Početna Društvo “Booster” dozu primilo 36 Novljana

“Booster” dozu primilo 36 Novljana

10

U hercegnovskom Domu zdravlja počela je imunizacija III dozom vakcine protiv Covida, tzv. “booster” dozom, u skladu sa preporukama nacionalnog Stručnog savjetodavnog tijela –NITAG, koju je do sada primilo skoro 40 Novljana.

“Interesovanje za vakcinaciju je veliko, naročito od donošenja novih mjera. Ukupno je kompletno vakcinisanih 11.492. Interesovanje za treću dozu postoji, posebno kod starijih sugrađana. Već je dato ukupno 36 trećih doza vakcine”, kazala je u razgovoru za Radio Jadran epidemiološkinja u Domu zdravlja, dr Slađana Zgradić.

Potrebno je, kako dodaje, naglasiti da se osobama preko 60 godina i osobama sa udruženim bolestima preporučuje da treća doza bude Pfizer Biontech, bez obzira na to koju su vakcinu predhodno primili. Treću dozu vakcine je potrebno najaviti dan ranije na broj telefona 067/ 581- 888 do 14h.

“Naučnim studijama je pokazano da imunitet opada već poslije četiri, pet i šest mjeseci od administracije druge doze vakcine, te je potrebno taj imunitet “osvježiti “ davanjem treće doze vakcine, što u vakcinologiji nije novost. Već imamo pozitivne rezultate primjene treće doze pokazane studijama u Izraelu”, kaže dr Zgradić.

Ko se vakciniše “booster” dozom i kada ?

Treću dozu vakcine mogu primiti sve punoljetne osobe, ukoliko je prošlo više od pet mjeseci od primanja druge doze vakcine, bez predhodnog provjeravanja nivoa antitijela.

“Ako je osoba primila prvu dozu vakcine i nakon toga se razboljela, drugu dozu prima nakon pet mjeseci od oporavka. Ako osobe spadaju u klinički ranjive kategorije onda se treća doza može dati već poslije dva mjeseca od druge doze, uz poštovanje određene procedure. Ako su osobe preboljele COVID, a unutar šest mjeseci od opravka započeli vakcinaciju, smatraju se kompletno vakcinisanim kada dobiju jednu dozu vaccine”, objašnjava dr Zgradić.

Kako je dodala, ukoliko je neko preboljeo COVID, a prije toga bio kompletno vakcinisan, nakon pet mjeseci od oporavka prati se titar antitijela ( kvantitativni rezultat ).

Vakcinišu se i maloljetni

Od početka masovne vakcinacije u Crnoj Gori, kod mlađe populacije koja se uglavnom smatra za najčešćeg “prenosioca” vuirusa, nije bilo većeg interesovanja za imunizaciju, uprkos brojnim apelima nadležnih. Vakcinisali su se uglavnom oni koji su morali zbog profesije odnosno posla kojim se bave ili putovanja van granica Crne Gore. Međutim, situacija se prema riječima naše sagovornice, mijenja:

“Moram reći da je kod mađih poraslo interesovanje za vakcinaciju, dijelom zbog uvođenja novih mjera, a dijelom jer je Delta sojem pogođena mlađa populacija više nego u predhodnim talasima pandemije. Postoji čak interesovanje kod maloljetnih osoba za vakcinaciju, što takođe sprovodimo, uz poštovanje određene procedure”, navodi dr Zgradić.

Trenutno dostupne vakcine u Domu Zdravlja su Pfizer Biontech i Sinofarm. Sve osobe koje su primile prvu dozu Astra Zenece mogu se revakcinisati do kraja ovog mjeseca. Trenutno fali brzih antigenskih testova pa se svi pacijenti upućuju na PCR testiranje.

Imunizacija i ako postoje antitijela

Redakciji Radija Jadran nedavno se obratio čitalac koji je morao da napusti Crnu Goru i otputuje u neku od zemalja Evropske unije, ukazavši da je odbijen za vakcinaciju, bez koje ne može putovati.

Kako je rekao, preležao je virus ovog ljeta, koji mu je u organizmu “proizveo” “nekoliko stotina antitijela”. Prilikom dolaska na vakcinaciju, rečeno mu je da ima dovoljan nivo antitijela u organizmu te da mu vakcinacija nije potrebna, zbog čega je i odbijen.

To, kako objašnjava dr Zgradić, ipak nije trebalo da se desi, jer:

“Mjerenje titra antitela je pomoćna metoda koja se koristi radi procjene dalje imunizacije kod određenih pacijenata. Ne postoje još uvijek jasni podaci koji je to nivo antitijela koji štiti od bolesti, pa prema tome postojanje antitijela ne može biti razlog za odbijanje imunizacije”, zaključila je ona.

Imunizacija III dozom vakcine počela je prekjuče i u tivatskom Domu zdravlja.

10 Komentari

  1. Vakcinacija je eksperimentalna,mnogo je više onih koji su se razboljeli od takozvanih vakcina i vrhunac svega je da trče da prime i treću dozu.Kada se naruši zdravlje genskim eksperimentima onda nema više pomoći.Poslije vakcina idu eksperimentalni ljekovi koji će imati istu namjenu.

  2. Ja još ni prvu dozu nisam dobio. Prelezao dva puta koronu sa skoro nikakvim simptomima, a ovi vakcinisan oko mene završavali u bolnicama, mjesecima se oporavljaju, nemaju daha. Bitno je da meni zdravom i nevakcinisanom ne dozvoljavaju ulazak u trzne centre, a vakcinisanima, koji se za dah bore i tri mjeseca nakon prelezane korone, odobravaju ulazak gdje god hoće.

    12
    20

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code