Borba sa palminim surlašem: Napadnuta i palma “kod dva lava”

Borba sa palminim surlašem: Napadnuta i palma “kod dva lava”

13
Podijeli

Sektoru zelenila Komunalno stambenog preduzeća prijavljen je novi slučaj napada  palminog surlaša, ovoga puta u jednom od najljepših đardina u gradu, staroj kući Anteljevića, odnosno kući kod “dva lava”.

– Vlasnik je tražio da intervenišemo i čekamo odobrenje fitosanitarnog inspektora, kazali su nam u ovom preduzeću.

Picerija i restoran

I na ovoj palmi biće neophodno uraditi dendrohirurgiju, mada u ovom trenutku u Komunalno stambenom nam nijesu mogli kazati u kakvom je stanju palma, kao ni ima li izgleda da se ona nakon zahvata oporavi.

Krajem prošle sedmice, kako je i najavljeno, ovaj zahvat obavljen je na palmi ispod Puba Got u gradu, a ranije i na jednoj od palmi sa gornje strane Forte Mara. Na taj način odstranjene su prepoznatljive krošnje, odnosno “oboljeli” djelovi stabala, ali u Komunalno stambenom vjeruju da su reagovali na vrijeme, te da će palme ipak biti spasene.

Šefica Sektora zelenila u ovom preduzeću, Vanja Spaić, ranije nam je kazala da je do sada obavljeno  preko 15 dendrohirurgija, a 20% zahvata nije rezultiralo pozitivnim ishodom zbog niskih temperatura tokom zime.

Ona je istakla da su sve dendrohirurgije  u proljeće i tokom ljeta dale pozitivan efekat i palme su počele da se revitalizuju. Stabla na kojima je ovaj zahvat rađen pred posljednju izuzetno hladnu zimu i pored premazivanja kalem-voskom, nijesu uspjela da se oporave.

13 Komentari

 1. Brko uništava surlaše prirodnim otrovima koje je sam napravio.Vidio sam da bere listove smokve i neke bobice na Podima.Javite se njemu da nebude poslije kasno.

 2. Da li je moguće da vlasnici palmi JOŠ UVIJEK nisu čuli da surlaš uništava palme???
  Da li je moguće da NEĆE da preventivno zaštite svoje palme???
  Hajde sad malo da krivimo državu i sve ostale jer samo MI nikako nijesmo odgovorni !!!
  Palmin surlaš uništava palme u CG od 2012. godine. Svi koji hoće da zaštite svoje palme neka to i urade natapanjem palme insekticidima. Te poslove na teritoriji opštine HN rade ovlašteni pružaoci usluga (komunalno stambeno itd) i to naravno da košta ali daleko manje nego da ostanemo bez palme.

  5
  1
  • Cak ni to nije garant da ih surlas nece napsti. Bilobi super da je to jedini problem, i da kad bi surlas mogo tako lako da nestane..ja bi licno bio presretan

 3. Ima jedna u Srbinu kod skole, jedna na put iznad Laforesta, onda ona sto je ostavljena kod turisticke, jedna sa zapadne strane opstine u neposrednoj blizini novoizgradjene zgrade..

Ostavite komentar

*

code