Bošković i Ivanović u OŠ Milan Vuković: Konačna odluka o nastavi ...

Bošković i Ivanović u OŠ Milan Vuković: Konačna odluka o nastavi 19. septembra

22
Podijeli

ministar m vukovic 310816Za razliku od većine hercegnovskih đaka, preko 700 djece OŠ Milan Vuković sa Savine neće sjutra, već 19. septembra u klupe. Najvjerovatnije u matičnoj školi, poslije završenih istraživanja i određenih radova. Najavio je to ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je sa potpredsjednikom Vlade, Petrom Ivanovićem, direktorom škole Željkom Bojovićem i Savjetom roditelja razgovarao o najboljem rješenju za boravak djece nakon junskog nalaza Građevinskog fakulteta da škola nije bezbjedna.

–      Opštna Herceg Novi je tražila i mišljenje sudskih vještaka i 25. avgusta smo dobili taj nalaz. Na osnovu njega i Elaborata škole, uz određene radove, zgrada može biti u funkciji tokom septembra. Počeli smo nova geološka istraživanja da bismo utvrdili stabilnost ovog dijela Savine. Postoje i druge informacije od prije desetak godina, pa ćemo ih uporediti  i utvrditi obim radova – istako je ministar Bošković.

Picerija i restoran

On je zahvalan Savjetu roditelja koji je pokazao jedinstvo za budućnost djece i škole i sa kojima je danas dogvoreno da se početak školske godine odloži za 19. septembar. Tada će na osnovu novih informacija o stanju zgarde, koje se očekuju do 15. septembra, biti odlučeno hoće li se djeca vratiti u ovaj objekat ili uputiti u druge ustanove. Dogovoreno je i sa direktorom škole da se predstojeće dvije nedjelje organizuju ekskurzije, nastava u prirodi i druge aktivnosti kako se kasnije zbog toga ne bi gubilili časovi redovne nastave.

Ministar Bošković je uputio riječi zahvalnosti i lokalnoj upravi:

– Opština je bila i više nego korektna i kooperativna u razmjeni mišljenja i aktivnostima da se premosti problem. Nastojali su da nađu aletrnativna rješenja i prostorije, bili spremni i na velika ulaganja, ali u ovom momentu tu prostori nisu zadovoljavali standarde. Zato je Ministarstvo bilo spremno da organizuje prevoz đaka do drugih ustanova – objasnio je Bošković.

Potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović je rekao da će biti prilike da se analizira kako je došlo do ove situacije, ali je istakao da se može dosta postići kada radimo zajedno:

– Dolazak ministra i mene ovdje pokazuje na koji način Vlada Crne Gore radi u timovima, a isto tako sam veoma zahvalan i roditeljima koji su pokazali jak timski duh. Otvorena diskusija je dovela do toga da dođemo do najboljeg rješenja u ovom momentu. Odlaže se početak školske godine do 19. septembra, do sredine septembra imaćemo gotove geološke i statičke nalaze na bazi kojih se mogu donijeti validne odluke da li školska godina može da počne 19. septembra. Važno je da isključimo i primisao o tome da je bilo kome u ovom procesu stalo da ugrozi nečiju bezbjednost – istakao je Ivanović.

Nakon dobijanja nalaza, uslijeduiće reviziju i oba postupka biće gotova do polovine septembra.

– Zato sam optimista da treba raditi zahvate u, kao i na objektu, koji treba da poboljšaju kvalitet boravka đaka u ovoj školi.  Ako problem postoji sav novac treba utrošiti na način kako to struka i nauka kaže, ako problem ne postoji, onda sredstva treba utrošiti u poboljšanje uslova  u objektu – poručio je Ivanović.

zeljko bojovic rjDirektor OŠ “Milan Vuković” Željko Bojović smtatra da je sastanak od ključne važnosti, jer su roditelji imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa ministrom prosvjete i potpredsjednikom Vlade, razmijene mišljenja  i uvjere se u njegova obećanja iskazana na sastanku u ponedjeljak.

Bojović je kazao da je jednu odluku već bio spreman da sprovede u djelo, ali je došlo do preinačenja i novih zaključaka, pa je prethodni stav Građevinskog fakulteta odbačen.

– Tako da smo na osnovu svega toga došli do situacije da je Opština Herceg Novi pokrenula dodatno prikupljanje dokaza oko toga da li  učenici naše škole mogu da pohađaju nastavu u objektu u kojem se mi sada nalazimo. Čekamo odluku i želja uprave škole je da nalazi pokažu ispravnost školskog objekta. Što bi značilo i nesmetano odvijanje nastavne u narednoj školskoj godini – istakao je Bojović.

U svakom slučaju, bezbjednost učenika ne smije biti dovedena u pitanje, sa time su se saglasili svi učesnici sastanka u školi na Savini.

Predsjednik Savjeta roditelja OŠ “Milan Vuković”, Aleksandar Rabrenović obavjestio je da je Savjet roditelja 29. avgusta usvojio 3 zaključka, koja su jednoglasno prihvaćena. Prvi je da se zbog ostanka u školskom objektu početak nastave odloži. Drugi je da se razvoženje učenika po drugim školama ne prihvati, a treći je da Savjet roditelja očekuje adekvatnuo ulaganje u renoviranje škole. Sa tim zaključcima predstavnici Vlade danas su saglasili, na čemu im je Savjet roditelja zahvalan.

Uprkos velikom angažovanju Opštine Herceg Novi u cijeloj priči, koja je o tome raspravljala i na Skupštini, niko od njenih predstavnika nije došao na sastanak.

22 Komentari

 1. Simo,prije 60 godina nama su drugi upravljali državom i jezikom,sjećam se odlično svoje škole.Konačno smo slobodni i nezavisni, bolje manje pa slađe,shvati.

 2. Trebalo je danas dovesti gospodu ispred skole Daso Pavicic da vide “bezbjednost” djece na delu! Nijedan policajac, skolski radnik, vilonter da obezbjede prohodnost do skole. Situacija mnogo gora nego prethodnih godina, auta parkirana svuda, nemogucnost prilaza skoli I nikoga nije briga za to! Sramota za grad I uvreda za djecu!

 3. Nisam rekao DECA već DIJECA, a kad bi u vrijeme mog školovanja rekli ĐECA ispravljali bi nas. A na istom mijestu živim skoro 60 god. Ništa politički samo pismenost.

 4. Bošković je ministar prosvete a kaže ĐECA. Moj “ministre” ĐECA možeš reći kod kuće ali ne i na nekom sastanku koji se prenosi na TV stanici. Toliko o njegovoj pismenosti.

 5. Mogli ste za leto da napravite montaznu skolu i Bog da Vas vidi.
  Ivanjica ili neko drugi dali bi i popust. Em se brzo pravi em je sigurnija od ove. Pa kad ovu sanirate, montaznu nek opstina izdaje turistima iz Srbije

 6. Građevinski fakultet je još, za razliku od mnogih društvenih, ozbiljan fakultet.U tehnici nema zezanja,ni raznih varijanti,sve se tačno zna.

 7. Sran vas bilo,ja san 1990 poceo u prvi razred osnovne u skolski centar,i za 27 godina niste nasli rjesenje a ne da vi pricate o evropi,i gradu kulture,svi ste isti mili moji

 8. Bojovicu jedino bitno da salu izda!!! Kao direktor treba da spava ispred vlade, da ne izlazi iz Ministarstva, da trazi donatore, strane fondove…dodatna sredstva da se skola sredi i renovira. Ali ne, platica i foteljica, lako je tako… Ciko je zreo za penziju a tu posta iti nekog mladog, energicnog, sposobnog

 9. Skolu u pririodi i ekskurzije ce platiti roditelji i to kao i uvijek mnogo vise nego sto placaju u susjednoj skoli “Daso Pavicic”, ekskurzija po Srbiji za maturante 220e , 3 dana i 2 u autobusu (vjerovatno pokvarenom kao na dosadasnjim izletima sto organizuje ova skola tj. njena agencija). Sramota!!! Zar je potrebno traziti krivca za najlosije organizovanu skolu u regionu? Ali koga je briga u ovoj zemlji za djecu …

 10. Svako ko je iz Novog zna da razvozenje djece po skolama od Igala do Kamenara, sa 18 autobusa (kojih 18 autobusa???) nije izvodljivo. Dakle, opcija, “eto da vam nesto ponudimo”. Sta se radilo cijelo ljeto? Rio, godisnji…nije se imalo kad. Inace, direktor skole svake godine trazi da se placa steta nacinjena u toku godine.

 11. Gospodo draga skolu ste zatvorili zato sto je nesigurna.Kaki dogovori kazite mi ko je toliko lud da sad pusti dijete da ide u tu skolu.Ko je toliko hrabar da rizikuje zivote djece.
  Pazite sta radite nemojte se sa zivotima igrati nedaj boze neke nesrece posle vam ni vama ni nama nece pomoci sastanci.

 12. A zašto nisu bili iz Opštine?Jesu li ih zvali Ivanović,Bošković i Bojović?Ko prvo brine o našoj djeci?Meni se čini prvo Opština,pa ostali…tu mi nešto ne….

 13. Da li je iko objasnio zasto se cijelo ljeto nista nije radilo po pitanju zgrade?? Cekali su 1. septembar da onda krenu u “akciju”. Po meni, osnovnu krivicu za danasnju situaciju treba da snosi gosp. Bojovic. Godinama je gledao kako skola propada, a reagovao nije. Glavno da su roditelji, na kraju svake skolske godine, davali novac za obnovu skole. I, gdje su zavrsavale te pare?? Vjerovatno gdje i one od ekskurzija…

Ostavite komentar

*

code