Početna Oko nas Kotor Bolnici Risan 61 hiljadu eura vrijedna donacija iz Danske

Bolnici Risan 61 hiljadu eura vrijedna donacija iz Danske

11

Specijalna bolnica „Vaso Ćuković” Risan dobila je od danske humanitarne organizacije „Danish Christian Medical Association“ veoma vrijednu medicinsklu opremu, koja će značajno podići nivo usluga u ovoj specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi od šireg reginalnog i međugraničnog značaja.

U donaciji se nalazi 25 invalidskih kolica, 20 hodalica sa točkovima, 30 štaka, operacioni sto, 10 aparata za mjerenje pritiska, 2 EKG aparata, 14 mašina za vježbanje za fizikalnu rehabilitaciju, 7 mašina za elektrohirurgiju, 12 stolica za toalet i razna medicinska sredstva i oprema.

Donatori su u Specifikaciji o poklonu istakli da se radi o medicinskoj opremi bez komercijalne vrijednosti, ali njena vrijednost za ovu ustanovu je mnogo veća od procjenjenih oko 61.000 €.

Direktor bolnice, dr Vlado Popović ukazao je na izuzetno veliki značaj ovakvog vida pomoći ustanovi koja, u određenim segmentima, funkcioniše sa veoma starom medicnkom opremom, koja dugi niz godina nije zanavljana.

– U zemlji koja je prepoznata kao jedna atraktivna turistička destinacija, ne možemo pružiti maksimalnu uslugu, ako nemamo zdravstvenu uslugu koja to prati. U ovom trenutku ne možemo reći da pratimo naše hotelijere, ali ovo je svakako jedan od načina da uhvatimo taj korak sa razvijenim zemljama – ističe on.

Dr Popović je naglasio da je ovom donacijom završen projekat koji je započeo prethodni direktor, dr Milić Jauković sa koordinatorima ove humanitarne akcije u Crnoj Gori Radom Đurković, Vesnom Baošić i predstavnicima danske organizacije Birgitom Rasmunsen i Anom Bodilsen, a uz pomoć i zaposlenih u bolnici, Renate Bergam i Dejana Miloševića.

Oprema u bolnici trenutno nije na zavodnom nivou, priča Popović. Prethodni direktor, dr Jauković sredstva je usmjerio na obnavljanje kadra, koji je sada podmlađen.

– Bavimo se ortopedijom, neurohirurgijom, neurologijom. To su najskuplje grane medicine. Da bi uhvatili korak sa savremenim svijetom neophodna su ogromna ulaganja. U jednom stalnom dogovoru i sprezi sa Ministarstvom i Fondom pokušavamo da obnovimo tu opremu. Još uvijek smo na početku, a jedan od načina su ovakve donacije – navodi dr Popović.

U bolnici je u toku završetak instalacije skenera, privode se kraju građevinski radovi, kao i projekat sanacije uređenja bolničkog kruga. U ortopedskoj sali instaliran je novi opreracioni sto, a u planu je nabavka stola za neurohiruršku operacionu salu, kao i nabavka operativnog mikroskopa. Neophodna je i rekonstrukcija fasade, a bolnica je ušla u projekat energetske efikasnosti, informisao je Popović.

11 Komentari

  1. Nažalost je protokol ovog projekta bio na jako niskom nivou u CG. Od samog prevoza iz Danske do implementacija sredstava koje ne umiju da koriste ljekari i ostali radnici. Tako d a treba dosta rada. Velika vjerovatnoća je da je CG zbog projekta u Risany zatvorila vrata za svu buduću saradnju te vrste između CG i Danske. Ovo su informacije lično iz Danske, Kopenhagena od organizacije koja je donirala.

  2. Odmah da čestitam mladom kolegi , Dr. Vladu Popoviću na izboru i postavljenju za direktora veoma ugledne ustanove kao što je Bolnica u Risnu. Ja ga lično ne poznajem, ali sam od drugih čuo da je napravljen dobar izbor! Odmah da vam napomenem da je risansk bolnica u svojoj dugoj tradiciji imala uvijek dobre i veoma ugledne ljekare! Oni su bili i ostali ponos crnogorske medicine! Ja sam u toj bolnici radio kao običan radnik i to ljeti 1949 do 1953 za vrijeme školskog odmora zajedno sa radnicima te bolnice Stevanom Subotićem, Andrijom Bjeladinovićem, Brankom Pejovićem – Rusom ljeti smo ujutru iznosili oko 150 bolesnika oboljelih od tuerkuloze kostiju, to je bila jako rasprostranjena bolest! Bolesnici su bili iz čitave Jugoslavije, čak i iz Slovenije! Ležanje na suncu je bio sastavni dio terapije! U podne smo opet te pacijente na nosilima unosili , sklanjali sa sunca! Za vrijeme studija sam ljeti ponešto pomagao, ali poslije studija sam samo mjesec dana radio pred odlazak u vojsku. Poslije toga sam bio mjesni ljekar oko 4 godine, i na kraju sam otišao za Njemačku, gdje sam nastavio školovanje i radio do penzionisanja. Već sam 20 godina penzioner! U doba rata 1991 čitavih 10 godina stao sam na čelo Srpskog humanitarnog fonda u Njemačkoj. Ta je organizacija imala 600 članova i posebno priložnika novca. Imali smo sve narodnosti među članovima i u tom vremenu sam bio svjedok ogromne pomoći koja je stizala iz tuđine! Dobijala je i risanska bolnica, naravno i kotoorska, dobrotska, nikšićka, posebno je dobijala Podgorica. U Risnu sam imao vezu sa svim ljekarima, ali sam znao “ko je glava” i sve sam pošiljke naslovljavao da Dr. Filipa Đuraškovića, ondašweg upravnika. On je bio odličan specijalista , a kao čovjek imao je ugled – kao niko do tada! Njemački zakon nam je bio naklonjen, on propisuje da se osnovna oprema bolnice , na pr. kreveti moraju promjeniti poslije 10 godina upotrebe! Mi smo to besplatno dobijali i slali šleperima do naše granice kod Subotice, ali tada bi naši preuzimali. Tada nismo više imali uvid, ali odlazilo je po čitavoj Jugoslaviji. Sada takva pomoć više ne postoji, nema ko da se o tome stara , a to zahtijeva dosta novca. Risanska bolnica je danas iz Danske dobila pomoć koja joj zaista treba, ali ja više nisam u stanju da nešto sakupljam, transportujem, jer ovo poslednje više košta nego sama pomoć. Ipak, ko god da je u mogućnost da nešt dobro , naravno i polovno dobije i uputi – hvala mu do neba. Ipak, zaista mislim da našu Crnu Goru čekaju bolji dani, i da će ona naći snage da izdvoji i za naš Risan barem i mali dio onoga što zaslužuje da ima! Dr. Popoviću stežem ruku i svima želim uspješan rad!
    Vaš Rišnjanin Dr. Mihailo Rundo iz Frankfurta

    17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code