Bolnica Meljine u fokusu: Predstavnici Atlas grupe i Ministarstva dolaze u Herceg...

Bolnica Meljine u fokusu: Predstavnici Atlas grupe i Ministarstva dolaze u Herceg Novi

45
Podijeli

Koliko još “na aparatima” mogu da izdrže radnici Opšte (privatne) bolnice Meljine? Da savjesno liječe i opslužuju bolesne, povrijeđene, ranjene, bez plata od novembra, bez grijanja, s dugovima za poreze, doprinose, komunalije, s neplaćenim računima prema dobavljačima, sa jednim ginekologom, anesteziologom, rengenologom…

Fond zdravstva redovno izmiruje fakture, po nešto i sami zarade od medicinskih i usluga rehabilitacije. Ali, sve to nije dovoljno i ova, vijek stara, ustanova, iz dana u dan tone.

Picerija i restoran

Radnici su nespokojni, ozlojeđeni, razočarani, ali dostojanstveni. Znaju, ako se zatvori bolnica, više nikada neće biti otvorena. U međuvremenu, sve su glasniji zahtjevi za spas bolnice. Tu inicijativu u posljednje vrijeme ističu sa svih skupova u Mjesnim udruženjima penzionera.

Zvanično ni u menadžmentu niti u Sindikatu ne žele još ništa da komentarišu. Očekuju, nakon mnogo dopisa i zahtjeva Ministarstvu zdravlja i vlasnicima, Atlas grupi, da prestane njihova agonija.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, najavio je iduće sedmice razgovore o statusu Bolnice Meljine sa jednima i drugima. Zalagaće se, kako navodi, da Herceg Novi dobije malu gradsku bolnicu u jednoj zgradi.

Bolnica je gradsko, a ne političko pitanje

Pričali smo sa mnogim radnicima, otvoreno i dugo, ali ne žele za sada da se eksponiraju. Imaju još malo strpljenja i čekaju šta će odlučiti država i Atlas grupa. Priznaju i da je loša situacija u bolnici rezultirala podjelama unutar kolektiva, te da i politika “brka” odnose među njima:

– Ovo je došlo do crte. Treba hitno da se izjasne Ministarstvo i Atlas grupa. Od vlasnika odavno nema ništa. Vlada je trebalo da pokrene raskid ugovora, zbog neispunjenih obaveza Duška Kneževića, ali sudski postupak je, ipak, ishitren. Jer, trebalo je misliti kakve su posljedice za nas. Atlas grupi je stavljena zabrana raspolaganja imovinom, a s druge strane, država nije obezbijedila funkcionisanje bolnice – pričaju nam nemoćni radnici.

Za razliku od njih, koji su htjeli da ostanu anonimni, hirurg dr Nenad Sekulić, inače, odbornik Demokrata, spremno priča o “akutnom stanju bolesnika”:

– Drago mi je da se ponovo otvara priča o bolnici Meljine. To nije političko, nego pitanje grada, jer smo svi u predizbornoj kampanji bili jedinstveni za njen opstanak. Nadam se da ćemo se izboriti za nju, iako se sada bolnica urušava. Fali kadrova, nemamo radiologa, već doktoricu koja radi do pola dva, ne možemo da napravimo popodne i uveče dijagnostiku. Imamo jednog ginekologa, jednog anasteziloga. Ne podmlađuje se kadar i sve to govori da se polako bolnica gasi. Kadrovska politika se ne sprovodi od privatizacije. Jedino rješenje je da se u dogovoru sa vlasnikom bolnice Duškom Kneževićem i predstvnicima Ministarstva zdralja napravi nova gradska, efikasna, manja bolnica, gdje će sve biti na jednom mjestu. Ona treba da bude u sistemu javnog zdravstva, a da Opština stoji iza svoje gradske bolnice – priča dr Sekulić.

On tvrdi da sada bolnica nije u sistemu javnog zdtavstva, već samo Fond plaća račune po ugovoru, što nije dovoljno da bi ona funkcionisala. Zaposleni nijesu dobili 3 mjeseca plate, doprinosi nisu plaćeni od januara 2016. godine…

Opština nije blokirala račun Bolnice Meljine

Predsjednik Opštine, Stevan Katić podsjeća da je nova lokalna uprava još u junu razgovarala sa menadžmentom, Sindikatom i predstavnikom Ministarstva zdravlja, da je pomogla hirurgiju sa nekim aparatima. Iako nemaju zvanične informacije da se stanje otada pogoršalo, iz Opštine su uputili zahtjeve Vladi, Minstarstvu i Atlas grupi tražeći sastanke oko riješavanja statusa bolnice.
– Sudski spor oko raskida ugovora traje već godinu. Održana su dva ročišta. Zakazali smo sastanak u Opštini, pa sljedeće sedmice očekujem dolazak predstavnika Atlas grupe, a nakon toga i razgovor sa ministrom zdavlja. Kao odgovrna uprava nismo blokirali račun bolnice za veliki poreski dug prema Opštini, od skoro pola miliona eura, kao i zbog duga za vodu od 100 hiljada eura. Naša vizija je da Herceg Novi dobije novu optimalnu bolnicu, u jednoj zgradi sa 120 kreveta – kazao je Katić.

Ohrabruje što je u Meljinama, kako kaže, budućim PUP-om, na koji resorno Ministarstvo treba da da saglasnost, pored bolnice predviđena i turistička namjena. To znači da država nije odustala od bolnice. A to da li je Atlas grupa u Herceg Novom sve svoje kapacitete usmjerila ka projektu Mimoza, na rtu Kobila, Katić će znati odgovor tek poslije razgovora sa njima.

Inače, mnogo puta je i Radio Jadran pokušavao da dobije odgovore oko statuta Bolnice Melnjine, kako u Atlas grupi, tako i u Ministarstvu zdravlja. Uzalud, jer nailazimo na zid ćutnje, ili pokušaj prebacivanja nadležnosti sa Ministarstva na Fond zdravstva i nazad.

Izgleda, Bolnica Meljine je sada ničija, a opet naša, kada nam treba liječenje, operacija…Novljani prvo tu potraže pomoć. Ljeti su i brojni turisti pacijenti. Mnogi ne bi stigli živi do bolnica u Risnu ili Kotoru, da nijesu hospitalizovani u Meljinama. Zato se mora hitno naći način za finansijski opstanak Bolnice Meljine, a onda i za kompletnije osoblje i savemenije medicinske usluge. Jer, sudski postupak može da potraje i da dovede do potpunog gašenja ustanove, sa tradicijom od 1732. godine.

Neuspjela privatizacija

Kompleks u Meljinama, odnosno bivšu Vojnu bolnicu, sa 50 hiljada kvadrata i 19 objekata, je 2008. godine kupio Atlas konzorcijum za 25 miliona eura. Dio je platio obveznicama stare devizne štednje. Partner projekta je bio arapski Capital, koji je od biznismena Duška Kneževića preuzeo Capital plazu u Podgorici.
Prema ugovorenim obavezama, kupac je trebalo u 2008. godini da uloži 11,2 miliona, godinu kasnije 22,7 miliona, 2010. godine 18,5 miliona, 2011. godine 17 miliona, a godinu kasnije 30 miliona eura. U 2013. i 2014. investicije je trebalo da iznose po deset miliona.

Atlas grupa je 2014. tražila aneks kupoprodajnog ugovora, zbog izmjene važeće planske dokumentacije. Razlozi su, kako su naveli, neriješena imovinsko pravna pitanja, zbog kojih im još nije predat dio kupljene imovine, kao i zahtjev građana da se smanji spratnost jer objekti zaklanjaju manastir Savina.

Skupština Opštine Herceg Novi je u aprilu 2015. inicirala raskid privatizacionog ugovora, zbog neispunjenih obaveza investitora koji je uložio tri od planiranih 119 miliona eura. Za odbornike je bilo problematično i što je Atlas grupa podigla kredit od 11 miliona eura, stavljajući pod hipoteku objekte bolnice, što je suprotno ugovoru o privatizaciji.

Sve to godinu kasnije bio je razlog da Vlada konzorcijumu Atlas grupe dostavi obavještenje o raskidu ugovora, te da bolnicu uključi u javni zdravstveni sistem.

Kako nije bilo valjanog dogovora s Vladom došlo je do sudskog utvrđivanja raskida ugovora i njegovih pravnih i ekonomskih posljedica. Do odluke suda u Atlas grupi računaju da su vlasnici, ali ne haju mnogo za sudbinu bolnice, koja grca.

45 Komentari

 1. Citam komentare, i samo se prepucavate oko politicara. A razboliti se ili povrijediti ne dolazi po partijskoj pripadnosti. To cija je krivica se moze raspravljati i naknadno. A ako se sad nesto hitno ne ucini ostacemo bez bolnice. A u tom slucaju, zelim vam svima puno srece kad vam se razboli dijete ili roditelj. Ili vi sami. Pa kad usred sezone budete morali da se probijate do Kotora, ili svaki dan oca/majku da vozite na terapiju ili obilazite. Mnogi su mozda sad zaboravili kako je to kad ti zena mora hitno na carski rez, a najblize porodiliste u Kotoru/Cetinju. Razmislite malo o tome! Kotor kao manja opstina ni po cemu ne zasluzuje da ima bolnicu vise nego Novi, pogotovo sto smo mi u geografski nepovoljnom polozaju. Svi sada moramo glasno iskazati jasnu zelju i prema opstinskom i prema drzavnom rukovodstvu da se ovo rijesi na dobro svih nas! Mala ili velika, bitno je da ima bolnica, da ima hitan prijem, operaciona sala, porodiliste, i skup osnovnih doktora. Ono sto nije hitno nek voze za Klinicki Centar, aali kad su zivoti u pitanju, to mora ostati na prostoru nase opstine!

 2. Ne razumijem one koji rade kod privatnika bez plate,ili nijesu vrijedni,ili misle da ne znaju.Možda ne znaju da nema više socijalizma,da Novi nema državnu bolnicu,da gradska vlast mora da je napravi zajedno sa državnom.Do sad su svi obećavali nemoguće,a narod se pravio da im vjeruje iz interesa.Moraće svi da se zaposle neđe da bi živjeli,ne trebaju veze tamo đe se radi,kapitalizam nije mama,ni tata.

  10
  9
  • Šta vi znate o radnicima koji su svoj čitav radni vijek ostavili u bolnici…..koliko odricanja,spasavanja života, nepraspavanih dana i noći…i vi našli da komentarisete…

   13
   1
  • Dr Sekulic posteno radi i u bolnici. Meni je lično spasio zivot zajedno sa dr Jerkovicem prije 5 godina ; a privatnu ambulantu neka ima jer i tu prima 00:24 i svaka mu cast. Koji je to nema?

   5
   13
 3. Možda da nema ovoliko lopurdi koji pljačkaju državu 27 godina , imali bi i bolnice i škole… Mogao bi se fino pošteni Svetozar liječit kod nas …ako nije opet postao srbin 😀

  30
  7
 4. Zelim da izrazim veliku zahvalnost osoblju bolnice na njihovom strucnom i predanom radu.Posebnu zahvalnost za mladog i sposobnog dr.Guzinu sa odjeljenja intenzivne njege.Kad bi svi doktori bilibkao on i njegove kolege sa odjeljenja…

  35
  1
 5. Лијепо је што г-дин предсједник Општине каже мала болница у једној згради. Да ли су му његови савјетници објаснили шта то значи, мала или велика болница. Разлике ту нема, чак је боље ако се опрема што више користи. Нема кадрова-тачно је али мала болница не може имати толико рендгенолога, анестезиолога итд.,да буду доступни 24 сата на услугу дежурних.др-а. Треба оставити политику са стране, поставити људе који знају да раде, менаџере који ће донијети могућност да запослени зараде своје плате и сви би били задовољни. Треба детектовати што доноси највише паре, а то је сада у запећку.

  34
  2
 6. Kako to gospodine Sekulicu nema kadra!? Pa sto ne piatate svog koalicionog partnera gospodina doktora Konjevica da vam ustupi nekog od svojih kadrova?
  Sta fali da Klasic bude nacelnik neurohirurgije…
  Novska lista ima kadrove za sve oblasti i to vrlo strucne !!!

  39
  9
 7. Ne sekiram se ja za bolnicu! Prezaposlena Simonida Kordic, Milos Bigovic i preposteni Boris Seferovic obecali su da ce da izgrade novu bolnicu!!!
  Sjecam se ko da je juce bilo! U emisiji kod Perice.
  Pa dje je sad nova bolnica, koja je trebalo da bude izgradjena privatnim javnim partnerstvom!!!

  37
  2
 8. Mislim da bi radnici bolnice,koliko je sutra,trebali da daju saopstenje i da odbiju pomoc lokalne vlasti,koja je toliko obecavala i zalagala se za bolnicu sve dok se nisu dokopali fotelja.Sutri dan izbora su zaboravili i bolnicu i radnike,tako da hvala ali ne hvala!Opet ce doci da obecavaju i da pokusavaju da dobiju koji glas na konto brige o bolnici.
  Konjevici,Katici,Djurovici itd hvala vama ali nas zaobidjite s vasom brigom i pomoci.

  35
  5
 9. Bolnica u rasulu!
  Hotela nema!
  Vode valjda ima (a mozda i nema)!
  Novoizgradjeni putevi tonu (ratisevina)!
  U motelu Borici zive koze!
  Rasvjeta nezavrsena!
  Autobuska stanica ruglo!
  Pri tome u ovaj grad na razne nacine udje ogroman novac!
  “Stari” Novljani vjerovatno misle da su za sve krivi dosljaci.
  Kao da lezimo ispod banane i cekamo da nam padne na glavu,a kad se to
  I desi ljutimo se sto nije oguljena!
  Ogromno prirodno bogatstvo plus urodjena primorska “fjaka” i imamo sto imamo.

  39
  6
 10. Trebali ste ranije pisati o bolnici,ne sad posle tvcg,
  Tu vam je ispred nosa,a problem nije od juce.Sekulicu svaka cast,jedini prica o problemu,da je u dps-u bio bi direktor…

  23
  20
 11. Ne znam nista o podmladjivanju kadra bolnice i o stvarima o kojima prica odbornik Sekulic,ali znam da tamo radi dosta mladih ljudi,i da imaju dosta strpljenja i razumjevanja prema pacijentima iako ne primaju platu.
  Posebno bih iskazala zahvalnost mladoj doktorici koja mi je puno pomogla,i koja mi se posvetila kao rodjenoj majci,iako me prvi put vidi.Biti tako predan poslu,bez plate,je jako jako rijetko.
  Puna podrska radnicima bolnice!!!

  40
  2
 12. Zar ima tzvdr Sekulić još nešgo da nam kaže?! Bolje da se sakrije, i da ćuti….Zbog takvih kao što je on, sišli smo đe smo. Kad je vidio da presušuju resursi, u’vatio se politike i ekpertiza o zdravstvu, urbanizmu i sl!

  35
  6
 13. Nije tako davno bilo kad su htjeli da uzmu pola miliona za Led Rasvjetu i jedino Bigovic se uspjesno suprostavi tom naumu, normalno znanjem i dokazima pa bi dobro bilo da gradjani cuju i njegovo misljenje povodom Bolnice.

  16
  10
 14. Radnici bolnice Meljine su heroji grada,a svi politicari se zalazu za bolnicu samo pred izbore,a ovi naši iz Herceg Novog koji se ne bore za svoje komsije,prijatelje,poznanike,vec ih samo interesuje glas.Zasto niko iz Opstine od maj-a mjeseca nije pomogao radnicima,vec se pomaze Knezevicu nekakvim monitorima koji i nisu potrebni bolnici…Zasto te monitore niste prodali i podijelili radnicima ???

  43
  6
 15. Hvala radio Jadranu i RTCG da se o ovome počelo pisati i govoriti,čemu su se sindikat i direktorica uporno protivili,samo oni znaju razloge. Ovo pitanje je trebalo pokrenuti mnogo ranije.

  37
  7
 16. A sta se ovaj Sekulic oglasava, pa prvi on je namjerno u decembru blokirao bolnicu kako radnici ne bi primili platu , i time htjeo da izazove gnjev radnika i strajk…Postoji li ista podlije ? Na sta su ljudi sve spremni zarad politickih poena…U ovakvim trenutcima me jako sramota sto sam novljanin.

  41
  10
 17. Ja ne razumijem ovo,Bolnica je privatno vlasnistvo – niti je lokalna ni državna prcija. Sta opstina sada gura nos,po ovoj logici bi onda trebalo da pomogne svakom privatniku …. Dusko Kruso je imao ideju da se Bolnica kojom bi gazdovala opstina,preseli u Melljine (lokacija prije tunela,ona Vojna vila),i svi zadovoljni… Ne moramo Krusa da volimo – ali ispade da je sve u pravu bio…
  Opstina sa vojnom bolnicom ne može vise nista – kao ni sa Institutom,osim da ubiraju ove poene pred svake izbore…

  32
  9
 18. Jedino sto treba sacuvati je Porodiliste, koje dobro radi,a oostalo narodu Novog, ovako kako rade, odnosno ne rade, ne treba!!!13 P.S. Pola radnika zatvoriti, drugu polovini otpustiti bez naknade i mogucnosti da vise rade u zdravstu!0

  10
  40
 19. Sjeća li se ko trojke.
  Dva trbušasta gospodina, u bijelim odjelima
  i vremešna izoperisana ex diva jeftinih sapunica, Pamela Anderson, kako iskaču sa glisera na mulo ispred bolnice.
  E čega li se nagledasmo, napaćeni narode.
  Ima li kraja?

  38
  2
 20. SAMO DA POSJETIM GOSPODU IZ OPSTINE DA TAKO NISU PRICALI DOK SU OBILAZILI KUCE I TRAZILI GLASOVE , KO NAM JE KRIV STO VJERUJEMO SVAKOME !! A MI ZAPOSLENI DOBRO ZNAMO KOLIKO IMAMO KORISTI OD APARATA KOJE JE OPSTINA DONIRALA ZALOSNO CIME SE SVE LJUDI KORISTE SAMO DA BI SE DOCEPALI VLASTI!!!

  49
  14
 21. Od prvog dana se znalo da bolnica ne interesuje Knezevica , on hoce lokaciju da od nje napravi stanove i apartmane za prodaju , njega bolnica ne interesuej. sistemski je za ove godine unistavao i sad ce krenuti sa pricom da gradu reba manja bolnica i ostale gluposti da bi lokacija ostala knezevicu.
  ministarstvo treba da otjera ovog “investitora” i rijesi pitanje bolnice.
  ovo je nekada posle VMA bila najbolja bolnica u bivsoj jugoslaviji .

  75
  1
 22. standardno glupavo “ruši bolnicu da bi se vidio manastir”

  Dok ne shvatimo da je zdravlje u institucijama gdje stoluje nauka, nema nam napretka

  27
  9

Ostavite komentar

*

code