Početna Društvo Borci i antifašisti Herceg Novog u posjeti memorijalnom kompleksu “Bitka za ranjenike...

Borci i antifašisti Herceg Novog u posjeti memorijalnom kompleksu “Bitka za ranjenike na Neretvi“

7

Obilježavajući i proslavljajući značajne majske datume: Dan pobjede nad fašizmom – 9. Maj, kao i Dan nezavisnosti Crne Gore – 21. maj, delegacija UBNOR-a i antifašista Herceg Novi, zajedno sa drugovima iz Tivta i Kotora, posjetiće sjutra memorijalni kompleks „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

To je mjesto najhumanije borbe, bitke za ranjenike u jednoj od najvećih pobjeda jugoslovenskog antifašističkog partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu, kaže za Radio Jadran kazao predsjednik organizacije, Branko Božović.

– Zajedno sa antifašistima država regiona, bivših jugoslovenskih republika, podsjetićemo se IV ofanzive, kada su partizani u dolini Neretve, tokom hladnih februarskih, martovskih i aprilskih dana 1943. godine nanijeli ogromne gubitke okupatorskim vojskama, posebno Italijanima i izvršili proboj iz obruča osovinskih jedinica na lijevu stranu Neretve, gdjee su rasturili četničke snage brojnosti preko 15000 vojnika – priča on.

Pored toga što je Bitka na Neretvi najhumanija borba čovjeka i primjer ljudskosti i etičnosti prema ranjenim saborcima, gdje se masovno ginulo da se spase preko 4000 ranjenika, njen tok i epilog predstavljao je vojni i politički poraz četnika Draže Mihailovića, koji je naglo izgubio prestiž. Istina o saradnji četnika sa silama Osovine prodrla je u međunarodnu javnost Antifašističke koalicije.

Narodno-oslobodilački pokret je ostvario vojnu prevagu u odnosu na četnički, antifašisti su postali snažan politički faktor, tako da su na Teheranskoj konferenciji i službeno priznati kao dio Savezničke koalicije.

7 Komentari

  1. Bozovicu da si zivio od 1941 do 45 garantujem da nijedan cetnik ne bi ostao ziv jer im eto ni mrtvima ne das mira.Dobro znaj da su to bili tvoji zemljaci,mozda i rodjaci .

    15
    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code