanovi.

-Bolnica Meljine nije predviđena za prijem oboljelih od COVID-19 u prvom aktu, ali ako se broj oboljelih poveća, naravno da će se kapaciteti bolnice upotrebiti za zbrinjavanje lakših i srednje teških oboljelih sa područja Opštine Herceg Novi – navode iz Bolnice Meljine.

Na početku epidemije formirana je ambulanta za trijažu pacijenata koja je odvojena od ostalog dijela bolnice.

– Za sada imamo dobru saradnju sa epidemiološkom službom Doma zdravlja koja pacijente koji zahtjevaju bolničko liječenje upućuju tek nakon iscrpne epidemiološke ankete i ukoliko procijene nakon urađenog testa na COVID-19. Komuniciramo svakodnevo oko svakog pacijenta i sa izabranim doktorima i ljekarima HP. Pacijenti su, uglavnom, starije osobe kod kojih nastupi pogoršanje hroničnog oboljenja. Ima i akutnih stanja, a pružamo suportivnu terapiju pacijentima koji boluju od maligne bolesti – ističu zaposleni u Opštoj bolnici Meljine.

U hirurškom odjeljenju se nesmetano operišu hitna stanja i operacije malignih stanja, kao i hitne sitne intervencije, previjanja.

Porodilište je od početka u posebnom režimu i funkcioniše u potpunosti.

Svi zaposleni izašli iz izolacije, nije bilo zaraženih

-Bolnica Meljine je od ranije u velikom deficitu kadra, ali smo u ovoj situaciji organizovani, i za sada se sav posao obavlja nesmetano. Osoblje koje je bilo, po bilo kojoj osnovi, u izolaciji izašlo je iz izolacije i svi zaposleni su sposobni za rad. Do sada nismo imali među zaposlenima oboljelih od COVID-19 – saopštavaju iz Bolnice Meljine.

Preko Montefarma je ovoj ustanovi isporučena i dovoljna količina svih zaštitnih sredstava, a snadbijevanje svim lijekovima, sanitetskim materijalom i preparatima krvi je redovno.

Preporuke pacijentima, posebno hroničnim bolesnicima

-Preporučujemo pacijentima sa hroničnim oboljenjima da redovno uzimaju svoju terapiju, da komuniciraju sa izabranim doktorom kod svakog početnog pogoršanja . Ako je potrebno mogu se i ljekari bolnice uključiti savjetima da bi se što više smanjila potreba pacijenata da dolaze u bolnicu i samim tim i smanjio rizik kako po njih tako i zaposlene bolnice. S obzirom na minimalan broj kadra kojim bolnica raspolaže potrebno je što duže omogućiti funkcionisanje svih odjeljenja kako bi svaki pacijent dobio adekvatno zbrinjavanje kada mu zatreba – ističu iz ove ustanove.

Ponašanje osoblja

Svi zaposleni bolnice Meljine se ponašaju prema uputstvima KMŠ i svi kontakti zaposelnih između odjeljenja su svedeni samo na neophodne. Dobili su uputstva i za ponašanje van radnog mjesta, u cilju smanjenja rizika za njihovo oboljevanje od COVID-19.

Za osoblje koje ne želi da boravi u kući među članovima porodice omogućen je smještaj na Zavodu u okviru bolnice. Kolko je njihovo zdravlje bitno za njih lično, toliko je u ovom trenutku bitno i za članove njihovih prodica, a i za svakog pacijenta kome oni mogu pružiti pomoć kada mu zatreba .

-Jasno je da samo saradnjom svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama Herceg Novog i svih građana možemo iz sadašnje epidemije izaći sa što manjim posljedicama. Treba napomenuti da svojim odgovornim ponašanjem i saradnjom građani ne pomažu samo zdravstvenim radnicima ove ustanove, već i našem nemedicinskom osoblju koje je u ovim trenucima takođe izloženo. To su naše spremačice, radnice u vešeraju, servirke, radnici na portirnici, prijemu i svi drugi koji omogućavaju da bolnica fumkcioniše. Ništa manje su bitne i sve službe koje sada moraju da rade : policija, komunalne službe, apoteke, radnici u marketima i mnogi drugi. Aplauz u 20 h treba da bude namjenjen i svima njima – poručuju zaposleni Opšte bolnice Meljine.