BONACA USPORILA REGATU TERRA DA MARE

BONACA USPORILA REGATU TERRA DA MARE

206
0
Podijeli

tdm1Pred zoru, iza 4 sata, u novsku luku uplovila su tri italijanska max-i broda, preko 20 metara dužine, Idrusa, Fetch i Buena vista. Međutim, većina jedrlica zabjelila se na ulazu u zaliv tek iza podne. Slab vjetar je učinio da im je trebalo sat-dva da dojedre od ulaza u Boku do novske Luke. Ustvari u crnogorskim vodama sve je  dočekala bonaca, pa se ruta od 109 nautičkih milja od Barija do Novog prilično odužila. Ali za najiskusnije i najbolje jedrličare sve je to predvidljivo i zadovoljni su poput vremešnog vlasnika i skipera broda FETCH, Michelea Scianaticia:

– Od 1971. godine jedrim. Učestvovao sam na skoro svih deset regata Terra da mare. Zaljubljen sam u jedrenje. Ova regata nam puno znači. Prvo dobro pripremamo brod sa 11 članova posade. To su maldi jedriličari, koje dovodimo kako bi stekli iskustvo prelaska preko Jadrana – priča Scianaticio, čiji brod Frech, sa jarbolom od 33 m, često pobjeđuje na regatama.

Picerija i restoran

tdm3Lugi Pannarale sa broda Buena vista sjeća se svih regata od Barija do Herceg Novog, ali ova 10. jublarna je za njega bila vrlo zanimljiva i tehnički zahtjevna.

– Došli smo brzo do obale Crne Gore  u deset uveče, ali ponestalo je vjetra i onda smo imali borbu sa ostalim jedrlicama. Sjećam se prve regate kada su samo dvije posade stigle do crnogroske obale, jedna je bila italijanska, a jedna  crnogorska na brodu ČEVO 1. Dolazim u Crnu Goru od vremena kada sam bio dijete. Regata je prilika da se Crma Gora otkrije za italijanske turiste. Ja obično iznajmim neko vozilo i razgledam sa familijom ljepote Crne Gore – kaže nam Pannarale.

Nekoliko sati iza prva tri broda stigli  su i crnogrski. Skiper Vagabunda iz JK Jovo Dabović iz Baošića, Simo Dabović imao je najslađi  doček. Čekale su ga dvije kćerkice, na koje je mislio i dok je prelazio Jadran. Priča nam da je regata i pored slabog vjetra bila uspješna. A to što su na njegovom brodu bile i dvije djevojke razbilo je sujevjerje, jer sve se dobro završilo. Slavica Dabović i Teodora Vojvodić su imale izvanredan doživljaj dok su jedrile od jedne do druge obale Jadrana. Nijesu spavale, posmatrale su igru delfina i valova, mjesec i pomagale momcima.

tdm2Vito Pelegrino uključen je  osam godina u organizaciju regate u Italiji. Cijeni  gostoljubivost  domaćina i prijatelja u Crnoj Gori i tvrdi da je ove godine regata dostigla značajan nivo.

– Jedrlice su sve bolje i sve ih je više. Imamo i 100 osoba koji kao pratioci i prijatelji regate dolaze i smješetni su hotelu u Herceg Novom, odakle posjećuju mjesta širom Crnoj Gore. Međutim, nakon deset godna regate ograničeni smo mogućnostima ove Luke. Ne možemo praktično dovesti više brodova, jer Luka nema  dovoljno vezova – ističe Pelegrino.

Domaćini su, ipak, zadovoljni sve većim brojem jedriličara i gostiju iz Italije. Tako kap. Lazo Dabović iz Baošića kaže:

– Ovo je jedna divna uvertira za otvarnje turistiučke sezone i odlična promocija za turističku sezonu, a  Rade Božović koji je bio i član posade jednog našeg broda to potvrđuje, jer će „dva dana čitav grad biti u znaku nautičara iz Italije i ovo je lijepo otvaranje sezone“.

Jedan od glavnih sponzora regate, konzorcijum OLIVETI D ITALIA  vidi velike mogućnosti u Crnoj Gori za razvoj maslinarstva. Pomaže i edukuje bokeljske masinare. Sjutra će biti potpisan i protokol o saradnji u ovoj oblasti.

tdm4– Našim prijateljima donosimo novosti u razvoju maslinarstva. Vjerujemo da se kroz turizam može valorizovati i poljoprivreda i da će malsinarstvo u Boki napredovati, kao i da ćemo zajedno uspjeti da  napravmo jednu savršenu botilju ulja koja će biti odraz kvaliteta i naše podrške – kazao nam je predsjendik konzorcijuma Nicola Ruggiero.

Na regati Terra da mare, koja je prvi put ove godine uvrštena i u kalendar Međunarodne jedriličarske federacije, bilo je 36 italijanskih brodova, 5 iz Crne Gore, tri iz Rusije, dva iz Srbije. Najboljima sjutra veče na Kanli Kuli slijede nagrade, a prije toga svi će ujutru u 11 h ponovo razviti  jedra u borbi za trofej Herceg Novog, u regati u akvatorijumu zaliva.tdm5tdm6

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code