Početna Eco Bovama obilježene morske granice “Tivatskih solila”

Bovama obilježene morske granice “Tivatskih solila”

0

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore obavilo je postavljanje crveno-bijelih bova radi obilježavanja granice Posebnog rezervata prirode “Tivatska solila” na moru. Granica nije jasno prepoznatljiva na terenu jer je glavni morski nasip nekadašnje solane, koji predstavlja granicu rezervata, danas ispod nivoa mora.

Foto: JP Morsko Dobro

Područje Tivatskih solila Pravilnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je utvrđeno kao ribolovni zabran, odnosno zaštićeno ribolovno područje u kojem je, u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi zabranjena svaka vrsta ribolova, podsjećaju iz Morskog dobra.

Zato su I postavljanje tabče sa natpisom ”RIBOLOVNI ZABRAN” radi obavještavanja svih koji uplovljavaju barkama i obavljaju ribolov unutar granica Posebnog rezervata prirode “Tivatska solila”.

-U cilju potpune zaštite ribolovnih zabrana na lokacijama Široka rijeka i Solila, republička ribarska inspekcija i drugi nadležni organi obavljaju redovnu kontrolu ovog područja- navode iz Morskog dobra.

Podsjećaju, Solila su 2008. godine proglašena Posebnim rezervatom prirode, a u skladu sa čanom 23 Zakona o zaštiti prirode “posebni rezervat prirode je područje kopna i mora od naročitog značaja zbog jedinstvenosti, rijetkosti ili reprezentativnosti prirodnih vrijednosti. Ona obuhvataju stanište ugrožene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, u kojem čovjek živi usklađeno sa prirodom i koje se štiti radi očuvanja prirodnih uslova i vrijednosti.

Foto: JP Morsko Dobro

U posebnom rezervatu prirode zabranjeno je obavljati djelatnosti koje mogu narušiti svojstva zbog kojih je proglašen zaštićenim područjem, a mogu se vršiti posjete radi praćenja stanja prirode, obrazovanja i turizma na osnovu odobrenja upravljača pod uslovom da se ne uznemiravaju populacije divljih vrsta životinja i ne narušavaju staništa divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code