Početna Društvo Bonetti: Brodovi “Bella Boka” čekaju “signal” da opet počnu s javnim prevozom

Bonetti: Brodovi “Bella Boka” čekaju “signal” da opet počnu s javnim prevozom

10

Među brojnim turističkim plovilima, koja ovih dana čame u lukama i marinama duž Crnogorskog primorja, su i dva broda na solarno napajanje komapnije “Bella Boka”: Elettra i Graciana.

Trebalo je u martu da uspostave redovnu liniju kroz Boku, ali sada će to, kako nam kaže generalni menadžer kompanije, Ricardo Bonetti, zbog pandemije, možda biti tek krajem maja ili početkom juna.

Umjesto u matičnoj luci, na tivatskim Pinama, brodovi su vezani u barskoj luci, gdje čekaju odluku NKT i Vlade o „pokretanju“ pomorskog putničkog saobraćaja.

Od samog pojavljivanja eko brodova na solarni pogon kroz Boku, u avgustu prošle godine, taj jedinstveni projekat javnog pomorskog prevoza izazvao je veliku pažnju stanovništva i turista.

Najave vlasnika bile su više nego optimistične, uz povećanje flote i posade, uvođenje novih linija kroz Boku. Proporcionalno s tim rasla su i očekivanja građana, s obzirom da je od ovog ljeta trebalo  da saobraća  7 eko brodova.

Međutim, svi planovi menadžmenta trenutno su baš kao i dva broda, na stand by-u, kaže nam generalni menadžer  Bella Boka, Ricardo Bonetti:

„Elettra i Graciana trenutno su u barskoj luci. Brodovi su bili spremni da počnu sa radom u martu, međutim situacija sa virusom sve nas je blokirala. Sada čekamo uputstva Vlade o daljim koracima i pokretanju pomorskog saobraćaja“, kaže Bonetti.

Ono što ga, kao i sve vlasnike brodova, najviše brine je poštovanje fizičke distance u plovilima, s obzirom da će manji broj putnika smanjiti prihode:

„Mi još uvijek nijesmo dobili precizne instrukcije o tome. Distanca je najbitnija i ujedno jedan od problema. Ne mogu u ovom trenutku ništa više reći, sem da se nadamo da bi sa vožnjom mogli krenuti do kraja mjeseca“, kaže Bonetti.

On je prošle godine, na tivatskim Pinama, kada su Elettra i Graciana svečano porinute, najavio vrlo ambiciozan plan kompanije – još brodova, zaposlenih, rad preko zime, nove linije među bokeškim gradovima. Od najavljenih 7, za sada su kupljena 2 broda:

„Brodovi su nam u Turskoj, međutim, ne možemo da ih dopremimo, jer je pomorski saobraćaj još uvijek zabranjen“, navodi Bonetti.

Naš sagovornik  dolazi iz Italije, jedne od najgore pogođenih zemalja korona virusom, a biznis je započeo lani u Crnoj Gori. Ovdje je i sve vrijeme  pandemije, suprugu i ćerku, koje su u Italiji, nije vidio više od tri mjeseca. Nada se da će se situacija popraviti i da će svima biti lakši život.

10 Komentari

 1. Riki zakuni se da si tri puta prešao Atlantik?mozda prstom preko globusa,ali sa plovilom nešto ti ne vjerujem.mojne molim te tu priču o tvojim kvalifikacijama i poznavanju brodova.napisi legendo istinu da su brod iz Bara do Pina dovezla dva člana posade,a ne ti.napisi javno kako (ne)držiš riječ i kakav si kao poslodavac.

  4
  2
 2. Na žalost moram reći da dotični gospodin ne govori istinu. Niti su brodovi kakvim ih predstavlja, niti će biti novih brodova, jer ni ovo sto ima ne održava kako treba, a posadi je već počeo da dijeli otkaze. Nego ništa novo u ovoj državi, svi koji dodju iz “bijeloga svijeta” više su zaštićeni i imaju veća prava od nas koji smo ovdje rodjeni.

  17
  1
  • Svaka medalja tj . prica ima dvije strane. Nije sve crno /bijelo.
   Podrska za projekat sa nadom da ce zazivjeti sa ljudima koji bi ozbiljno da rade.

 3. BILO BI DOBRO DA KAŽETE DA BRODOVI JOŠ UVIJEK NISU “EKO” već diesel…… U svakom slučaju podržavam projekat i neka se nastavi…….valjda će jednog dana stvarno biti “solarni”! 👍

  19
  1
 4. Naravno da ne govori istinu.Gracijana je dovezena u Tivat,samoinicijativno je vratio u Bar iako nema sertifikat za upravljanje plovilom.prica o floti,a nema posadu ni za ova dva broda.Eletra još stoji na vezu i nije sposobna za obavljanje djelatnosti za koju je namjenjena.

  17
  4
  • Pozdrav svima
   Moja dozvola za komandovanje brodovima je međunarodna i mogu da zapovedujem jedrenje i motorne brodove do maksimalne dužine od 24 metra i bez ikakvog ograničenja udaljenosti od obale.
   Ja jedrim i jedrim 45 godina. Tri puta sam prešao Atlantski okean i učestvovao u brojnim regatama.
   Svojim brodom Graciana iz Bara sam do Tivta poveo sam bez putnika.
   Izvini svima ako prevod nije savršen, ali nadam se da razumete.
   Svima želim sve najbolje i da se ovaj težak period završi.
   Riccardo Bonetti

   2
   5
   • Vasa dozvola ne vazi za brodove sa crnogorskom zastavom. U zakonu pise da ne moze upravljati brodom sa crnogorskom zastavom niko ko nije crnogorski drzavljanin. Toliko o vasem poznavanju pomorskih zakona. Takodje propisano je da za ovu vrstu plovila morate imati polozeno za mornara – motoristu. Dzabe vam je i da imate npr polozeno za do 500BRT, ne smijete upravljati brodom. Opet vase poznavanje crnogorskih zakona.
    I opet govorite neistinu, poveli ste brod iz Tivta za Bar.
    Koliko ste dobar komandant broda, vidi se iz toga sto ste upravo Gracijanu zakucali u Pine, sto je opste poznata stvar u Boki.

 5. Mogla bi Bela Boka da proda tikete po povoljnijim cjenama recimo svaka voznja da je bar 60% jeftinija , da narod kupi sada tikete a da iskoristi kada sve bude ok i bez ogranicenja datuma tako da se to moze dati buducim gostima kao poklon itd..
  A Bela Boka bi dobila novac.
  Ja sam kupio u jednoj zemlji 50 voznji prije par godina nijesam jos iskoristio iako sam poklanjao voznje a i ne zuri mi se.
  Normalno kupio sam tikete kada je bilo promotivno isto se radi o solarnom pogonu i 3 puta sam ih jeftinije kupio.

  15
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code