BRŽA PROCEDURA ZA ULAZAK TURISTA U CRNU GORU

BRŽA PROCEDURA ZA ULAZAK TURISTA U CRNU GORU

97
0
Podijeli

 

granica db turisti 1Na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori biće pojednostavljena procedura uslaska turista. Odmah će dobijati info flajere o turističkoj ponudi. Međutim, neophodno je urediti i modernizovati prelaze pogotovo na Aerodrumu Tivat i dva sa Hrvatskom. Opštine treba da ispoštuju dogovore o završetku radova na komunalnoj infrastrukturi. Ovo su nakon obilaska Aerodroma Tivat, graničnih prelaza Kobila i Debeli brijeg kazali predstavnici Ministarsta održivog razvoja i turizma, Uprave policije i NTO.
Pomoćnica ministra turizma, Olivera Brajović podsjetila je da je Vlada usvojila agendu turističkih reformi, čiji je sastavni dio akcioni plan za pripremu turističke sezone. Jedan od glavnih ciljeva jeste što jednostavniji protok turista na svim graničnim prelazima. Više od polovine turista svake godine dolazi preko tivatskog Aerodroma, a Debeli brijeg je najfrekventniji granični prelaz. Kako će od 1.jula biti i prag EU neophodno je da čekanja budu što kraća.
granica db turisti 2– Vodiči i organizatori putovanja u autobusima će samo predavati listu putnika. Evidentiraće se samo vozači. Postoje metodi i način da se ubrza protok putnika na graničnim prelazima onda kada je gužva – uvjerava Brajovićka.
Na aerodromu Tivat, odakle najavljuju nove rekorde u prometu ove sezone, 4 kanala za sigurnosne kontrole neće biti dovoljna i pored napora aerodromskih službi. Zato treba što prije realizovati projekat za proširenje pristanišne zgrade i proširenja Aerodroma.
Ubrzana procedura prelaska za sektor za kontrolu državne granice podrazumjeva, kao je kazao rukovodilac tog sektora u Upravi policije, Slavko Vojinović, angažovanje većeg broja službenika za granične provjere.
– Biće preraspodjela službenika iz određenih ispostava pružićemo pomoć da ne bi došlo do zastoja. Primjenićemo i mjere neevidentiranja svih prevoznih sredstava. Samo ćemo statitstički evidentirati putnike i motorna vozila.
Vojinović je podsjetio i da je u toku usaglašavanje sporazuma o određivanju graničnh prelaza u međunarodnom saobraćaju sa Hrvatskom. Još nije mogao da precizira kako će se tačno odvijati malogranični promet, koji je do sada za žitelje Boke i Župe Dubrovačke značio prelazak s ličnom kartom.
Na našu primjedbu da na Debelom brijegu nema turističkog punkta, na Kobili su uslovi za službenike još gori u kontejneru, da granični i pojas duž magistrale djeluje zapušteno, direktor NTO, Saša Radović je kazao:
– Osnovne turističke informacije ćemo za početak gostima pružiti na info flajerima. Nadamo se da će u narednih nedjelju biti uspostavljen sistem informisanja na samoj granici koji mora biti jasan i brz. Ulaskom u prva naseljena mjesta od Herceg Novog, Tivta, Kotora, do Ulcinja iz lokalnih turističkih organizacija davaće turistima detaljnije informacije.
Ukinuta je ekološka taksa na ulasku u Crnu Goru, na zadovoljtvo turista, kaže Radović, ali je država ostala bez tog novca za projekte zaštite i uređenja. Zato i opštine moraju više uložiti u uređenje graničnog i magistralnog pojasa i uticati na brži završetak komunalnih poduhvata.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code