Početna Oko nas Kotor Boris Bogdanović: Prihvatamo inicijativu SDP-a o referendumu za Luku Kotor

Boris Bogdanović: Prihvatamo inicijativu SDP-a o referendumu za Luku Kotor

0

Demokratska Crna Gora prihvata inicijativu Predsjedništva SDP-a o raspisivanju referenduma o predloženim projektima iz poslovnog plana Luke Kotor, saopštio je predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović.

Ovakvu inicijativu je, podrazumijevajući preuzimanje političke odgovornosti za ishod referenduma sa obje strane, bez zadrške prihvatio i predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, kao i Opštinski odbor Demokrata Kotor, potvrdio je on večeras.

-Smatramo da je referendum, kao oblik neposrednog odlučivanja, najviša tekovina demokratije, te da onaj koji teži uspostavljanju najviših demokratskih standarda ne može odbiti inicijativu da građani svojevoljno odluče o pitanjima od značaja za jednu lokalnu samoupravu. Za Demokratsku Crnu Goru, naš Opštinski odbor, predsjednika Opštine i naše odbornike u SO Kotor, prihvatljivo je svako referendumsko pitanje sa kojim se saglase 17 odbornika koji tvore odborničku većinu u SO Kotor, jer referendum, saglasno Zakonu i Statutu Opštine ne raspisuje predsjednik Opštine, već Skupština opštine Kotor – navodi Bogdanović.

Kako dodaje, prihvatajući inicijativu SDP, prihvatili su i da se na takvom referendumu provjeri i povjerenje predsjedniku Opštine Kotor. Predsjednik Opštine Kotor se javno obavezao da će u slučaju negativnog ishoda referenduma, podnijeti ostavku.

-Ovim su se stvorili svi uslovi da SDP povuče inicijativu za razrješenje predsjednika Opštine Kotor, da dođe u Skupštinu opštine Kotor i da izglasa Budžet, kako bi se stvorile sve neophodne pretpostavke za raspisivanje referenduma. Ukoliko, pak, SDP to ne učini, Demokrate će braniti Kotor svim demokratskim sredstvima i neće dozvoliti da se ova opština vrati u ruke onih koje smo pobijedili 2016. godine – zaključuje Bogdanović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code