Početna Društvo Bolnica Meljine u kovid krizi na respiratoru

Bolnica Meljine u kovid krizi na respiratoru

30

Situacija u Opštoj Bolnici Meljine i dalje je otežavajuća s obzirom da je na internom odjeljenju odsutno zbog infekcije kovidom ili samoizolacije, dosta zdravstvenih radnika, a funkcionisanje dodatno otežava i činjenica da im se nakon više apela za pomoć niko od nadležnih još nije obratio.

Na internom odjeljenju odsutna su 4 ljekara i 12 sestara. Jedan klinički ljekar se vratio na posao, ali kao ljekar opšte prakse, s obzirom da resorno Ministarstvo neće da odobri specijalizaciju, jer je bolnica u stečaju, kazala je Radiju Jadran internistkinja, dr Marija Vuković.

Internista iz Doma zdravlja, dr Slobo Guzina, dolazi kao ispomoć svaki treći dan od 15 h. Takođe, kao ispomoć, na lične inicijative i poznanstva, dežura i doktorka iz Bijelog Polja, čime su sada dežurstva nekako pokrivena. Na odjeljenju je trenutno 10 pacijenata. Odjeljenje hirurgije za sada funkcioniše nesmetano.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović se tokom prve zvanične posjete Herceg Novom u Bolnici Meljine zadržala samo kratko u kabinetu direktora, dok za obilazak bolnice i upoznavanje sa radom i funkcionisanjem, „nije imala vremena“, podsjetila je dr Marija Vuković.

Ona očekuje da se zdravstvena situacija stabilizuje tokom sedmice i dio kolega vrati na posao:

„Ministarka je tokom posjete bila samo u kabinetu direktora sa stečajnim upravnikom i doktorkom koja mijenja načelnicu. Ja sam je čekala iz dežurstva od 13 do 14.30 h u nadi da će da dođe na interno odjeljenje da vidi kako mi to radimo sa dvije sestre koje se smjenjuju na 24 h uz mene kao jedinog internistu, ne samo tokom pandemije već i generalno. Ona je rekla da nema vremena i otišla“, priča dr Vuković.

To je kako kaže veoma pogodilo i kao čovjeka i ljekara, jer bi taj potez bio kolegijalan, a I u domenu je njenog djelovanja kao ministarke zdravlja.

Ipak, u svoj situaciji, „utješna“ je činjenica da su radnicima isplaćene plate, posljednja decembarka, iako im je svaka sljedeća neizvjesna:

„S obzirom da smo u stečaju, dio smo javnog zdravlja, ne možemo da zaradimo dovoljno pa mora država da pomaže. Da li će nas dalje finansirati takođe je neizvjesno, ali plata za sada ide redovno. Od svih ljekara u državi imamo najmanje plate. Nama su recimo vikend dežurstva plaćena 70 eura, u drugim bolnicama 150“, tvrdi dr Vuković.

Kako dodaje, plata ljekara na specijalizaciji je 530 eura, ljekaru specijalisti oko 700 eura.

Osoblje je, kao i u drugim bolnicama koje su tzv. čiste bolnice izloženi riziku od obolijevanja kovidom, pa se svakog dana registruje po nekoliko inficiranih koji su došli zbog drugih zdravstvenih tegoba, ili upravo s posljedicama korona virusa.

Podsjetićemo da je prije desetak dana direktorka Dr Olivera Elez uputila dopis Ministarstvu i zatražila pomoć, a sa stanjem u Bolnici je I sama dr Vuković u nekoliko navrata upoznala javnost.

Riječ “hitno” kao da u ovom slučaju gubi smisao, jer nadležni, ni prije niti sada, nikako da se istinski pozabave statusom Bolnice Meljine, kojoj nedostaje kadar na svim odjeljenjima, kao i oprema za dijagnostiku, pogotovo multislajsni skener. Pri tom, opšte je poznato, građani I turisti Herceg Novog ne mogu bez Bolnice Meljine za čiju gradnju su prije nekoliko decenija izdvajali i samodoprinos.

30 Komentari

 1. Jadran, objavite da bi ova vjest bila relevantna.
  Dr Vukovic je zena jednog od direktora Banje Vukovica i odbornika i poslanika DPS. Sve je dobro sto ona prica ali je isto malo cudno kako sve to ne rece ovako prije sobzirom da je DPS kadar rasturio bolnicu. Mislim da je treebalo prvo da pita avog supruznika.

  12
  7
  • Potpuno ti je glup komentar.
   Koliko ja sve ovo shvatam,doktorka se hrabro i grčevito bori da obezbjedi opremu i kadar za bolnicu jer to može sutra spasiti život tebi,meni ili nekome od naših.
   Neke stvari prevazilaze politiku ili bi trebalo da prevazilaze.
   Iskreno,ja sam glasač Novske liste i potpuno podržavam doktorku Vuković u njenim apelima.Nigdje nisam uočio trunku politike u njenim istupima i nadam se da će na tom putu i ostati.Takodje je i liječila mog oca, i po njegovim riječima radi se o divnoj osobi.

   13
   9
  • kakve veze imaju navedene informacije sa tim sto se doktorica vukovic bori da obezbjedi bolje uslove za nas novljane???
   uopste ne shvatam poentu vaseg komentara.
   jos ste i sami napisali sve je dobro sto ona prica.
   stvarno nas nekad ne razumijem novljani,ustade struka da se bori za nas,a mi odma svu energiju usmjeravamo da je ucutkamo.pih

   SAMO NAPRIJED DOKTORICE I HVALA VAM!!!!!!!!!!!!!

   13
   4
 2. Ова министарка гине за пацијенте. Бојим се, да стварно није имала времена да све обилази.
  Али то не значи, да се не брине.
  Колико су, уопште, министри здравља обилазили болницу Мељине, свих ових година ?

  11
  4
 3. Samo hrabro dr Marija! Traži i daće nam se!!! Vjerujem da će vam i nama svima država pomoći! Radite u žili kucavici grada, moraju vas ozbiljno shvatiti. Nema u CG stotinu gradova, rješavaće i naše probleme. A vi izdržite!!!

  6
  2
 4. A đe su sad ljekari humanisti,koji su upravo tu postali ono što su danas:dr. Rajović,dr.Rašković,dr.Ćirić,dr. Bukilica,dr. Ranđelović…..đe su da pomognu,pa i tamo se radi za pare ne za klikere. kapa dolje dr. Guzini

  15
  2
 5. Ministarka sve sto zna je da optuzuje bivsu vlast. Kad ide u obilazak bolnica vaznije je ici na ruckove i kafe nego da se upozna sa situacijom u istim. Sramota.y

  4
  6
 6. Trenutno su troje internista iz Instituta besposlena, kao i dvoje pulmologa. Nova informacija je da se ne otvara Institut 1.marta. Zar ne bi bilo ljudski i logično da priskoče u ispomoć Meljinama ?

  39
  2
 7. Ona nije znala ili je pošla ili je došla, funkciju vrši iz političkih razloga da posmjenjuje koga ne ,, miriše” a pacijenti i zdrastveni radnici je ne interesuju i ne zna ih riješiti. Ako je ,, stručnjsk ” kako kaže ima ambulanta , a znamo iz iskustva kako je izliječila njoj bližnjeg političkog i vjerskog činovnika. Ministarstvo je nešto drugo, u čemu ona ne treba učestvovati , jer treba znanje i sposobnost.Preko granice se ulazi bez ikakvog testa , a umrlih i oboljelih za svaku brigu. A mutirani vrus?

  18
  10
 8. Doktori su naši heroji. Svi zaslužuju bar 1500 evra platu. Uvjek su tu svi za nas građane 24 sata. Bog će im vratiti dobro. Tako i zaslužuju. Zaraženim doktorima želim brz oporavak. A neka je vječna slava herojima koji su položili živote boreći ze za svoj narod u ovim teškim vremenima.

  39
  1
 9. Doktorice Marija nije Vam kriva ministarska tu ništa.
  Krivi su oni iz rukovodstva opstine koji su bili sa njom, koji nemaju petlju nikome iz Podgorice niti vlade ništa reci!!!
  Sad će isti oni za kampanju lokalnih izbora bolnicu koristiti kao temu za prepucavanje.
  Stisnite petlju rukovodstvo opstine i pošaljite dopis vladi i skupstini”garantujem vam Zdravko Krivokapic” će naći rješenje.
  Ali vi to nećete jer nesmijete, jer politika je vaša egzistencija, jer za vas nije bitno u kojoj ste partiji, jer za vas nije bitno koju ideologiju baštiniti jer je vama samo bitno da ste uhljebljeni na opstinskom budžetu.
  A vi gradjani snadjite se za liječenje, a vi doktori i Vi ste mogli u politiku !!!

  25
  4
 10. Oštro ali iskreno.
  Puna podrška za radnike bolnice!!!!!
  Kad pročitam ovo,a čujem Katića koji hvali ministarku i propagira da je sve u najboljem redu, dodje mi da plačem.Pa gradonačelniče zar je važniji politički poen od života građana ?

  33
  4
  • Riba od glave smrdi!Zaposleni obavljaju svoj posao kako im se kaze ali vrhuske ,vd direktori koji tripuju da su menadzeri ne znaju svoj posao.Nek ne krive stare postave za ono sto oni danas ne znaju da urade.Jedva su doceksli da zauzmu rukovodeca mjesta jer su to poslovi”ništa lakše” i misle da ce svojom besmislenom i jos sa hiljadu gresaka u padezima umiriti javnost.Za ljekare je dzep uvijek imao jace dejstvo od ljekarske etike.

   2
   2
 11. Stvar je jednostavna,samo malo dobre volje i odgovornosti: PRODATI BOLNICU NAPRAVITI NOVU DA OPSTINA DA LOKACIJU.Oprt ponavljam u cemu je problem…

  8
  11
 12. Sad su se raskokodakali ovi dps-ovci bolnica u krizi. Kako vas nije sramota bre ? Mislim ja znam da vi obraza nemate ali čuli se živi niste 20 godina propasti zdravstva u Crnoj Gori i propasti te bolnice iz koje su vaše kolege hirurzi , internisti itd odlazili trbuhom za kruhom . Što se niste borili za zdravstveni sistem kad su vam ga Đukanović i banda uništavali ?
  Sad ste našli da kukate za banju i bolnicu , stidite se bre. Borovinićka je kriva koja 3 mjeseca radi a nsiu vam krivi ovi što su krš iza sebe ostavili. Sramote jedne

  33
  16
  • Ti ces da mi kazes jesam li se borio koliko plata nosam primio a radio sam kao konj samo da bolnica opstane da bi takvi kao ti imali dje da se lijece.. i treba svi da odemo pa kad va čuka pocne zatajivati onda stizite do Kotora i placite

   3
   1
 13. “Долази боље вријеме, прољеће, туристичка сезона и треба да је дочекамо релаксирано и како доликује приморском туристичком граду, казао је др Комар.”

  14
  3
 14. Sramota za ministarku da kaze da nema vremena. To nije ljudski, nije ni u skladu sa njenom profesijom a na kraju nije ni u skladu sa njenom vjerom. Hvala ovim dobrim doktorima koji se trude, na dibro im se vratilo 💙

  64
  6
 15. Koliko je mladih ljekara i mediciskih sestara iz CG otislo trbuhom za kruhom po Njemackoj.
  Nije ih oyjerala nova vlada, ni litije, ni čuda već zna se ko.
  No,ajmo bataliti proslost vise i zbog nase, djece, nas i budućih nam unučadi sačuvajmo bolnicu!

  60
  6
 16. Ko vam je kriv:
  Studirate medecinu, pa specijalizacija,seminari usavršavanja, učenje i stalna edukacija-odgovornost za najbitnije:zdravlje, živote i plata 600-700 e
  Završite pri pejd u Maljine, Bar, Donja Gorica, Union
  za menadžera, PR-a za dvije godine i u Opštinu ili Javnu ustanovu.
  Plata 900-1300 e /niti šta rade, niti znaju to što bi trebalo da rade/
  U Opštini i Javnim ustanovama više menadžera no u General motors!
  Pa ti upiši dijete na Državni fakultet, i još Medicinski.
  Glave će nam doći ova politika raznih menadžera, PR-ova.
  Bruka.

  71
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code