BONACA USPORILA REGATU TERRA DA MARE

BONACA USPORILA REGATU TERRA DA MARE

152
0
Podijeli

tdm1Pred zoru, iza 4 sata, u novsku luku uplovila su tri italijanska max-i broda, preko 20 metara dužine, Idrusa, Fetch i Buena vista. Međutim, većina jedrlica zabjelila se na ulazu u zaliv tek iza podne. Slab vjetar je učinio da im je trebalo sat-dva da dojedre od ulaza u Boku do novske Luke. Ustvari u crnogorskim vodama sve je  dočekala bonaca, pa se ruta od 109 nautičkih milja od Barija do Novog prilično odužila. Ali za najiskusnije i najbolje jedrličare sve je to predvidljivo i zadovoljni su poput vremešnog vlasnika i skipera broda FETCH, Michelea Scianaticia:

– Od 1971. godine jedrim. Učestvovao sam na skoro svih deset regata Terra da mare. Zaljubljen sam u jedrenje. Ova regata nam puno znači. Prvo dobro pripremamo brod sa 11 članova posade. To su maldi jedriličari, koje dovodimo kako bi stekli iskustvo prelaska preko Jadrana – priča Scianaticio, čiji brod Frech, sa jarbolom od 33 m, često pobjeđuje na regatama.

tdm3Lugi Pannarale sa broda Buena vista sjeća se svih regata od Barija do Herceg Novog, ali ova 10. jublarna je za njega bila vrlo zanimljiva i tehnički zahtjevna.

– Došli smo brzo do obale Crne Gore  u deset uveče, ali ponestalo je vjetra i onda smo imali borbu sa ostalim jedrlicama. Sjećam se prve regate kada su samo dvije posade stigle do crnogroske obale, jedna je bila italijanska, a jedna  crnogorska na brodu ČEVO 1. Dolazim u Crnu Goru od vremena kada sam bio dijete. Regata je prilika da se Crma Gora otkrije za italijanske turiste. Ja obično iznajmim neko vozilo i razgledam sa familijom ljepote Crne Gore – kaže nam Pannarale.

Nekoliko sati iza prva tri broda stigli  su i crnogrski. Skiper Vagabunda iz JK Jovo Dabović iz Baošića, Simo Dabović imao je najslađi  doček. Čekale su ga dvije kćerkice, na koje je mislio i dok je prelazio Jadran. Priča nam da je regata i pored slabog vjetra bila uspješna. A to što su na njegovom brodu bile i dvije djevojke razbilo je sujevjerje, jer sve se dobro završilo. Slavica Dabović i Teodora Vojvodić su imale izvanredan doživljaj dok su jedrile od jedne do druge obale Jadrana. Nijesu spavale, posmatrale su igru delfina i valova, mjesec i pomagale momcima.

tdm2Vito Pelegrino uključen je  osam godina u organizaciju regate u Italiji. Cijeni  gostoljubivost  domaćina i prijatelja u Crnoj Gori i tvrdi da je ove godine regata dostigla značajan nivo.

– Jedrlice su sve bolje i sve ih je više. Imamo i 100 osoba koji kao pratioci i prijatelji regate dolaze i smješetni su hotelu u Herceg Novom, odakle posjećuju mjesta širom Crnoj Gore. Međutim, nakon deset godna regate ograničeni smo mogućnostima ove Luke. Ne možemo praktično dovesti više brodova, jer Luka nema  dovoljno vezova – ističe Pelegrino.

Domaćini su, ipak, zadovoljni sve većim brojem jedriličara i gostiju iz Italije. Tako kap. Lazo Dabović iz Baošića kaže:

– Ovo je jedna divna uvertira za otvarnje turistiučke sezone i odlična promocija za turističku sezonu, a  Rade Božović koji je bio i član posade jednog našeg broda to potvrđuje, jer će „dva dana čitav grad biti u znaku nautičara iz Italije i ovo je lijepo otvaranje sezone“.

Jedan od glavnih sponzora regate, konzorcijum OLIVETI D ITALIA  vidi velike mogućnosti u Crnoj Gori za razvoj maslinarstva. Pomaže i edukuje bokeljske masinare. Sjutra će biti potpisan i protokol o saradnji u ovoj oblasti.

tdm4– Našim prijateljima donosimo novosti u razvoju maslinarstva. Vjerujemo da se kroz turizam može valorizovati i poljoprivreda i da će malsinarstvo u Boki napredovati, kao i da ćemo zajedno uspjeti da  napravmo jednu savršenu botilju ulja koja će biti odraz kvaliteta i naše podrške – kazao nam je predsjendik konzorcijuma Nicola Ruggiero.

Na regati Terra da mare, koja je prvi put ove godine uvrštena i u kalendar Međunarodne jedriličarske federacije, bilo je 36 italijanskih brodova, 5 iz Crne Gore, tri iz Rusije, dva iz Srbije. Najboljima sjutra veče na Kanli Kuli slijede nagrade, a prije toga svi će ujutru u 11 h ponovo razviti  jedra u borbi za trofej Herceg Novog, u regati u akvatorijumu zaliva.tdm5tdm6

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code