Početna Pogled Branislav Božović: Obilježeno 76 godina od bitke na Neretvi i IV neprijateljske...

Branislav Božović: Obilježeno 76 godina od bitke na Neretvi i IV neprijateljske ofanzive

9

U Jablanici, kod Memorijalnog kompleksa „Bitka za ranjenike na Neretvi“, u organizaciji antifašista Bosne i Hercegovine, juče je priređen veliki skup podsjećanja na jednu od najvećih bitaka II svjetskog rata,koju je vodio i pobjedio Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije. Među nekoliko hiljada učesnika iz Bosne i Hercegovine,Hrvatske,Slovenije,Crne Gore prisustvovali su i veći broj antifašista iz NVO UBNOR-a i antifašista Herceg novi i Tivat.

Desetine zastava raznih država,među kojima su preovladavale zastave bivše SFRJ i crvene antifašističkih organizacija,vijorile su se na ocvjetalim livadama oko Memorijalnog centra i visoko uzdignute, u rukama antifašista, spustile niz uređene puteljke do same obale hladne Neretve uz srušeni most,spomenik ovoj ratnoj epopeji.

-Bitka na Neretvi, bitka za ranjenike, u ratnoj terminologiji poznata kao IV neprijateljska ofanziva, naziv je za velike operacije Vajs I i Vajs II, koju su pokrenule osovinske sile uz sadejstvo domaćih kvislinških snaga NDH i četničkog pokreta, za uništenje Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije tokom hladnih dana januara-aprila 1943.godine. U seriji bitaka oko Bugojna,Vakufa,Prozora,Konjica,Jablanice u dolini Neretve,partizani su prvo nanijeli teške gubitke Italijanima,a nakon proboja iz osovinskog obruča,prešli Neretvu,rasturili četničke snage Draže Mihailovića i oslobodile veće djelove Istočne Hercegovine i Crne Gore.

Bitka za ranjenike imala je višestruko značenje između ostalog:

– Naredbom „Ranjenike ne smijemo ostaviti“vrhovnog komandanta partizana Tita,počela je najhumanija borba čovjeka i primjer ljudskosti i etičnosti prema ranjenim saborcima,đe se masovno ginulo da se spase preko 4000 ranjenika.

– Ostvaren je briljantan vojnički uspjeh kada su partizanski komandanti na čelu sa Titom potpuno nadmudrili visoko pozicionirane generalštabne oficire njemačkog Vermahta i italijanske vojske i umjesto očekivanog proboja i Bosnu izvršile prelaz na lijevu stranu Neretve,đe su na krilima junaštva,herojstva boraca porazile više od 90000 neprijateljskih vojnika. I danas najprestižnije vojne akademije izučavaju Bitku na Neretvi kao primjer neprevaziđenog gerilskog i partizanskog ratovanja.

– Ne manje bitan je i politički epilog đe je nakon potpunog vojnog poraza oko 20000 četnika Draže Mihailovića,on naglo izgubio prestiž,a istina o saradnji četnika sa silama Osovine prodrla je u međunarodnu javnost Antifašističke koalicije.Narodnooslobodilački pokret je ostvario vojnu prevagu nad četnicima, antifašisti-partizani su postali snažan politički faktor,tako da na Teheranskoj konferenciji budu i službeno priznati kao dio Savezničke koalicije.
Bitka na Neretvi je jedan od mnogobrojnih primjera u istoriji Crne Gore, đe su pripadnici svih naroda i vjera iz naše Crne Gore dali ogroman doprinos,a nama antifašistima stavili u ruke luču slobode da je ponosno nosimo.

Autor je predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi.

9 Komentari

  1. Bio sam na ekskurziji na Neretvi. Pitao sam kustosa muzeja, da li je miner znao da ce most pasti tako da se moze premostiti daskama? Pogledao me je i rekao “razmisli“. Pitao sam ga zatim, ko je bio u zbegu? Odgovorio je “99% Srbi“. E, sad Vi ostali razmislite, sta bi bilo da je most odnela Neretva?

  2. Zašto gospodin Božović ne piše malo o ustaškom pokretu u Hrvatskoj. Tamo je proveo veliki dio života.
    Zašto je napustio Hrvatsku ?

    8
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code