Borci i antifašisti Herceg Novog na komemoraciji u Tivtu povodom 78 godina...

Borci i antifašisti Herceg Novog na komemoraciji u Tivtu povodom 78 godina smrti Spasića i Mašere

4
Podijeli

Delegacija UBNOR-a i antifašista Herceg Novi položiće vijenac na spomenik narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u Tivtu i prisustvovati komemoraciji koju će pripremiti UBNOR i antifašisti Tivat u saradnji sa Opštinom Tivat, Mornaricom Crne Gore, Srednjom školom „Mladost“ i studentima  Doma „Spasić-Mašera“iz Kotora.

foto: Boka News

Takođe, spustiće vijenac u more u uvali, gdje su Spasić i Mašera poginuli, potapajući razarač Zagreb.

Picerija i restoran

-Antifašisti Herceg Novog odaće poštu junacima, dvojici mladih oficira,koji su pozdravom prema Lovćenu, sa svojim brodom otišli u vječnost i poput drevnih japanskih samuraja ostali vjerni kodeksu-nema predaje- navodi predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi, Branislav  Božović.

4 Komentari

 1. Hvala Vasiliju.Ovakva saopstenja imaju namjeru informacije o dogadjaju i aktivnisti,a dobro je da i isprovociraju one koji znaju da se ukljuce,edukuju…Sa svim se slazem,sem one male zajedljivosti da Bozovic zelu nesto skrivati.

  1
  1
 2. Mogli bi vi antifašisti da date osnovne podatke o ovim herojima, da se zna gdje su rođeni i čijoj su vojsci pripadali. Milan Spasić je rođen u Beogradu, a Sergej Mašera u Gorici, oba su po činu bili poručnici. Spasić je bio i član posade školskog broda ‚‚Jadran‚‚ prilikom njegove prve plovidbe, nakon porinuća u Hamburgu i bio zadužen za navigaciju. Ne treba skrivati istinu, kao što ponekad čini Branislav Božović. Da li znate da su dvojica antifašista iz Boke (možda ih je bilo još) bili članovi posade ‚‚Zagreba‚‚ u činu narednika, ali su brod napustili sa ostalom posadom i sa obale gledali kako junački ginu njihovi drugovi. Da je sreće na mjestu potapanja ‚‚ Zagreba ‚‚ ti antifašisti bi obiljžili to lokaciju.

  14
  1
  • Da je sreće MI bismo podigli obilježje na lokaciji potapanja razarača “Zagreb” ( ako nas ima). I spomen na k.b.b. Lepetića koji je sa junaštvom i znanjem izbjegavao napade talijanskih aviona na razarač “Beograd” u našem zalivu 1941. godine.

   10
  • Spasic Srbin, I Masera,Slovenac, bili su pripadnici Jugoslovenske kraljevske mornarice, jugoslovenski orijentisani , patriote, momci.koji su medju rijetkima koji su oficirsku cast stavili iznad svojih zivota. Vojno gledano imali su idrugih opcija, ali ovo je cin herojstva i zrtve. Na zalost, njihovi ideai ponisteni su dwvedesetih godiina kako srpskim tako I hrvatskim nacionalizmom i zemlja je potpnula bas kao razarac Zagreb.

   10

Ostavite komentar

*

code