Početna Društvo Bolnica Risan stvara uslove da nijedan pacijent ne mora da se liječi...

Bolnica Risan stvara uslove da nijedan pacijent ne mora da se liječi izvan zemlje

29

Specijalna bolnica za ortopediju, neurohirirgiju i neurologiju “Vaso Ćuković” u Risnu polako se modernizuje i vraća “staru slavu”. Izgrađena prije skoro osam decenija, donacijom od 600.000 dolara najpoznatijeg mještanina Vasa Ćukovića, u bolnici je počelo savremeno opremanje, uz podršku resornog Ministarstva i Fonda zdravstva, donatora, kao i komplikovane operacije i nove procedure. Uskoro predstoji rekonstrukcija ovog starog zdanja, u kom radi 23 specijalista iz raznih oblasti i gdje godišnje imaju 1200 operacija.

Oko 140 bolničkih kreveta je uvijek popunjeno, a kroz ambulante pregleda se svakog dana oko 100 pacijenata.

Za samo godinu Bolnica je dobila novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura, u adaptiranom prostoru. Vlada je opredijelila i preko 160 hiljada eura za nabavku druge savremene medicinske opreme, a za projekat energetske efikasnosti dodatnih 80 hiljada eura. Osim skenera obezbijeđen je i operativni mikroskop za neurohirurgiju, što je donacija Ambasade SAD.

Rekonstrukcija Bolnice

Gotov je projekat za rekonstrukciju dijela bolnice u vrijednosti od skoro 900 hiljada eura, koji je ušao u kapitalni budžet države za iduću godinu.

Direktor Specijalne bolnice Risan, Vlado Popović, nakon ljetnje sezone u kojoj je bilo mnogo posla, kaže nam da su sada okrenuti projektima na kojima već godinu radi menadžment.

Od velikog je značaja, kaže dr Popović što je Vlada za iduću godinu u kapitalni budžet uključila projekat za adaptaciju i rekonstrukciju bolničkog kruga i prijemnog bloka:

– Opredijeljena su sredstva za rekonstrukciju fasade, koja je posljednji put obnovljena poslije zemljotresa i za krov bolnice. Sa predstavnicima Ministarstva ekonomije nastojimo da se to što prije realizuje, prvo fasada i krov, a naredne godine uređenje bolničkog kruga i prijemnog bloka. Biće to kompletna rekonstrukcija, sa ulaganjem u opremu, istovremeno sa usavšavanjem kadrova i opreme – objašnjava dr Popović, uvjeren i da će sve biti uklopljeno u ambijent, te da Bolnica Risan sa zdravstvenom infrastrukturom u svakom segmentu stasava u skladu sa elitnim hotelima i turizmom na Crnogorskom primorju.

Nove operacione procedure

Ono što je uvijek karakterisalo ovu ustanovu jeste izuzetan angažman osoblja, počev od servirke, srednjeg medicinskok kadra, koji nosi najveći teret posla, do ljekara. Kolektiv od 150 zaposlenih su jedna duša Bolnice.

No, angažovani su i eksperti, pa je prošle sedice obavljena prvi put složena operacija vratne kičme, odnosno stabilizacije kičme po hirurškim metodama koje se primjenjuju u najsavremenijim neurohiruškim klinikama u regionu. To je rezultat saradnje ove ustanove sa eminetnim profesorima iz Beograda koji dolaze jednom mjesečno. Od prošle godine obavljeno je 30-ak takvih teških operacija sa risanskim specijalistima.

Prof dr.Milenko Savić, neurohirurg sa VMA Beograd objašnjava tok operacije protekle nedjelje kada su proširili kičmeni kanal i korigovali poremećenu statiku kičmenog stuba kod pacijenta i ponovo fiksirali kičmeni stub.

Prof dr. Miloš Joković, direktor Neurohiručke klinike u Beogradu navodi da osim što rade spinalnu hirurgiju kod teških degenerativnih stanja rade i operacije na mozgu, uklanjaju tumore…

– Ovo je dokaz da uspjeh jedne hirurgije ne zavisi samo od toga da li ste u nekom velikom gradu, jednostavno zavisi od čovjeka, od njegovih ambicija i vizija – navodi prof.dr Joković.

Slična saradnja uspostvaljena je i na ortopediji kao primarnoj specijalističkoj oblasti risanske bolnice, naročito dječijoj.

– Nije potrebno da pacijenti odlaze u druge Centre sada, imamo iskustvo i opremu, edukaciju. Angažovali smo vrhunske profesore, koji su nam velika pomoć u uvođenju novih procedura iz oblasti spinalne hirurgije. Uvodimo i nove metode i u ortopediji, artroskopiju… Ove godine važna je i nabavka novog opercionog stola u neurohirurškoj sali, jer operacioni blok je žila kucavica Bolnice – istiće dr Popović.

Zadržati kadar

Ovu ustanovu, međutim, nije mimošao problem osipanja kadra. Dosta njih su podstanari, putuju do posla, s malim primanjima.

– Imamo naše zemljište i projekte koje je započeo moj prethodnik dr Jauković za gradnju stanova u krugu bolnice. Razgovramao sa bankama i investitorima. Izgradnjom stambenih jedinica nastojaćemo za zadržimo kadar – ističe direktor Specijalne bolnice u Risnu spec.neurohirurg dr Vlado Popović.

Skraćene liste čekanja

Ponavlja i da je cilj menadžmenta da nema liste čekanja za ortopedske intervencije i snimanje skenerom. One su znatno smanjene uprkos sporim tenderskim procedurama za nabavku proteza kukova.

– Sveli smo listu na razumnu mjeru kada se uporedimo sa zemljama u regionu, a budžetom za sljedeću godinu stvorićemo uslove da niti jedna pacijent ne bude na listi čekanja. Osim toga nabavkom novog skenera, uvođenjem dopunskih ambulanti sveli smo i čekanje za snimanje na deset do petnaest dana – tvrdi dr Popović i dodaje da je risanska bonica jedna od rijetkih u kojoj ne postoji lista čekanja za specijalistički pregled.

Ovaj mladi neurohirurg dr Vlado Popović, inače, zna i da kaže, da jeste lijepo, ali je i izuzetno zahtjevno i teško biti neurohirurg, bez prava na grešku i bolan ishod. Pored takvog posla, ostaje mu i da sa svojim timom da novi razvojni pečat risanskoj bolnici.

29 Komentari

 1. Boze sta je sa ovim narodom .dobije sve ..lijecenje vrhunske doktore .doktore svjetske klase na celu sa Dr.Vladom Popovicem i opet laju .nemoze nista preko noci .Ovaj covjek obnablja bolnicu .vraca joj stari sjaj .trudi se i bori kao LAV.vrsi operacije na mozgu i kicmi i ne da je uspjesan nego ima vrhunske rezultate ,i opet nije dovoljno .Vyma doktori kapa dolje a vi vto sumnjate u njihobo znanje nemorate tamo ici ……

  9
  1
 2. Mogli bi oni iz Podgorice skupiti pare da kupe Baktrim u bolnicu, da im ne umiru pacijenti od 20 i kusur godina od virusnih upala pluca! Strucni su strasno, nek skupe i za neki cas obuke kako se leče pacijenti!

  4
  2
 3. U bolnici Risan sam na lijecenju bio mjesec dana i moje iskustvo je pozitivno. Predusretljivi doktori i osoblje na celu sa mladim i ambicioznnim dr. Popovovicem su za svaku pohvalu. Brzo su otkrili moju boljku i uspostavili dijagnozu i efikasno lijecili i izlijecili. O nekim kovertama nije bilo rijeci ni u primisli, kako kod mene tako i ko drugih pacijenata.
  Ovoj bolnici je potrebna svakojaka pomoc i podrska sa svih nivoa. Zato manite se zluradih komentara i dajmo podrsku ovim ljudima. I oni mogu da idu u inostranstvo, ali ostaju tu da se bore i ostvare boljitak sto je i vidljivo. Sve pohvale i podrska mladom rukovodstvu!

  15
  1
 4. Istrazivacko novinarstvo podrazumijeva da postavimo sva moguca pitanja i da dobijemo najvise od sagovornika. Zar mislite da nije trebalo napisati kolika je plata ljudima koji rade ovakav posao,koji operisu ljude i sestrama koje tamo rade? Naravno,nijeste napisali jer su ponizeni i uvrijedjeni i cifra je porazavajuca. Ne znamo mi zasto zdravstveni radnici odlaze, zasto svi koji imaju dobar zanat odlaze!

  15
  2
 5. Zašto ne da bude privatna bolnica kad se zna da svi imaju pare da plate kad je potrebno,ide se i u Beograd i u Podgoricu,Tursku i ko zna đe sve,a plaća narod svakako sve.

  6
  10
 6. Svaka cast doktorima ali sestre na salteru guraju preko reda naocigled pacijenata Trebalo bi uvesti elektronsko uzimanje brojeva kao u Ckb banci pa ne bi isli preko reda koji nemaju to pravo

  35
  2
 7. Добро би било да унутра изгледа к’о прије 8 деценија у Васово вријеме, него нажалост, што рече овај доље за хорор-филм, изгледа као да је “ентеријер” стар 8 стољећа и застрашујући. Него не знам је ли још ту онај директор што на телефонски позив из блиске нам европске земље даде одговор да не хтједе примити хуманитарну помоћ јер се није могао уградити …

  20
  1
 8. Ortopedija, ISKUSTVO i oprema… dijete koje ima 10 godina sam vodila tri puta kod tih iskusnih doktora i primarijusa zbog nesnosnih bolova koje je imalo u ledjima i svaki put su nas vratili kuci da je sve uredu i savjetovali mu da pliva, igra fudbal, vozi biciklo. Tog trenutka mu je vec prsljen bio ostecen vise od polovine sto znaci da svaki, cak i mali pokret bi znacio trenutnu paralizu. Nakon magnetne uradjene u drugoj ustanovi hitno upucen na Banjicu gdje su uradjene dvije teske i po zivot opasne operacije. Dva mjeseca agonije i borbe za zivot…. kad ovako nesto procitam mucno mi je, cast izuzecima. Vjera u ove doktore sto dolaze iz Bg. Jedino tako da covjek ode tamo.

  44
  7
 9. Lijepa vijest,ali da se istakne cjenovnik za sve isti i da se plati sve onoliko koliko i vrijedi,da se doktori cijene i da se šalterski radnici obuče za rad sa bolesnicima.Nema ništa od toga ako ne bude privatno.

  13
  12
  • Sta ako bude privatno? Opet ce fond i drzava da placa tom privatniku za sve nas koji preko uputa tamo zavsimo. I placacemo i ja i ti drzavi za to. Zasto onda da bude privatno? Ako zele u EU i dizu sve standarde onda neka uloze malo para za uredjenje tako poznate bolnice

   2
   1
 10. Bolnica Risan je jedino stvorila uslove za snimanje nastavka horor filma ” kuća na vrhu brda ”
  Poslednji put kada sam bio u posjeti tamo viđeo sam scene iz “brda imaju oči” ono je užas . Zdravstvo je na dnu dna , i ako oćete uslove počnite od plata doktorima 1500 e minimalac

  39
  3
 11. Skoro sam posetila tu bolnicu i svaka pohvala a isti utisak nosi i osoba koja je bila na lecenju ,neznam o kakvom smecu govori gs BORO a i ako ga je bilo to je ogledalo naseg mentaliteta sta smo u stanju napraviti za sat ili dva boravka .Sto se tice utiska bolnice ,osoblja cistoce svaka cast bila sam ranije 5 god pre i razlika je ogromna sto znaci da se sve moze kad se hoce i rade sposobni ljudi.Pohvale za gs Popovica i nada da ce istrajati, tezak je to zadatak.

  24
  6
 12. PRVO TREBA NAUCITI DA SE ODRZAVA HIGIJENA ISPRED BOLNICE,ONO JE SRAMOTA I GRADA I DRZAVE OD SMEĆA I NEUREDENOSTI I JAVAŠLUKA ISPRED BOLNICE. UŽAS !!!

  28
  8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code