BRANIMIR GVOZDENOVIĆ: NA DRŽAVI I NA CIJELOM SISTEMU ODGOVORNOST ZA NAPUŠTENA I...

BRANIMIR GVOZDENOVIĆ: NA DRŽAVI I NA CIJELOM SISTEMU ODGOVORNOST ZA NAPUŠTENA I POLUSRUŠENA TURISTIČKA ZDANJA

161
0
Podijeli

Država mora naći načina da riješi problem napuštenih i polusrušenih turističkih kapaciteta, poput hotela Fjord.

Takvih je dvadesetak u Crnoj Gori – kazao je u Kotoru ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović. On je najavio da će već sljedeće godine u kapitalnom budžetu biti opredijeljena sredstva za takve projekte.
Gvozdenović je otvoro međunarodnu konferenciju ljetnje škole arhitekture u okviru Kotor arta u polusrušenom i devastiranom hotelu Fjord, što je bilo veoma inspirativno za njega:
– Prije godinu razgovarali smo sa vlasnikom ovog objekta, prezentovali smo mu koncept, ali još nismo dobili odgovor.
Vlada je upoznata, kaže Gvozdenović, sa činjenicom da oko 3000 jedinica u turizmu nije u funkciji, a sa sličnim projektom izašli su i
na Bijenale u Veneciji, kako bi dobili što širu podršku za promjene:
– Ovo naročito pričam mladim ljudima, studentima, kojii moraju da ponekad kritikuju da bi neke stvari mogle da se poprave, a ove stvari mogu da se poprave – uvjeren je Gvozdenović.
Već naredne godine u kapitalnom budžetu biće opredijeljena sredstva za neke projkete, najavio je ministar, uz tvrdnju da odgovornost ne leži samo na onima koji donose odluke, već i na administarciji i na kompletnom sistemu:
– Tražili smo od Investiciono-razviojnog Fonda da napravi analizu i biznis plan za deset napuštenih objekata. Imaju otpora prema tome, kažu to nisu isplativi projekti. Slažem se, ali ovako su projekti za ogromnim gubicima.
Ministar Gvozdenović je studentima iz raznih zemalja, kojima je prazan bazen nekadašnjeg hotela poslužio kao amfiteatar, prezentovao pet različitih prrojekata u Crnoj Gori – Aman , Porto Montenegro, Luštica
bej, Slovenska plaža i Mogren Garden, koji su svojevrsni rizorti i
uklapaju se u ovogodišnju temu ljetnje škole arhitekture.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code