Bolonja podržala kandidaturu Herceg-Novog za Evropsku prijestonicu kulture

Bolonja podržala kandidaturu Herceg-Novog za Evropsku prijestonicu kulture

6
Podijeli

Konferencija, BolonjaDelegacija Opštine Herceg-Novi, predvođena predsjednicom Natašom Aćimović, tokom prošlonedjeljnog boravka u Italiji, sastala se sa predstavnicima Bolonje, grada koji je 2000. godine bio nosilac titule Evropske prijestonice kulture. Herceg Novi je dobio podršku tog grada na putu do prestižne titule 2021.
Susret je ugovoren posredstvom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Ambasade Crne Gore u Rimu.
Delegacija Novog, u kojoj su bile i savjetnica za turizam i kulturu Nataša Martić i šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Branka Mračević, sastala se sa savjetnikom za kulturu Opštine Bolonja, Davidom Konteom, načelnicom Kancelarije za međunarodne odnose i projekte, Frančeskom Martineze i predstavnicom Sekretarijata za kulturu za pozorište i kulturnu produkciju, Keti Korsini.
bolonja posjeta 141215 1Na sastanku je predstavljen projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine. Predstavnici Bolonje pozdravili su projekat i poručili da sa razumijevanjem podržavaju sve napore Novog na putu do titule.
Domaćini su govorili o pripremi i realizaciji titule kojom se Bolonja prvi put domaćem i internacionalnom tržištu predstavila kao destinacija kulturnog turizma.
Zahvaljujući tituli “Bolonja 2000”, omogućena su sredstva za renoviranje objekata, poput samostana Santa Christina, palata Re Enzo i Sanguinetti. Ove zgrade, ranije nepravedno nazvane “kulturnim kontejnerima”, postale su prostor za muzeje, biblioteke, izložbe, konferencije i, što je još važnije, postale su kulturni projekti evropskih dimenzija.
Naglasili su pozitivne efekte dobijanja priznanja, od kojih je najizraženiji i najdirektniji bio efekat na turizam. Već prve godine nakon završetka projekta turistički parametri povećani su za 31 odsto. Istaknuto je i da jedna titula grada povlači za sobom ostale, pa je tako Bolonja danas UNESCO-ov Grad Muzike.

6 Komentari

  1. ovo treba obrze bolje odraditi prije nego sto se Novi pretvori u Budvu sa ”modernim” zgradurinama. Kada budeizgubio svoj mediteranski stil i identitet nece vise biti niceg zbog cega bi se mogao nazvati kulturnim.

  2. Dovoljno je pogledati sliku sa gospodjom koja je primila ove naše dvije dame i odma je jasno na kojem su nivou primljene od strane nekog službenika u Bolonji. Ovo je degradacija za našu Opstinu.

Ostavite komentar

*

code