BORCI I ANTIFAŠISTI HERCEG NOVOG: BORIĆEMO SE PROTIV SVIH KOJI PRIKRIVAJU ISTINU...

BORCI I ANTIFAŠISTI HERCEG NOVOG: BORIĆEMO SE PROTIV SVIH KOJI PRIKRIVAJU ISTINU O NOB-U

223
0
Podijeli

– Nećemo dozvoliti da zaboravimo one koji su dali živote za našu slobodu, čuvaćemo istinu o revoluciji i narodno oslobodilačkoj borbi i izborićemo se protiv svih koji pokušavaju da tu istinu negiraju – kazao je predsjednik Udruženje boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Petar Vlaović pred spomen pločom trojice boraca na Mokrinama.

Ovo Udruženje obilježilo je sedam decenija od pogibije komunista, skojevaca i boraca Prvog bokeljskog bataljona – prvoborca Luka Matkovića i njegovih saboraca Mihaila Milića i Marije Šoljage, sanitetskog referenta.
Matković, Milić i Šoljaga poginuli su u borbi samo tri mjeseca prije oslobođenja Herceg Novog, podsjetio je Petar Vlaović.
Luka Matković potiče iz slobodarske i herojske porodice Krsta Matkovića. Poslije raspada bivše Jugoslavije primljen je u KP Jugoslavije i ubrzo izabran za sekretara partijske ćelije u Herceg Novom. Jedan je od organizatora ustanka u svom kraju. Ranjen je od strane italijanske patrole i domaćih izdajnika, prilikom ubistva Ilije Kišića u februaru 1943. Kao komandant Prvog bokeljskog bataljona poginuo je od četnika u Mokrinama.
Mihailo Milić rođen je 4. septembra 1923. godine na Podima. Potiče iz ugledne porodice, porijeklom iz Bjelica-Cetinje. Od početka rata aktivno učestvuje u NOP-u i radu omladine. U partizane odlazi 1943.godine. Početkom 1944. godine stupa u Prvi bokeljski bataljon i kao član SKOJ-a gine 25. jula 1944. godine u Mokrinama od strane četnika.
Marija Šoljaga-prvoborac i sanitetski referent bataljona. Rođena u Petrovcu na moru, u pokušaju da izvrši svoj odgovorni vojni zadatak pomoći drugovima izrešetana je istog dana.
– Obavještavam vas da su Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Kotora i Tivta osudili skupove koji se sa liturgijama održavaju po crkvama i gdje pokušavaju rehabilitovati četničke vođe koji su davno osuđeni. Imali smo priliku da nađemo njihove zalijepljene fotografije na našim oglasnim tablama, rekao je Vlaović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code